Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Korzystam przez Wifi na kompach z Crunchbangiem, Mac OS X oraz Windows XP z modemu MiFi produkcji Huawei. Model E586.
Wiem, że nie jest to typowo pytanie odnośnie konfiguracji sprzętu pod Debianem, lecz proszę o pomoc jeśli możecie.
Do moderatorów: jeśli wątek jest w niewłaściwym dziale - proszę przenieście, nie usuwajcie. Sytuacja opisana poniżej może spotkać innych.
Jestem użytkownikiem usługi PLAY Online. Niestety przeprowadziłem się do miejsca - w sumie niby w środku miasta - takiego, w którym problematycznym jest korzystanie z tej usługi. Problem leży w bardzo słabym, niestabilnym zasięgu. Potrzebuję korzystać z tej usługi, nie mam możliwości rezygnacji (pewnie,że złożyłem zgłoszenie techniczne o poprawę zasięgu, lecz wiadomo, że takie zgłoszenie nie będzie „od ręki” rozwiązane, na „już”). Korzystanie na E586 sprowadza się do naprawdę „losowanki”, kiedy usługa zadziała, kiedy nie.
Szukałem różnych dróg, nawet bardzo dziwnych: link, włącznie z wkładaniem modemu do garnka... w celu poprawienia jakości sygnału (choć bardziej to pomaga w kwestii izolacji zakłóceń niż poprawy zasięgu...
Co możecie doradzić? Zmiana sprzętu? Na jaki?
Potrzebuję dzielić tę usługę na kilka kompów.
Dodam, że mam możliwość wykorzystania routera NETGEAR N300 do dzielenia sygnału dawanego przez złącze WAN do niego...ale jakiś sygnał muszę dać do podziału :|
broda napisał(-a):
Do moderatorów: jeśli wątek jest w niewłaściwym dziale - proszę przenieście, nie usuwajcie. Sytuacja opisana poniżej może spotkać innych.
No nie wiem, na DUG-u zazwyczaj usuwamy wątki jeżeli istnieje podejrzenie, że zostały umieszczone w niewłaściwym dziale… Trzeba będzie głosowanie zrobić.
Żeby nie było, powyższe to oczywiście sarkazm. ;)
1. Korzystając z przedłużacza USB wystaw modem pod okno (połóż na parapecie, powieś na klamce). Jeśli na jednym oknie nie łapie, spróbuj na innym.
2. Jeśli modem na wyjście antenowe, możesz spróbować z anteną zewnętrzną (oczywiście wystawić za okna). Wydaje mi się, że powinna wystarczyć najtańsza dookólna (jako "alternatywny przedłużacz" -- nie bierz półmetrowych 11 dBi, pic na wodę, nie da się tyle na dookólnej wyciągnąć), kierunkowa w warunkach miejskich moim zdaniem nie ma sensu (albo w gąszczu budynków widzisz nadajnik i masz dobry zasięg, albo nie i nie masz w co wycelować).
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-07-31 08:41:25)
ta, u nas moderatorzy mają ludzką twarz ;)
broda napisał(-a):
(pewnie,że złożyłem zgłoszenie techniczne o poprawę zasięgu, lecz wiadomo, że takie zgłoszenie nie będzie „od ręki” rozwiązane, na „już”).
ja też złożyłem podobne w erze rok temu i chyba mają mnie w dupie. najpewniej nie chce im się stawiać nowego BTSu dla jednego marudnego usera, więc podobnie jak ty muszę cierpliwie wyczekać do końca umowy. a w międzyczasie poszukałem sobie innego ISP
kombinowałem z antenami zewnętrznymi, ale ich zysk jest gówno wart. szkoda kasy. podlinkowuję ten artykuł na poparcie moich słów
jest też rozwiązanie zwiększające zasięg sieci komórkowej w postaci repeaterów 3G, ale ceny zaczynają się od 2,5 koła
rychu napisał(-a):
kombinowałem z antenami zewnętrznymi, ale ich zysk jest gówno wart. szkoda kasy
Sam zysk z anteny może i gówno wart (sam jej kabel też powoduje straty), ale łatwo pozwalają na "przeniesienie modemu" w inne miejsce. U mnie na działce wewnątrz domu sygnał jest słabiutki lub w ogóle go brak. Na zewnątrz sygnał jest już całkiem dobry — antenę zewnętrzną wywalam na balkon lub taras i jak człowiek mogę korzystać z internetu w domu.
Samo umiejscowienie anteny też ma znaczenie, przy odrobinie wprawy mógłbym z CSQ powiedzieć, na którym metrze balustrady balkonu antena jest przyczepiona. ;)