Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Potrzebuję zablokować możliwość przełączania terminali za pomocą klawiszy crt+alt+Fx. Ta blokada może dotyczyć tylko jednego użytkownika. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Pozdrawiam
Ja bym radził sprawdzić, jak w PAM ustawić limit dopuszczalnych sesji na tty do jednej sztuki.
Odpowiada za to, globalnie:
maxsyslogins -- Maximum number of logins for this user or group.
w /etc/security/limits.conf, jak w odniesieniu do samego tty, na razie nie wiem, ale pewnie wykonalne.
Wiem też, że można np ograniczyć roota do jednej konsoli tty1.
Chyba, ze chodzi o samo wyłączenie ctrl+alt+X - ale jak to zamierzasz zrobić dla jednego użyszkodnika?
jakiś poleceniem w /home/pacjent/.bashrc?
Moim zdaniem, jak nigdzie indziej się nie zaloguje, to problem z głowy.
Ale jak na innej konsoli bedzie zalogowany np root, to już jest pewien problem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-07-04 14:30:17)
Z tego co pamiętam, to kiedyś w Ubuntu domyślnie ctrl+alt+fn było wyłączone i aby włączyć trzeba było dodać odpowiedni wpis do Xorg.conf więc sugerowałbym pójść w tym kierunku.
Możliwe całkiem, że poniższy wpis pomoże:
Section "ServerFlags" Option "DontVTSwitch" "true" EndSection
k4misiek napisał(-a):
Z tego co pamiętam, to kiedyś w Ubuntu domyślnie ctrl+alt+fn było wyłączone i aby włączyć trzeba było dodać odpowiedni wpis do Xorg.conf więc sugerowałbym pójść w tym kierunku.
Możliwe całkiem, że poniższy wpis pomoże:Kod:
Section "ServerFlags" Option "DontVTSwitch" "true" EndSection
I to był dobry trop. wszystko działa jak należy. Dzięki i pozdrawiam
Strony: 1