Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
A więc zrobiłem sobie łupgrejda z Kubuntu 12.04 LTS do rozwojowej 12.10. Generalnie poszło bezproblemowo, tylko z kernelem się bujam. Do rzeczy:
dpkg -l | grep linux ii fonts-linuxlibertine 5.1.3-1 all Linux Libertine family of fonts ii libselinux1:i386 2.1.9-5ubuntu1 i386 SELinux runtime shared libraries ii libv4l-0:i386 0.8.8-2ubuntu1 i386 Collection of video4linux support libraries ii libv4lconvert0:i386 0.8.8-2ubuntu1 i386 Video4linux frame format conversion library ii linux-firmware 1.85 all Firmware for Linux kernel drivers ii linux-firmware-nonfree 1.14 all Non-free firmware for Linux kernel drivers ii linux-headers-3.5.0-5 3.5.0-5.5 all Header files related to Linux kernel version 3.5.0 ii linux-headers-3.5.0-5-generic 3.5.0-5.5 i386 Linux kernel headers for version 3.5.0 on 32 bit x86 SMP ii linux-headers-generic 3.5.0.5.5 i386 Generic Linux kernel headers ii linux-image-3.2.0-27-generic 3.2.0-27.43 i386 Linux kernel image for version 3.2.0 on 32 bit x86 SMP ii linux-libc-dev:i386 3.5.0-5.5 i386 Linux Kernel Headers for development ii linux-sound-base 1.0.25+dfsg-0ubuntu2 all base package for ALSA and OSS sound systems ii linux-tools 3.5.0.5.5 i386 Linux kernel versioned Tools ii linux-tools-3.5.0-5 3.5.0-5.5 i386 Linux kernel version specific tools for version 3.5.0-5 ii linux-tools-common 3.5.0-5.5 all Linux kernel version specific tools for version 3.5.0 ii pptp-linux 1.7.2-7 i386 Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) Client ii util-linux 2.20.1-5.1ubuntu1 i386 Miscellaneous system utilities ii util-linux-locales 2.20.1-5.1ubuntu1 all Locales files for util-linux
sudo aptitude install linux-image-generic -sV Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: linux-image-3.5.0-5-generic [3.5.0-5.5] linux-image-extra-3.5.0-5-generic [3.5.0-5.5] linux-image-generic [3.5.0.5.5] 0 pakietów aktualizowanych, 3 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B/38,9 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 115 MB. Kontynuować? [Y/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
To bez symulacji:
sudo aptitude install linux-image-generic Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: linux-image-3.5.0-5-generic linux-image-extra-3.5.0-5-generic linux-image-generic 0 pakietów aktualizowanych, 3 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 0 B/38,9 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 115 MB. Kontynuować? [Y/n/?] (Odczytywanie bazy danych ... 158571 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowywanie pakietu linux-image-3.5.0-5-generic (z .../linux-image-3.5.0-5-generic_3.5.0-5.5_i386.deb) ... This kernel does not support a non-PAE CPU. dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/linux-image-3.5.0-5-generic_3.5.0-5.5_i386.deb (--unpack): podproces nowy skrypt pre-installation zwrócił kod błędu 1 Examining /etc/kernel/postrm.d . run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/initramfs-tools 3.5.0-5-generic /boot/vmlinuz-3.5.0-5-generic run-parts: executing /etc/kernel/postrm.d/zz-update-grub 3.5.0-5-generic /boot/vmlinuz-3.5.0-5-generic Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu linux-image-extra-3.5.0-5-generic. Rozpakowywanie pakietu linux-image-extra-3.5.0-5-generic (z .../linux-image-extra-3.5.0-5-generic_3.5.0-5.5_i386.deb) ... Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu linux-image-generic. Rozpakowywanie pakietu linux-image-generic (z .../linux-image-generic_3.5.0.5.5_i386.deb) ... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/linux-image-3.5.0-5-generic_3.5.0-5.5_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Instalacja pakietu nie powiodła się. Próba odtworzenia: dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-image-generic: linux-image-generic zależy od linux-image-3.5.0-5-generic; jednakże: Pakiet linux-image-3.5.0-5-generic nie jest zainstalowany. dpkg: error processing linux-image-generic (--configure): problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-image-extra-3.5.0-5-generic: linux-image-extra-3.5.0-5-generic zależy od linux-image-3.5.0-5-generic; jednakże: Pakiet linux-image-3.5.0-5-generic nie jest zainstalowany. dpkg: error processing linux-image-extra-3.5.0-5-generic (--configure): problemy z zależnościami - pozostawianie nieskonfigurowanego Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: linux-image-generic linux-image-extra-3.5.0-5-generic Bieżący status: 2 niespełnione zależności [+2].
Jak z tym sobie poradzić?
mrmarkos napisał(-a):
Kod:
This kernel does not support a non-PAE CPU.
Procesor w tym kompie ma PAE?
Nie wiem.
cat /proc/cpuinfo processor : 0 vendor_id : GenuineIntel cpu family : 6 model : 13 model name : Intel(R) Pentium(R) M processor 2.00GHz stepping : 6 microcode : 0x17 cpu MHz : 2000.000 cache size : 2048 KB fdiv_bug : no hlt_bug : no f00f_bug : no coma_bug : no fpu : yes fpu_exception : yes cpuid level : 2 wp : yes flags : fpu vme de pse tsc msr mce cx8 mtrr pge mca cmov clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe up bts est tm2 bogomips : 3990.21 clflush size : 64 cache_alignment : 64 address sizes : 32 bits physical, 32 bits virtual power management:
Przed upgrade instalowałem kernel z PAE i działał.
Sądząc po flagach nie ma, ale ja się tam nie znam. Może nowe kernele w Ubuntu po prostu nie obsługują już procesorów bez PAE.
Spróbuj ręcznie jakiegoś innego kernela zainstalować.
Jak wspomniano wyżej to ten procek nie ma pae
U mnie to wygląda tak.
flags: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt rdtscp lm 3dnowext 3dnow rep_good nopl extd_apicid pni cx16 lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy
ArnVaker napisał(-a):
Może nowe kernele w Ubuntu po prostu nie obsługują już procesorów bez PAE.
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2012-May/035176.html
As decided by the Tech Board, 12.04 is the last release to have the i386
non-PAE kernel flavour. So, how do we upgrade folks ? IIRC a non-PAE
kernel was installed because 1) there was less then 4GB RAM, or 2) their
CPU did not have PAE support.
The folks in case 2 are simply out of luck (and no longer supported).
Czytałem tą wiadomość przed upgrade i na 12.04 LTS dla pewności zainstalowałem http://packages.ubuntu.com/precise-updates/linux-image-generic-pae i system na nim się podnosił. Więc myślałem, że nie będzie problemu.
Ach czeka mnie chyba ponowna instalacja 12.04 LTS :/
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-07-23 10:03:07)
Możesz wywalić nowy kernel i używać tego z 12.04 na razie. Może ktoś zrobi (a może już jest?) PPA z kernelami bez PAE dla 12.10.
Okay poczekam na PPA, bo instalacja od nowa mi się nie uśmiecha (sama instalacja to jeszcze pikuś, ale konfiguracja pod siebie to ileś tam godz)
Zachciało mi się KDE SC 4.9..
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-07-23 10:10:17)
mrmarkos napisał(-a):
sama instalacja jeszcze to pikuś, ale konfiguracja pod siebie to ileś tam godz
Nie masz gdzieś skopiowanych najważniejszych configów ?
U mnie zawsze jest dokładnie odwrotnie. :)
Oczywiście nie namawiam Cię do reinstalacji.
Configi systemowe to nie problem, mam na myśli konfigurację KDE :)
P.S.
Teraz już zastanawiam się na Debianem. Jest już zamrożony, ale z tego co czytałem to jest kilka etapów mrożenia. Więc, czy np. libreoffice 3.6 może jeszcze wskoczyć, lub KDE SC 4.9?
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-07-23 10:21:22)
Do Wheezy'ego na pewno nie. W czasie mrożenia najwyżej do repo experimental.
