Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-20 14:10:00

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

[SOLVED] Przywrócenie systemu z kopii partycji wykonanej za pomocą dd

Problem jest następujący:

Padł mi dysk twardy, wszystkie dane  przepadły, jednak mam kopie partycji linuxa (debian 6.0.3) jeszcze z przed uszkodzonia dysku.
Jako ze nowy dysk jest nieco mniejszy i zainstalowałem już na nim inne systemy operacyjne - WinXP i BeOS oraz Debiana 6.0.3 (czysty z netinstall, zmieniony tylko grub-pc na grub-legacy) zastanawiam się jak przenieść wszystkie dane, programy, konfigi na tego świeżego debiana, tak żeby go nie uszkodzić a przywrócić funkcjonalność starego systemu.
Przy pierwszym podejściu probowałem przywrócić obraz tej partycji bezpośrednio na pustą partycję jednak nie byłem w stanie naprawić błędów systemu plików, fsck sypał błędami przy każdym uruchomieniu.
Prosił bym o jakiś opis krok po kroku jak to zrobić. Nie mam już możliwości dociągania pakietów z sieci - limit na karcie mam już prawie wykorzystany do zera, stąd pomysł przekopiowania danych z obrazu na działający system - w zasadzie wszystkiego oprócz /boot

Ostatnio edytowany przez dhg (2012-07-21 16:11:30)

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

#2  2012-07-21 10:57:33

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: [SOLVED] Przywrócenie systemu z kopii partycji wykonanej za pomocą dd

Możesz zamontować gdzieś obraz wykonany przez dd i zsynchronizować z nim obecny system za pomocą rsync. Ale od strzała to na pewno nie ruszy, trzeba by potem pozmieniać UUID-y, konfig GRUB-a zaktualizować, uważać żeby się z tą osobną partycją /boot nie zaplątać i może coś jeszcze.

#3  2012-07-21 14:55:06

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Dzięki za wskazówki. A propo UUID: jak je wygenerować na nowo? Wolałem starą metodę zapisywania partycji w grubie, bez tego cholerstwa, ale mówi się trudno.

Wpadłem na troche inny pomysł przywrócenia systemu: mianowicie z livecd podmontował bym sobie partycie i obraz i z obrazu przekopiował wszystko na fizyczny dysk z pominięciem /boot (wszystko jest na jednej partycji, jak coś padnie mam jeszcze awaryjnego gruba na fdd (pamiętacie jeszcze co to jest? ;) ) tyle ze tu znowu wszystko rozbija się o te przeklęte uuid :/ i nie jestem pewien czy w ten cudowny sposób nie rozwale znowu całego systemu. Wcześniej wystarczyło wrzucenie obrazu przez dd na dysk, ale teraz nie jestem w stanie odtworzyć rozmiarowo partycji.

W każdym bądź razie spróbuję chwilowo rsync i poczytam co zrobić z tymi uuid'ami.

Tylko amigowiec potrafi generować fractale w czasie rzeczywistym używając do obliczeń wyłącznie żołądka

http://th06.deviantart.net/fs8/200H/i/2005/353/1/a/Fluxbox_User___User_Bar_by_The_pGo.jpg

#4  2012-07-21 14:59:27

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Czy rsync czy usunięcie zawartości a potem skopiowanie, to w sumie na to samo wychodzi, rsync to takie bardziej zaawansowane kopiowanie po prostu. UUID-ów nie musisz generować, one już są, sprawdzisz obecne via:

Kod:

ls -l /dev/disk/by-uuid/

Nie ma obowiązku używać UUID-ów, ja nie używam, nadal mam tradycyjne oznaczenia partycji w fstabie i w konfigu GRUB-a. Anyway, tak czy tak musisz zaktualizować fstab i konfig GRUB-a, niezależnie czy to będą nowe UUID-y czy tradycyjne oznaczenia.

#5  2012-07-21 15:24:21

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Jak rozumiem po skopiowaniu plików systemu z obrazu na dysk:
restart
wchodze z livecd przez chroot na partycje debiana,
zmieniam wpisy w /etc/fstab na aktualne, niekoniecznie z uuid tylko normalne /dev/sdaX
robie update-grub
restart i powinno działać.

#6  2012-07-21 15:52:49

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Na podstawie informacji które podałeś ja to widzę mniej więcej tak jak poniżej. Oczywiście nie mam ich wszystkich, także zaznaczam od razu, że coś może się różnić od tego co jest w rzeczywistości. W każdym razie możesz się na tym oprzeć, ale nie wklejać bezmyślnie.

• livecd
• montujesz obraz do /mnt/obraz
• montujesz / Debiana do /mnt/debian
• synchronizujesz / z tym z obrazu:

Kod:

rsync -avx --delete --exclude=/boot/* /mnt/obraz/ /mnt/debian/

• aktualizujesz jakimś edytorem wpisy w /mnt/debian/etc/fstab
• montujesz partycję /boot Debiana do /mnt/debian/boot
• synchronizujesz /boot z tym z obrazu:

Kod:

rsync -avx --delete /mnt/obraz/boot/ /mnt/debian/boot/

• chroot:

Kod:

mount -t proc proc /mnt/debian/proc
mount -t sysfs sysfs /mnt/debian/sys
mount -o bind /dev /mnt/debian/dev
mount -o bind /dev/pts /mnt/debian/dev/pts
chroot /mnt/debian

• w chroocie:

Kod:

rm /boot/grub/*
grub-set-default /dev/sda
update-grub
grub-install /dev/sda

#7  2012-07-21 16:10:34

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Teraz sam sie zdziwiłem.
Przekopiowałem wszystko z obrazu na dysk, wklepałem reboot i nie zdążyłem uruchomić liveCD, załadował się debian i bez żadnych komunikatów o błędach, po prostu wystartował jak gdyby nigdy nic. Zaznaczam ze nie edytowałem żadnych plików.

