Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-07-01 17:23:17

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Zip, UnZip i ?? w Debian 7.0

Hi,

System Debian 7.0 plus najnowsze aktualizacje.

"Coś" się stało z drukowaniem polskich znaków UTF-8 w listach UnZip, zarówno w oknie lxterm, jak i uxterm. Zamiast polskich liter dostaję ?? (na jeden "polski" znak, np. ł).

Ponieważ do obsługi archiwów używam głównie skryptów, szydło z worka wyszło w trakcie przeglądania plików *.zip dopiero teraz, gdy potrzebowałem dostać się do zarchiwizowanego pliku za pomocą MC (Enter/F3).

Zacząłem sprawdzać. Np. 7z, 7za działa poprawnie. Okazało się także, że również Zip pakuje poprawnie, gdyż po rozpakowaniu znowu widzę polskie litery w nazwach plików, np. MP3. Tylko ten "listing" zawartości jest niepoprawny.

Innymi słowy podgląd plików i katalogów za pomocą MC lub bezpośrednio "unzip -v" w oknie xterm, daje w miejsce znaków innych od ASCII, 2 znaki pytajnika na jeden znak UTF (zrozumiałe).

"Locale" mam zawsze ustawione na en_US.UTF-8 (default) plus pl_PL.UTF-8. Przestawienie polskiego na domyślne nie pomaga.

Gdzie szukać?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-07-01 17:24:23)

#2  2012-07-01 18:12:54

marcin'82 - Użytkownik

marcin'82
Użytkownik

Re: Zip, UnZip i ?? w Debian 7.0

A co się zmieni po poleceniu:

Kod:

setxkbmap pl

?

#3  2012-07-01 22:25:39

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

marcin'82 napisał(-a):

A co się zmieni po poleceniu:

Kod:

setxkbmap pl

?

Hi,

Teraz to mnie załatwiłeś na dobre! :) Pozbawiłeś mnie klawiatury maszynistki. :( Jedynej prawowitej klawiatury dla tej części świata. :) (To, że większość używa protezy alt+literka nie zmienia postaci rzeczy, gdyż nie ilość decyduje o racji czy prawdzie.)

A poza tym NIC się nie zmieniło. Zaczynam zastanawiać się nad fontami, ale nie wiem od czego zacząć.
Przy okazji, klawiaturę ustawia się w plikach /etc/default/keyboard i /etc/default/console-setup.

Dzięki i pozdrawiam.

P.S. Wyszedłem z X-ów. Po ponownym startx, klawiatura wróciła do poprzedniej postaci i znowu jest jak "trza". :) A ja mogę pisać, korzystając z klawiatury, a nie "rzeźbić" po niej dwoma "palcamy". ;)

Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-07-01 22:32:24)

#4  2012-07-02 15:16:52

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Jak widzę jest to jednak "problem", dotyczący Zip i Unzip w Wheezym (Debian 7.0), więc może inaczej. Czy ktoś może potwierdzić "usterkę"?

Po prostu niech stworzy katalog aaa/łże/jak.pies, a w nim plik żółć.txt (np. używając polecenia touch żółć.txt).
Następnie w katalogu nadrzędnym do aaa czyli ./aaa/..... wpisze w oknie terminalu (xterm) polecenie zip -ry aaa.zip aaa/*

Proszę potem skorzystać z polecenia unzip -l aaa.zip lub unzip -v aaa.zip, które pokażą listę spakowanych plików (tutaj tylko jeden), ewentualnie przejść do Midnight Commandera, wybrać aaa.zip i nacisnąć Enter.

Ciekaw jestem czy u Was również pojawią się łańcuchy "??" zamiast polskich literek ż,ó,ł,ć.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-07-02 15:18:10)

#5  2012-07-02 15:19:19

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Wczoraj już sprawdzałem — SOA#2.

Na zip oraz unzip ze Squeeze zainstalowanych w Sidzie to samo.

#6  2012-07-02 16:34:06

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

No, to Q,pa!

Mam w VBox zainstalowany Win XP żony, czyli muszę mieć u siebie 100% poprawną kontrolę tego co w ZIP-ach!

Gdy używałem Debiana 6.0 problem nie występował. Może ktoś jeszcze sprawdzi u siebie w Squeeze'im?

Możliwe, że to wybryk Wheezy'iego i Sida...

A może ktoś już kompilował Zip i Unzip we własnym zakresie w Debianie 7.0 i aplikacje działają poprawnie?

Pozdrawiam

#7  2012-07-02 16:47:28

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

To może być gdzieś głębiej skoro w Squeeze działa, ale po zainstalowaniu wersji ze Squeeze na testing/unstable już nie.

#8  2012-07-02 17:00:16

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

HI,

OK, spróbuję zainstalować Debian 6.0 netinstall w VBox. Może to "interakcja" Zip z systemem (Debian 7.0+) daje takie wyniki? A sam Zip i Unzip są poprawne? Albo wcześniej skompiluję te aplikacje, tylko te cholerne upały... :( Tfu!

