Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Chce zakupić do mieszkania ruter wifi do 100 zł. Może ktoś się zmierzał z podobnym problemem ostatnio i mi pomoże:)
Wybrałem sobie dwa sprzęty.
TP-Link router DSL Wi-Fi 300Mb/s TL-WR841N v7
8level router DSL Wi-Fi 300Mbps - WRT-300
Co myślicie?
Jeśli to pomoże to do tego TP-Linka to według listy obsługiwanego sprzętu można wgrać OpenWRT, co jest dużym plusem. Tego drugiego to tam nie znalazłem.
Da się wgrać ale ciężko to potem działa, więc raczej coś w stylu postawić i nie ruszać więcej skoro działa :)
j/w kompatybilnosc jest ale z działaniem gorzej
Z resztą , jak całkiem niedawno zauważyłem ( przy okazji innego wądku na forum ), wszystkie nowe TP-LINK są robione teraz z gorszymi bebechami niż przedtem, więc i gorzej słabiej będzie z openwrt na nich, pewnie dzisiaj gdybym kupował router na moj 941ND bym się nie zdecydował ( jak mowie "pewnie" , bo nie przeglądałem co w trawie piszczy od dawna ).
Można takie plusy i minusy sobie wymienić:
TP-LINK
+ stara marka na rynku
+ zasięg dupy nie urywa
+ antenki w teorii daja transfer, ale zasiegu i siły sygnału nie podnoszą
+ polska instrukcja
+ możliwość openWRT ( v 1 do v7 , tak na wiki podaja ).
+ wymienisz w nim antenki na mocniejsze ( ale ile to da, nei wiem ). dupa, nie ma linterki "D" w symbolu wiec sie nie wymieni antenek ( zle spojrzalem ).
- stara marka, stare modele, ale tak zmieniaja sprzet ze nie widomo czego sie spodziewać
- tańsza wersja planeta
- angielskie menu
8level
+ swierzy gracz, chce klientow nałapać więc i ceny są niższe w stosunku do możliwości / jakości sprzętu
+ dużo pozytywnych opini ( w tym centrum zdrowia matki i dziecka w warszawie xd )
+ cena , cena , cena
+ cyt. " FSZYSTKO " w wersji PL
+ transfery
+ zasięg
+ w ramach jednego urządzenia możliwość tworznie dwuch oddzielnych sieci Wi-Fi.
- no świerzy gracz, więc z perspektywy czasu może sie okazac ze bubel ( od roku są w PL ).
- brak możliwości wrzucenia openWRT
- nie wymienisz w nim antenek na mocniejsze ( ale czy będziesz tego potrzebował )
ale dla mnie jest to pytanie raczej nie TPLINK vs 8level , tylko atheros vs ralink
atheros = openwrt
ralink = moc
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-18 20:43:56)
Dzięki panowie za odp.
+ możliwość openWRT
To mnie trochę skusiło :) Z drugiej strony po pracy nie chce mi się tykać już kompa i bawić :)
Da się wgrać ale ciężko to potem działa, więc raczej coś w stylu postawić i nie ruszać więcej skoro działa :)
@qluk rozwiń to trochę :) Rozumiem, że zainstaluje i będę mógł tylko bawić się przez www standardowymi ustawieniami a nic innego już nie dogram, skonfiguruję?
+ w ramach jednego urządzenia możliwość tworznie dwuch oddzielnych sieci Wi-Fi.
TP-Link podobno też to potrafi
+ cena , cena , cena
TP-Linka na Allegro znalazłem w podobnej cenie :)
A może coś innego w podobnych cenach komuś ostatnio się obiło o oczy? :)
Jakie WWW? SSH :P
Ogólnie jak robiłem dwie końcówki na tanich tp-linkach to 2 dni zgrywania routingu, trybu STA i szyfrowania. OD tego czasu końcówki nie były ruszana bo nie mam zamiaru tego konfigurować od nowa :P
Czyli "konfiguracja, test, konfiguracja, postawić i zapomnieć".
Ja bym tych "300 Mbps" nie brał, chyba że będzie wykorzystywany po kablu. Bo to 300 to jest robienie ludzi w balona, bo wejście jest tylko 100 Mbps. A realna przepustowość wifi to max. 150 Mbps.
Z tej dwójki brałbym TP-Link.
Więszkość routerów poniżej 200 zł te 300Mbps wyciąga tylko w niedzielę, w kościele, na Bożym ciele.
Pomijając fakt, że np karty Intela nie włączą 300Mbps bez szyfrowania WPA,
a routera, ktory wyrobi pełne 300Mbps przy włączonym szyfrowaniu WPA jeszcze nie widzialem na oczy.
Także haslami w typie "up to 300Mbps" bym się specjalnie nie przejmował.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-20 13:41:02)
mati75 napisał(-a):
Ja bym tych "300 Mbps" nie brał, chyba że będzie wykorzystywany po kablu. Bo to 300 to jest robienie ludzi w balona, bo wejście jest tylko 100 Mbps. A realna przepustowość wifi to max. 150 Mbps.
Z tej dwójki brałbym TP-Link.
Może i jest robienie w balona (jak na wszystkim gdzie kładą łapy marketingowcy) ale to, że wejście jest 100 Mb/s nie oznacza, że switch nie może pracować z 300 Mbps (chodzi o wewnętrzny ruch).
bns napisał(-a):
.....
Może i jest robienie w balona (jak na wszystkim gdzie kładą łapy marketingowcy) ale to, że wejście jest 100 Mb/s nie oznacza, że switch nie może pracować z 300 Mbps (chodzi o wewnętrzny ruch).
Co w niczym nie zmienia faktu, że żeby przesłać między blaszakiem a lapkiem więcej niż 100Mbps przez wifi, blaszak z routerem musi być połączony kablem gigabitowym, i po obu stronach muszą być gigabitowe interfejsy. ;)
Można też agregować porty
Strony: 1