Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-26 08:52:37

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Jak Skonfigurować Wi Fi Na Drukarce Epson ?

Mam urządzenie wielofukcyjne Epson sx 235 w .
Przy pierwszym włączeniu dioda WI FI na urządzeniu nie świeci , urządzenie nie "widzi" routera .
Podczas instalacji windowsowych sterowników pada pytanie o rodzaj połączenia ; WIFI lub USB .
Po wybraniu WIFI windowsowy instalator każe nacisnąć kombinację 2 przycisków na obudowie , wtedy drukarka "odnajduje" router i potem już działa , dioda WIFI na jej obudowie świeci na niebiesko .
Po przejściu na linuksa wystarczy wtedy dodać drukarkę sieciową i też działa - zarówno drukarka , jak i skaner bez konieczności instalowania sterowników  .
Jest też opcja resetowania ustawień sieciowych drukarki a po użyciu tej opcji urządzenie znów przestaje widzieć router , a dioda WIFI na jej obudowie miga na czerwono
I teraz pytanie ; jak w takiej sytuacji jak napisałem powyżej będąc na linuksie sprawić by drukarka znów "zobaczyła" router lub accespointa . Na infolinii epsona doradzają w takiej sytuacji ... reinstalację windowsowych sterowników . Ja jednak nie lubię winshita , wolę linuksa i chciałbym siedząc na pingwinie skonfigurować sieć dla drukarki tak by jej dioda WI FI znów zaswiecila na niebiesko .
Z góry dzięki za wszelką pomoc .

System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#2  2012-07-26 09:02:07

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: Jak Skonfigurować Wi Fi Na Drukarce Epson ?

Naciśnięcie tej wpomnianej kombinacji klawiszy nie powoduje aktywację tej drukarki ?

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2012-07-28 19:01:01

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Próbowałem takiej metody - nie pomaga .
Gdy każę tej drukarce szukać sieć  to ona stara się odnaleźć dotychczasowy router a nie szuka nowego . Na infolinii epsona powiedzieli  mi że ponieważ mój model to jest najtańszy , najprostszy model z WI FI i nie posiada on wyświetlacza LCD na przednim panelu , to nie ma w nim też opcji wyświetlenia dostępnych w danym momencie sieci i wybierania pomiędzy nimi. MOżna tylko połączyć się z routerem wykrytym podczas instalowania windowsowego sterownika. A jeśli się zmienia router to trzeba też reinstalować sterowniki. ...... I taka ciekawostka ; na infolinii mówią by konfigurację WIFI robić na drukarce podłążczonej pod USB i dopiero po pomyślnym zakończeniu takiej konfiguracji odłączyć kabel USB i pozostać na WIFI .
Gdy ja im powiedziałem że instalowałem winshitowe stery bez podłączania przez USB a tylko bezprzewodowo , to się dziwili że taka instalacja się udała ......

#4  2012-07-28 19:37:45

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Wygląda to na WPS. Nie masz czasem w routerze przycisku oznaczonego WPS lug QSS? Jeśli masz taki, to naciskasz przycisk na drukarce i przycisk na routerze, drukarka powinna sama pobrać ustawienia wi-fi. Czasami może być wyłączone w menu routera i trzeba włączyć. Potem pasuje to wyłączyć z takiego powodu: http://niebezpiecznik.pl/post/miliony-domowych-rout … nych-na-atak/

#5  2012-07-29 13:44:58

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

NIestety mój router nie ma funkcji WPS , urządzenia za 100 zł takich udogodnień nie mają

#6  2012-07-29 14:28:29

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Nie kupować routerów za cenę litra dobrej wódki?
jakieś rozwiązanie... ;)

A na poważnie, jeśli drukarka korzysta z WPS, to możesz się tydzień pobawić, zmontować na kompie hostapd z WPS, zestawić z drukarką, i potem same ustawienia wytargane z hostapd przenieść do routera.

Względnie reklamować w serwisie, ze drukarka nie chce pracować z routerm, czy coś w tym rodzaju.
Jeszcze jedna opcja, jeśli w Windows się konfiguruje, to może da sie z Windy wydszarpać dane do połączenia.
Instalator raczej przy instalacji sterownika konfiguruje połączenie, i gdzieś tą konfigurację musi zapisać.....
Konkretnie conieco z takich informacji:

Kod:

WEP 64 Bit, WEP 128 Bit, WPA PSK (TKIP), WPA PSK (AES)

Może uda Ci się coś wydedukować z tych sznurków:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=11480297
http://www.linuxmint-italia.org/index.php?action=pr … ic=11183.0%29
;)

I tu jakiś sterownik do Epsonów:
http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/scan/DL1.do

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-29 14:56:10)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum