Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak zmienić rozdzielczość monitora tak, aby byla domyślna po każdym restarcie? Instalacja debian-live-6.0.4-i386-lxde-desktop.
Jaką masz kartę graficzną i sterowniki?
w LXDE jak zmieniasz rozdzielczość, to raz dajesz zapisz, a raz akceptuj. Wtedy powinno śmigać
Fervi
Karta zintegrowana intel /(Q965/q963ExpressChipsetFamily) /PC Dell / Core2d
... i nie zapisuje ani z poziomu menagera, ani onsoli. Zmienia owszem bez problemu, tyle, że po restarcie jest tylko domyślna rozdzielczość = "0"
A próbowałeś wpisać w konfig Xorg?
'A próbowałeś wpisać w konfig Xorg'' - myślę że próbowałem wszystkiego co jest na forach : zarówno -konfig Xorg. , xrandr config itp. Tych wpisów w tej dystrybucji nie ma, a utworzenie ich nie daje żadnych efektów
klaron napisał(-a):
'A próbowałeś wpisać w konfig Xorg'' - myślę że próbowałem wszystkiego co jest na forach : zarówno -konfig Xorg. , xrandr config itp. Tych wpisów w tej dystrybucji nie ma, a utworzenie ich nie daje żadnych efektów
Nie ma ich, bo Xorg może działać bez nich, ale jak się utworzy to powinien z nich korzystać. No, ale skoro nie działa, to nie działa.
To kolejne banalne pytanie - w logach Xorg nie ma nic ciekawego? U mnie (nvidia) są jakieś wpisy odnośnie ustawianej rozdzielczości, więc może coś będzie...
zapisy w logu wyglądają tak:
(...)
(==) No Layout section. Using the first Screen section.
(==) No screen section available. Using defaults.
(**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
(...)
To zdaje się oznacza, że nie ma plików z konfiguracją, więc będzie default. A co jak jest utworzony plik z konfiguracją i wpisana dobra rozdzielczość? Powinien powiedzieć czemu jednak woli inną...
Wolę bo jestem ślepawy :) Używam do pracy i potrzebuję wiekszych "krzaczkow".
Tak i ja wnioskuję , że nie ma plików z konfiguracją. 1 krok do przodu, ale jek je poumieszczać? Czy to w ogóle mozliwe w tej wersji?? Utworzyłem xorgconfig, config i nic to nie dało.
Problem rozwiązany :
w pliku /etc/gdm/Init/default dopisałem polecenie dla xrandr i wygląda to tak:
po :
PATH=/usr/bin:$PATH
OLD_IFS=$IFS
dodałem:
xrandr -s 2
Strony: 1