Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
su PISZESZ_HASLO_ROOT
shutdown -h now
albo
sudo shutdown -h now
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-10 23:48:23)
gindek napisał(-a):
su PISZESZ_HASLO_ROOT
shutdown -h now
albo
sudo shutdown -h now
chyba już pora spać ;)
nie chodzi o zamknięcie systemu, ale aby programy uruchomione z konsoli zamykały się w chwili zamknięcia jego okna
aa juz czekałem na posata w stylu " aaa to gowno wylaczylo mi komputer "
jednak moje rozwiazanie pasuje do opisu problemu :]
tak bardziej na serio:
jeżeli proces uruchomisz w terminalu to on w nim wisi ...
jeżeli dasz mu forka czyli &, to jestem prawie pewien że zostaje oddany do systemu i wtedy nie ma parenta (nie ma parenta bo sam staje sie głównym procesem ), potrzebujesz jakiegos złego demona "wieszacza proseców" ( "process handler" ) który notował by pidy wszystkich prosesów forkujących się z twojego parenta. ( czyli z terminala ) słowem jak to zrobić : nie wiem ..
[edit]
cały misterny plan w pizdu bo jednak jest to dość łatwo wykonalne, pstree pokazuje przodka ...
z opcja -p pokazuje numery pid procesor ( parent ).
pstree -p
Wiec ubijasz prosec ojca i zdychawszystko co z niego uruchomiłeś.
[edit2]
jednak dalej bede twierdził że opcja
shutdown -h now
przy obecnym opisie problemu sprawdza sie lepiej
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-07-11 00:06:11)
Ahahah. Dobre!
Rzeczywiście, pora już spać - jak dla mnie. Przepraszam, źle opisałem o co mi chodzi.
Chodziło mi o to, że - jeśli odpalę aplikację z okna terminala (np xterm) to zamykając jego okno (xterm'a) to chcę, aby aplikacja z niego uruchomiona też się "ubiła".
@gindek
No niby powinno być tak jak mówisz, ale to nie wszystkiego się tyczy - bo np jak odpalę "sudo synaptic" i wypierdzielę sprzed oczu xterm'a to synaptic mi zostaje.
||EDIT|||
Zapytam inaczej. Jak wywalić aplikację spod praw root'a - i tym samym ubić - (np proces sudo synaptic) zamykając xterm'a?
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2012-07-11 00:22:29)
Musiałbyś na bieżąco zapisywać informacje o wszystkich procesach wywoływanych przez powłokę (uruchomienie jej przez strace może być dobrym sposobem) i dodać procedurę (trap) która przechwyci sygnał wyłączenia powłoki (miej nadzieję, że emulator terminala go do niej wysyła gdy kończy pracę) i wyśle sygnały zakończenia pracy do wszystkich procesów uruchomionych przez tę powłokę (które wcześniej jakoś zbierałeś). Może się okazać, że najłatwiej to osiągnąć paczując powłokę.
Przy czym w Twoim przypadku i tak nic to nie da, gdyż Synaptic — uruchomiony na prawach roota — radośnie zignoruje wszystkie sygnały wysłane przez zwykłego użytkownika. Musiałbyś więc te sygnały wysyłać jako root, co dodatkowo komplikuje całą sprawę.
Pytanie tylko: Po co? Możesz opisać scenariusz, w którym coś takiego jest przydatne? Jaki problem próbujesz w ten sposób rozwiązać?
@Minio
Traktuję to - nie jako problem - a raczej jako niewygodne rozwiązanie. Aplikację spod moich praw mogę ubić ubijając xterm'a, w przypadku aplikacji uruchomionej spod praw root'a (np sudo) tak nie mogę, chciałem więc zastosować pierwszy przypadek do drugiego. Generalnie - problemu brak. Dzięki za podpowiedź, ale z tego co tu czytam, to widzę, że zabawa z tym nie ma sensu.
Strony: 1