Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-18 13:55:18

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Laptop+akumulator

Muszę naładować laptopa. Do dyspozycji mam: naładowany akumulator samochodowy. Jak to zrobić?
Czy takie coś wystarczy?
http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/24/66/34/58/2466345836
+ oczywiście ładowarka samochodowa do mojego laptopa.
Czy potrzebuję czegoś takiego jak przetwornica, prądnica czy jeszcze jakieś inne "ustrojstwo"?
Drugie pytanie: Na ile średnio taki akumulator wystarczy?
Dzięki za pomoc.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#2  2012-07-18 15:31:52

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Re: Laptop+akumulator

radziojedi napisał(-a):

+ oczywiście ładowarka samochodowa do mojego laptopa.
Czy potrzebuję czegoś takiego jak przetwornica, prądnica czy jeszcze jakieś inne "ustrojstwo"?

jeśli masz taką ładowarkę, którą możesz z jednej strony podłączyć do laptopa, a z drugiej jest wtyczka do zapalniczki samochodowej to gniazdo zapalniczki co pokazałeś ci wystarczy.

możesz zrobić inaczej: gniazdo zapalniczki + przetwornica 12 na 230 (alledrogo) + zasilacz laptopa na 230 V, jednak przy tym rozwiązaniu akumulator będzie się rozładowywał nieco szybciej (jakieś 10-20%)

aha, i druga sprawa: zależy jaki akumulator zastosujesz ;) skąd mam wiedzieć, czy jeździsz maluchem czy tirem?

Ostatnio edytowany przez rychu (2012-07-18 15:33:16)

linux regd. user #248790

#3  2012-07-18 21:04:12

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Samochód stare Renault Megane. Akumulator "na oko" rozmiaru średniego:) Mogę sprawdzić dokładniej, jeśli trzeba.
Akumulator nie jest nowy, ale w zimie problemów nie ma.

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#4  2012-07-18 21:21:46

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Diesel czy benzyna ? :P
Z tym drugim nawet jeśli akumulator to padaka to problemu zimą nie będzie :]

Zasilacz w wersji samochodowej wyjdzie taniej niż przetwornica. Są takie wersje "3 w 1" tylko nie wiem czemu 3 bo ma to osobno kabel do sieci 230V i osobno do 12V... Chyba że ma automatyczne wykrywanie 12v/24V :P
Istotne aby był tam bezpiecznik pomiędzy tym zasilaczem, akumulatorem - w tym co posiadam jest umieszczony w środku wtyczki. Ale nie wiem jak działa bo jeszcze go nie używałem.

#5  2012-07-19 00:06:45

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

możesz sobie oszacować tak:

pojemność akumulatora (pewnie coś pomiędzy 50 a 70 Ah) podziel przez średni prąd pobierany przez laptop. prąd możesz zmierzyć "multimetrem" z marketu za 15 PLN. przestawiasz go na amperomierz prądu stałego i wpinasz go pomiędzy jeden z zacisków na akumulatorze (nieważne który, najwyżej wynik wyjdzie z minusem) a krokodyla, który się na tym zacisku zaciska. trochę niewygodne, ale trudno ;) przeprowadź pomiar przy różnych obciążeniach laptopa. otrzymasz wynik w godzinach

linux regd. user #248790

Stopka forum