Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem postgresql9.1 z backportów (ale z 8.4 mam to samo)
Podczas instalacji pokazuje sie:
Error: initdb failed Error: could not create default cluster. Please create it manualy with pg_createcluster 9.1 main --start
No to próbuję storzyć go z urzytkownika postgres:
Creating new cluster (configuration: /etc/postgresql/9.1/main, data: /var/lib/postgresql/9.1/main)... Uruchomienie serwera PostgreSQL jako "root" jest niedozwolone. Serwer musi być uruchomiony spod ID użytkownika nieuprzywilejowanego aby zapobiec możliwemu złamaniu zabezpieczeń systemu. Przejrzyj dokumentację by uzyskać więcej informacji jak poprawnie uruchomić serwer. proces potomny zakończył działanie z kodem 1 initdb: usuwanie zawartości w katalogu danych "/var/lib/postgresql/9.1/main" Error: initdb failed
wynika z tego że użytkownik ma prawa roota??? ale jak?
-su-4.1$ id uid=115(postgres) gid=115(postgres) grupy=115(postgres) -su-4.1$ whoami postgres -su-4.1$ groups postgres
Jestem w kropce, nic nie działa ;(
Ostatnio edytowany przez giegiel (2012-07-04 17:48:03)
Raczej chodzi o użytkownika na którego prawach odpalany jest postgres, a nie o tego, który uruchamia pg_createcluster. Zerknij w skrypt startowy postgresa. pg_createcluster tworzy cluster i startuje postgresa, problem jest ze skryptem startowym.