Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
A mam taki ciekawy przypadek.
Skan dokumentu z tekstem, logo firmy, pieczątka z odręcznym podpisem. Plik jest w postaci *.jpg
Chcę to przekonwertować do pdf-a.
Mam zainstalowane imagemagick.
convert s1.jpg s1.pdf
W wyniku polecenia, owszem powstaje plik pdf, tylko dziwny jakiś. Wielkość większa od pliku startowego i nie otwiera go żadna przeglądarka pdf-ów.
Logów oczywiście brak, bo plik sobie powstał :P
Czy ktoś wie czy ja robię błąd, czy program i dlaczego ?
Z tego co wycztałem, wszystko jest ok i plik wynikowy także powinien być prawidłowy.
Zobacz przy pomocy file czy to, co masz to na pewno JPG i czy to, co otrzymujesz, to na pewno PDF.
Jakiś czas temu konwertowałem JPG-i na PDF poleceniem
convert *.jpg foobar.pdf
plik wynikowy można było odczytać w dowolnej przeglądarce obsługującej PDF.
Jak rozumiem, dokument jest poufny i nie możesz go wrzucić gdzieś do sieci, żebyśmy mogli zobaczyć u siebie?
U mnie:
media-gfx/imagemagick-6.7.6.4 X bzip2 corefonts cxx djvu fftw fontconfig fpx graphviz gs hdri jbig jpeg jpeg2k lcms lqr lzma opencl openexr openmp perl png q32 q8 raw static-libs svg tiff truetype webp xml zlib
Przed chwilą bez kłopotu przerobił zrzut ekranu z png na pdf.
Wynik prawidlowo otworzył evince.
Przebieg testu:
convert test.png test.pdf file test.png test.png: PNG image data, 1024 x 768, 8-bit/color RGB, non-interlaced file test.pdf test.pdf: PDF document, version 1.3
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-15 14:37:06)
To może tak spróbuj ?
convert s1.* s1.pdf
mrmarkos napisał(-a):
To może tak spróbuj ?
Kod:
convert s1.* s1.pdf
twoje polecenie konwertuje wszystkie pliki w katalogu do jednego wynikowego pdf-a
Też tak robiłem. Wynikowy plik też nie jest otwierany.
Dobra, jutro zrobię test na jakimś mniej ważnym pliku i wrzucę tutaj.
I jeszcze ciekawostka. Tego jpg-a wczytałem do Libreoffice i wyeksportowałem jako pdf. Wyszło pięknie i prawidłowo. TEN pdf jest odczytywany.
Ale... convertem jest szybciej. Wkurza mnie jak coś co ma działać od kopa robi sobie jaja :D
Bodzio napisał(-a):
mrmarkos napisał(-a):
To może tak spróbuj ?
Kod:
convert s1.* s1.pdftwoje polecenie konwertuje wszystkie pliki w katalogu do jednego wynikowego pdf-a
Nie wszystkie, tylko pliki o nazwie s1 :D Bardziej chodziło mi o to, by convert sam rozpoznał rodzaj pliku.
A rozumiem, jutro sprawdzę
Eeee, starość
Muszę wszystkich głośno i wyraźnie przeprosić :)
Wszystko jest ok. PDF-y są ładnie tworzone i co najważniejsze odczytywane przez wszystkie przeglądarki tego typu plików.
Gdzie był błąd ?
W sumie Jacekalex mnie naprowadził. Odpaliłem te niby nie czytane pliki w evince i wszystko poszło jak trzeba. Odpaliłem w Adobe Reader i też działa.
A ja otwierałem w epdfviewer i xpdf. - no i zasugerowałem się że pliki są uszkodzone i żadna przeglądarka ich nie otwiera.
Co ciekawe - te dwie, też niby felerne przeglądarki też czytają ten dokument, wystarczy tylko zmniejszyć wielkość wyświetlania do poniżej 65%
No to jeszcze raz - wybaczcie tetrykowi :D
Jak robisz pdfy dla "pospólstwa", to radziłbym zaczynać od sprawdzenia w Adobe Readerze.
Osobiście używam Evince, bo zdażyły mi się w życiu tylko 2 pliki pdf, którzych nie otworzył (od 2007 roku).
Acroread taką skutecznoscią się u mnie nie popisał, choć podobno powinien. :D
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-15 14:37:44)
Możesz zOCR'ować i takie rzeczy jak podpis - zrobić jako grafika (OCRFeeder to ogarnia)
Fervi
http://bsdevil.cba.pl/?p=914
http://linux.hanski.info/static/scribus/ch10.html
http://www.nibyblog.pl/scribus-sklad-tekstu-dpt-179.html
Ostatnio edytowany przez Yampress (2012-06-15 20:09:43)
fervi napisał(-a):
Możesz zOCR'ować i takie rzeczy jak podpis - zrobić jako grafika (OCRFeeder to ogarnia)
Fervi
Ciekawe - dzięki :)
jest też imgtops, który (jak łatwo zgadnąć z nazwy) robi z obrazka plik ps a potem można użyć ps2pdf. Co prawda naokoło, ale może będzie lepiej działało.