Pozdrawiam

#9  2012-07-02 17:40:57

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Skompilowałem Info-ZIPki. Za "cienki bolek" jestem. :( Te same rezultaty. Na wszelki wypadek dołożyłem biblioteki ia32. Również "guzik". QM, *) gdzie tego szukać?

Pozdrawiam

*) QM - kurde mol :) (ale do śmiechu mi nie jest....)

#10  2012-07-02 19:29:03

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Poddaję się. Zainstalowałem Debiana 6.0.5 w VBoxie. To samo. Po "wszystkich" permutacjach.

Może ktoś sprawdzi ten błąd w czystym Debianie 6.0 lub 5.0 jeszcze?

Możliwe, że opowiadam bajki, iż w Debianie 6.0 działało (od 2-3 lat), tylko w 7.0 nie, albo programiści "poprawili" ZIP-a już pod koniec mojej przygody z Debianem 6.0.

Zajrzę jeszcze do starych archiwów, gdzie kompilowałem ZIP-a do pracy w systemach amd64.

Pozdrawiam

#11  2012-07-02 19:33:02

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

To pewnie zasługa kernela z Ubuntu była. :)

#12  2012-07-02 20:22:08

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

:)

Ale coś mi się zdaje, że grzebanie w kernelach Ubuntu jest bardziej popularne u uczestników tego forum, niż to na pierwszy rzut oka wygląda... (SOA#2 tym razem)... :)

Niestety, pliku nie znalazłem, skopiowałem za to początek ZIP-a

Kod:

cat uuu.zip | head > uuu.txt

tam jak byk - polskie litery w UTF-8! (usunąłem trochę znaków)

Kod:

PK
00uuu/aaa/UT    \00\C2<\F0O\A8\D5\F1Oux\00\E8\00\00\E8\00\00PK
00uuu/aaa/łążek/UT    \00\CA<\F0O\A8\D5\F1Oux\00\E8\00\00\E8\00\00PK
00uuu/aaa/łążek/bbb/UT    \00\CF<\F0O\A8\D5\F1Oux\00\E8\00\00\E8\00\00PK
00uuu/aaa/łążek/bbb/Bajor Michał/UT
00uuu/aaa/łążek/bbb/Bajor Michał/01 - Ćwierć ballady.mp3

To samo pod koniec pliku, gdzie jest lista spakowanych plików.

To by oznaczało, że moduł listingu (-l lub -v) jest spieprzony.

Tylko, że ja potrzebuję sprawną aplikację!

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-07-02 20:35:22)

#13  2012-07-02 23:21:57

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Jest to znany bug w unzip:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unzip/+bug/477755
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/unzip/+bug/580961
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=197427

program miniunzip z pakietu zlib-bin poprawnie odczytuje polskie znaki z archiwów stworzonych zipem. Możesz go używać jako zamiennika.

#14  2012-07-02 23:33:37

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Mini(o), wbrew imieniu jesteś wielki! ;)

Swoją drogą szkoda, że nie usiadłeś do kompa wcześniej... :) Zaoszczędziłbym pół dnia harówy...

Już sprawdziłem, wprzęgnę miniunzip do MC i to będzie TO! :)

WIELKIE dzięki! :)

Pozdrawiam

Uffff.....!

#15  2012-07-02 23:43:48

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Działa, ale tylko w konsoli. Poprzez MC ni chó-chó! :(

Kota można dostać....

Niemniej i tak dzięki, może jutro dojdę jak wykorzystać w MC...

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-07-03 01:07:58)

#16  2012-07-03 01:02:11

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Być może wystarczy podmienić ścieżkę w 20 linijce pliku /usr/lib/mc/extfs.d/uzip. O ile miniunzip jest kompatybilny z unzip (pod względem obsługiwanych argumentów wiersza poleceń), to powinno zadziałać.
Jeżeli nie jest, zawsze możesz spróbować napisać wrapper na miniunzip, który zignoruje te argumenty przekazywane przez mc, których miniunzip nie obsługuje. No i wtedy oczywiście we wspomnianym pliku odwołujesz się do tego wrappera.

Innym rozwiązaniem, trochę bardziej inwazyjnym, jest przeniesienie pliku binarnego unzip do unzip.real (zmiana nazwy) i podlinkowanie /usr/bin/unzip do /usr/bin/miniunzip. W ten sposób problem zostanie rozwiązany dla wszystkich programów polegających na unzip do rozpakowywania archiwów tego typu, ale może mieć różne nieprzewidziane konsekwencje w przypadku, gdy zachowanie miniunzip różni się od zachowania unzip.

Jedyny problem w tym, że przy najbliższej aktualizacji mc będziesz musiał ponownie wprowadzić poprawkę. W tym katalogu znajduje się także plik readme, który sugeruje, że wtyczki do obsługi wirtualnych systemów plików można umieścić także w katalogu domowym. Może więc rozwiązaniem jest przekopiowanie tej wtyczki od unzip, zmiana jej nazwy i zmodyfikowanie ustawień mc, aby do zipów używał tej wtyczki z katalogu domowego.
Jak to wszystko zrobić — musisz sam znaleźć. Ja wolę sobie klikać i nie używam mc.