Już po wydaniu trochę nowszych programów dla Wheezy'ego pojawi się w backportach.
mrmarkos napisał(-a):
mam na myśli konfigurację KDE
Jeśli nie instalujesz jakichś kompilowanlnych motywów to przecież cała konfiguracje masz w ~/.kde
Jeśli zostawisz katalog domowy to prawie nic nie musisz robić.
Co do Libreoffice to zawsze można wywalić to z repo a zainstalować najnowszą wersję ze strony domowej.
Wszystko jest w paczkach deb.
W sumie racja, tylko czy po upgrade do KDE SC 4.9 configi z ~/.kde będą pasować do 4.8.4? Katalog domowy zostawiam.
Nawet jeśli któraś aplikacja nie będzie działała jak powinna to łatwo wyłuskać jej config i go wykasować.
Przeważnie większość działa.
Skoro tak, to okay. Więcej pytań nie mam.
A nie prościej poszukać w PPA jajka bez pae, albo skompilować własnego?
Jeśli to lapek, to od razu biegaj po jajo od EXT73 (jest od tego dzial na forum ubuntu) albo jajko TOI, bo inaczej najprawdopodobniej prędzej własne uszy obwąchasz, niż prawidłową hibernację zobaczysz, a standardowe *buntowe jajka też calkiem sporo energii ciągną, co baterie w lapkach znoszą ze średnim entuzjazmem.
Zwłaszcza, że kwestię hibernacji już kiedyś wałkowałeś, i o ile pamiętam, tylko z TOI działała jak należy. ;)
To by bylo na tyle
;-)
Z TOI 3.5 to samo (This kernel does not support a non-PAE CPU), a za EXT73 dziękuję z góry ;)
Ostatnio edytowany przez mrmarkos (2012-07-23 11:19:08)
Czyli czeka Cię kompilacja?
Możesz ewentualnie zassac jajko z Debiana Sida, może będzie pasować.
Nie wiem, jak tam z PAE w Sidzie...
Edyta:
Wiem: http://packages.debian.org/sid/linux-image-486
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-23 11:52:47)
Jacekalex napisał(-a):
Nie wiem, jak tam z PAE w Sidzie...
W Debianie obecnie jest wersja z PAE — z końcówką 686-pae i wersja bez PAE — z końcówką 486. Wątpię żeby prędko się to zmieniło.
W Debianie obecnie jest wersja z PAE — z końcówką 686-pae i wersja bez PAE — z końcówką 486. Wątpię żeby prędko się to zmieniło.
Nie wiem czy ja mam takiego pecha, ale mi wheezy z aftamata wali z PAE
Ja mam chyba w 1 komputerze Durona 900MHz i jest PAE (musiałbym zobaczyć kernel)
Jednak do samego Debiana mam parę zastrzeżeń, np. Gwibber od 172 dni powinien być w Wheezy itepe.
Ja mam nadzieję, że ogień ducha Debiana nie zgaśnie z UEFI i będziemy żyć wiecznie :D
Niemniej jednak jak coś możesz brać Kernel 3.2 z Ubuntu 12.04 i jechać na 12.10
Fervi
fervi napisał(-a):
mi wheezy z aftamata wali z PAE
Że co? Chodzi o to, że podczas instalacji automatycznie wybierana jest wersja z PAE? Instalator zapewne sprawdza czy wersja z PAE będzie działać na danym kompie i jeśli tak, to instaluje właśnie ją. Na obrazach instalacyjnych są obie wersje, w zaawansowanej instalacji można wybrać ręcznie.
Chmm.. z tego wszystkiego zastanawiam sie nad przejsciem na archa :D Co o nim sadzicie?
Pobralem ftp.archlinux.org/iso/2012.07.15/archlinux-2012.07.15-netinstall-dual.iso i nie moge odpalic instalatora. Komendy
# /arch/setup
i
# aif -p interactive
nie dzialaja. O co kaman?
mrmarkos napisał(-a):
Chmm.. z tego wszystkiego zastanawiam sie nad przejsciem na archa :D Co o nim sadzicie?
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18126
PS O Archu to już lepiej w innym wątku pisz.
ArnVaker napisał(-a):
mrmarkos napisał(-a):
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18126
PS O Archu to już lepiej w innym wątku pisz.
okay
Strony: 1