Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam pytanie czy istnieje możliwość wzmocnienie nagrania dzwięku w formacie wma. Mam nagrany dzwięk ale słabej głośności. Głośność mam ustawioną na maxa w systemie ale i tak słabo słychać nagranie. Będę wdzięczny za wskazówkę.
Ostatnio edytowany przez torpeda80 (2012-07-17 19:30:14)
Jak przekonwertujesz np do mp3 to się da.
W samym wma bez konwersji to nie mam pojęcia.
A jak można to zrobić z poziomu mp3. Konwertuje do mp3.
mp3gain (lub z nakładką easymp3gain-gtk), sox (drugi niewykluczone, że będzie obsługiwał od razu wma, choć wątpię, bo to barbarzyński format).
Ostatnio edytowany przez azhag (2012-07-17 18:22:09)
Jeśli ffmpeg weźmie wma (nie mam takiego aby sprawdzić)
ffmpeg -i plik.wma -vol 512 plik.mp3
Jeśli nie weźmie to trzeba go zrzucić do wav np mplayerem.
Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie czy wystarczy w easymp3gain-gtk ustawić odpowiednią głośność w dB i puscic analize.
Mam jeszcze jedno pytanie czy wystarczy w easymp3gain-gtk ustawić odpowiednią głośność w dB i puscic analize.
Nie. Analyze pokaże Ci tylko ewentualne zmiany w odniesieniu do tego, jaką wybierzesz wartość docelową. Dopiero knefel Gain (Apply track gain / Apply album gain) zmieni głośność plików.
Najpierw uruchom Analyze i sprawdź czy program ma zamiar "przycinać" -> Clipping. Jeśli tak - obniż trochę dB na wyjściu (docelowe). Jak to mówił jeden z klasyków: Lepiej mniej, ale lepiej ;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2012-07-17 19:22:13)
OK dziękuję poszło. Trochę udało się podnieść głośność.
pozdrawiam.
marcin'82 napisał(-a):
Jak to mówił jeden z klasyków: Lepiej mniej, ale lepiej ;]
Nie wiele lepiej ... ale lepiej :)