Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2005-12-23 20:28:40

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Fluxbox - zniknęły czcionki

Witam,

Jakieś dwa miesiące temu, chyba po zrobieniu dist-upgrade i restarcie (Debian Testing) zniknęły mi wszystkie napisy we Fluxboksie, na pasku, na paskach okien, w menu itp. Myślałem, że to może jakiś błąd w pakietach, bo w końcu wersja testowa, ale minęło już trochę czasu i nadal nic. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić z czym może to być zwiążane i gdzie ewentualnie szukać przyczyn błędów?

#2  2005-12-23 21:40:49

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Re: Fluxbox - zniknęły czcionki

Widzialm cos takiego doszlam do teogze jest to wina braku czionek sprubuj przelaczyc sie na inny motyw moze wtedy Ci zadziala

#3  2005-12-23 22:30:22

etilen - Użytkownik

etilen
Użytkownik

Witam

Pierwsze co mi przychodzi do głowy to problem z konfigiem X'a. Wersja stable kożysta jeszcze z XFree86 które ma plik konfiguracyjny xfree.conf (lub podobnie). Wersja testing przeszla z m.in. z powodów licencyjnych na Xorg (jego plik konfiguracyjny to /etc/X11/xorg.conf). Mozliwe że podczas upgrade'u straciłeś dane z xfree.conf (w tym wpisy dotyczące czcionek).

Pozdrawiam

#4  2005-12-23 23:57:43

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Faktycznie to chyba jakiś problem z czcionką, bo w innych stylach, ale tylko niektórych wszystkie napisy we Fluxboksie wyświetlane są dobrze. Przyznam, że nie rozumiem tej sytuacji, bo raz, że przed upgradem było wszystko w porządku, a dwa, że w pliku tego stylu jest ustawienie

*Font:  -adobe-helvetica-medium-r-*-*-*-120-*-*-*-*-*-*

Jak odpaliłem xfontsel to tego typu czcionkę wyświetla bez żadnych problemów. Przy okazji zastanawiam się jak to jest dziwnie zrobione, że przy upgradzie apt-get sam usuwa niektóre pakiety... po co? Miałem np. Abi Worda to go apt wywalił...

#5  2005-12-24 09:48:29

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

To usuwanie pakietwo wynika z zalerznosci i trzeba czytac co system che usunac :] zey potem nie miec pretesji do samego siebie.....
jesli jedzesz na testing/unstable to takie zeczy beda sie czesto zdarac

#6  2006-03-14 15:03:31

Qdłaty - Członek DUG

Qdłaty
Członek DUG

Zna juz ktos rozwiazanie tego problemu?
Wczoraj zrobilem update na unstable no i wlasnie w fluxboxie w paru stylach nie mam czcionek, albo sa tylko ze dopiero gdy najade kursorem to sie pokazuja :/ Xmms tez spanikowal - skin wyglada na troche obdarty (nie moge tez odpalic go w fvwm-crystal )
Pierwszy raz sie spotykam z tym  zeby po przejsciu na unstable tyle problemow bylo:/

#7  2006-03-14 15:10:57

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Odpalić xfontsel, wybrac podobajace sie czcionki z polskim kodowaniem i wklepac je do uzywanego stylu.

#8  2006-03-14 15:30:00

Guest - Gość

Guest
Gość

skasuj .fluxbox <-- działa niezawodnie :D

#9  2006-03-14 17:53:58

Qdłaty - Członek DUG

Qdłaty
Członek DUG

No, cos tam idzie ;)
No ale i tak cos jest nie ten bo np w stylu Nyz sa czcionki ale cale menu jest na czarnym tle :/ wiec fontow nie widac,  ( dopiero gdy najade kursorem na menu, text pod wskaznikiem jest widoczny)

#10  2006-04-26 23:06:38

Asinus - Członek DUG

Asinus
Członek DUG
Serwis

Obudzę ten temat... Po zmianie fluxboxa 0.9.11 na 0.9.14 z backports pożegnałem się z czcionkami w menu. Na szczęście pojawiły mi się ikonki, więc chociaż udało mi się włączyć Operę i dojść tutaj ;) Hmm.. ale to dosyć połowiczne rozwiązanie problemu :> Wie ktoś jak przekonać fluxa, że jednak czcionki są? Apt podczas upgrade'u nic nie skasował, więc wszystko co było to i jest...
PS Udało mi się przełączyć na inny styl i faktycznie w niektórych czcionki mam, ale to raczej rozwiązanie tymczasowe...

Stopka forum