ArnVaker serdeczne dzięki za pomoc :)

Temat myśle można zamknąć.

#8  2012-07-21 16:14:34

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

A w jaki sposób kopiowałeś? Jeżeli zostały pliki konfiguracyjne z nowego systemu, o czym świadczy to bezproblemowe uruchomienie, to pewnie zrobiła się jakaś sieczka złożona z obu systemów.

#9  2012-07-21 16:25:15

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Podmontowałem obraz oraz partycje.
Wykasowałem z partycji wszystko z wyjątkiem folderu /boot , @initrd.img oraz @vmlinuz
Przez mc skopiowałem wszystko po kolei  z wyjątkiem tego co zostało nie usunięte z partycji
Nie podmieniałem żadnych plików.

Nie wszystko jednak poszło tak gładko. Musiałem zedytować fstab bo nie mogłem podmontować ręcznie partycji BeOSa - nie było jej widać w systemie. Cała reszta poszła bezproblemowo.

Poraz kolejny Debian mile mnie zaskoczył

#10  2012-07-21 16:32:48

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

IMO to byłoby możliwe gdyby oznaczenia się nie zmieniły. Ale skoro na starym dysku był inny UUID partycji / i to on jest wpisany w fstabie, a na nowym dysku jest nowy UUID partycji /, to skąd system wie o którą chodzi?

EDIT: Możesz wrzucić:

Kod:

ls -l /dev/disk/by-uuid/
cat /etc/fstab
cat /proc/cmdline

?

PS Tak z ciekawości tylko pytam żeby zrozumieć dlaczego. ;)

#11  2012-07-21 17:09:04

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Kod:

ls -l /dev/disk/by-uuid/

razem 0
lrwxrwxrwx 1 root root 10 07-21 16:55 30A8-498A -> ../../sda1
lrwxrwxrwx 1 root root 10 07-21 16:55 d32e6310-7c11-4305-b8d9-cf3989808862 -> ../../sda6
lrwxrwxrwx 1 root root 10 07-21 16:55 d9f2317b-56d0-4902-8fec-661ac377275a -> ../../sda5

Kod:

cat /proc/cmdline

root=UUID=d9f2317b-56d0-4902-8fec-661ac377275a vga=791 ro

Kod:

cat /etc/fstab

#################################################
# /etc/fstab: static file system information.   #
#                                               #
#               modded by dhg                   #
#                                               #
#################################################

# linux partitions
# <file system> <mount point>   <type>  <options>           <dump>  <pass>

/dev/sda5    /        ext3    errors=remount-ro    0    1
/dev/sda6    none        swap    sw            0    0
proc            /proc           proc    defaults            0       0

# Other partitions:
# <file system> <mount point>   <type>  <options>                                       <dump>  <pass>
/dev/sda1    /media/windows    vfat    rw,uid=1000,gid=100,umask=0,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quaiet,showexec    0    0
/dev/sda2    /media/beos    auto    rw,user,noauto                                0    0

# Removable devices
# <file system> <mount point>   <type>          <options>           <dump>  <pass>
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto                0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto              0       0

a to fstab z obrazu bo zapewne bardziej o te ci chodziło :)

Kod:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=0dda8dfd-2de5-46e2-902e-ec0bb4d10554 /               ext3    errors=remount-ro 0       1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=e5971a34-7359-4a66-bb81-00523a84534f none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto  0       0

a skąd system wie? wie bo grub został z nowej instalacji systemu :

Kod:

cat /boot/grub/menu.lst

default        2
timeout        5
color black/red yellow/red

title        FreeDos
root        (hd0,0)
makeactive
chainloader    +1

title        BeOS
rootnoverify    (hd0,1)
makeactive
chainloader    +1

title        Debian Squeeze
root        (hd0,4)
kernel        /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=UUID=d9f2317b-56d0-4902-8fec-661ac377275a vga=791 ro 
initrd        /boot/initrd.img-2.6.32-5-686

title        Debian Squeeze (single-user mode)
root        (hd0,4)
kernel        /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=UUID=d9f2317b-56d0-4902-8fec-661ac377275a vga=791 ro single
initrd        /boot/initrd.img-2.6.32-5-686

jak pisalem, katalogu /boot z nowej instalacji nie usunołem i nie zastapilem.

Ostatnio edytowany przez dhg (2012-07-21 17:13:06)

#12  2012-07-21 17:13:05

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Dzięki. W międzyczasie sprawdziłem też u siebie i wychodzi na to, że oznaczenie partycji / w fstabie jest obecnie ignorowane. Przemontowana z podanymi opcjami zostaje ta partycja, która jest podana jako root=… w konfigu GRUB-a. Informacje od Ciebie to potwierdzają.

PS Tylko partycję /boot możesz sobie dopisać do fstaba i tę literówkę „quaiet” poprawić. :P

#13  2012-07-21 20:01:25

dhg - Amiga User

dhg
Amiga User

Dzięki wielkie jeszcze raz.
Ku*wicy już dostawałem nie mogąc wyłapać co za błąd w fstab siedzi że partycji nie montowało.

btw jakby komuś przyszło do głowy montować dyski beos'a to system plików da mount i fstab to befs.

Ostatnio edytowany przez dhg (2012-07-21 20:05:46)

Stopka forum