Ostatnio edytowany przez Minio (2012-07-03 01:05:27)

#17  2012-07-03 01:19:21

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Także na to wpadłem. :) Niestety, nie. :( O ile miniunzip działa, to cała reszta z ZIP-em już nie. Zresztą podmienić trzeba by było także wiersz 25, 27 i 35.

Wychodziło mi na to, że nowo utworzony "uminizip" działał jak stary "uzip" ze zmienionym wpisem w mc.ext:
View=%view{ascii} miniunzip %f

Na dodatek skrypt perla "uminizip" z wewnętrznymi zmianami z "unzip" na "miniunzip" powodował pokazywanie pustego katalogu z archiwum zip (wywoływanego klawiszem Enter). View oczywiście działał.

Ja z MC zrobiłem centrum dowodzenia, który wspomagają dziesiątki skryptów. Nie zrezygnuję. :)

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez P2O2 (2012-07-03 01:21:29)

#18  2012-07-03 08:55:39

pioki - Użytkownik

pioki
Użytkownik

Przy ustawionym kodowaniu znaków pl_PL (latin2,i oczywiście takie samo kodowanie w nazwach plików) unzip zdaje się zachowywać poprawnie...

#19  2012-07-03 10:29:41

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

A dokładniej?

Czy masz na myśli dpkg-reconfigure i domyślnie pl_PL.UTF-8, czyli spolszczenie systemu?

A może jak kiedyś w OpenBSD, gdzie do uzyskania polskich liter należało ustawić CHARSET i LC_CTYPE na en_US.UTF-8?

System mam w języku angielskim. Niektóre tłumaczenia wprowadzają taką niejasność, że nie bardzo rozumiem poleceń. "Od zawsze", czyli od momentu, gdy porzuciłem OS/2, ustawiałem systemy na język angielski, a polskie litery w konsoli i w X Window (najpierw ISO-8859-2, potem pl_PL.UTF-8/en_US.UTF-8).

Pozdrawiam

#20  2012-07-03 20:11:49

pioki - Użytkownik

pioki
Użytkownik

P2O2 napisał(-a):

Hi,

A dokładniej?

Czy masz na myśli dpkg-reconfigure i domyślnie pl_PL.UTF-8, czyli spolszczenie systemu?

Dokładniej to ustawienie w systemie kodowania ISO-8859-2, czyli latin2.

Czyli tak:

Kod:

dpkg-reconfigure locales

I wygenerowanie pl_PL.UTF8 i pl_PL, domyślnie ustawić pl_PL.

Następnie:

Kod:

dpkg-reconfigure console-setup

I wybranie ISO-8859-2.

Jak przed chwilą przetestowałem, przy domyślnym ustawieniu kodowania na latin2 zip i unzip nie mają problemów z polskimi literami.

Ostatnio edytowany przez pioki (2012-07-03 20:12:51)

#21  2012-07-03 20:39:57

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Hi,

Hmmm...

Może Twoje ustawienia działają. Tutaj nie.

1. Wszystkie pliki tekstowe są u mnie w UTF-8.

M.in. dlatego używam Debiana, jego UTF-8 jest wszędzie! Po zmianie locales mam wszędzie krzaki.

2. Konsola działa, ale tylko z "krzakami".

3. "Spolszczyłem" sobie teraz system (z krzakami!), czego nienawidzę. :)

4. Sprawdzałem ustawienia pl_PL.UTF-8 poprzednio i nic nie pomogło. Tym bardziej nie powinno pomóc po przestawieniu systemu na ISO, gdy system od początku działał w UTF. Nawet gdyby zip zadziałał u mnie jak piszesz, to i tak wszystkie poprzednie archiwa musiałbym przerobić na ISO.

5. Szczerze powiem, nie rozumiem Twoich zmian. Moja wiedza podpowiadała mi, że Twoje propozycje nic nie dadzą, a jedynie "wykrzaczę" system, co też się stało.

Moje pytanie brzmi - jakim cudem włączenie u Ciebie ISO usprawniło ZIP i UnZIP, a nie wyłożyło systemu, który powinien być ustawiony na UTF-8 od początku?

Dzięki za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam

#22  2012-07-03 21:04:34

pioki - Użytkownik

pioki
Użytkownik

Osobiście "od zawsze" używałem iso-8859-2. I mam jakiś wstręt do utf9 ;)

P2O2 napisał(-a):

Hi,

Hmmm...

Może Twoje ustawienia działają. Tutaj nie.

1. Wszystkie pliki tekstowe są u mnie w UTF-8.

M.in. dlatego używam Debiana, jego UTF-8 jest wszędzie! Po zmianie locales mam wszędzie krzaki.

No tak, tu może być problem, ja jestem wręcz w odwrotnej sytuacji (wszystko w latin2). Nie wiem jakiego edytora tekstu używasz, ale zwykle można w nim w opcjach zmienić kodowanie tekstu. Np. poprzez wydanie polecanie w vimie `:e ++enc=utf8`. Gorzej jeśli masz polskie znaki w nazwach plików...

2. Konsola działa, ale tylko z "krzakami".

Nie wiem za bardzo co masz na myśli. Jeśli chodzi o wpisywanie polskich znaków, to na wirtualnej powinno być wszystko w porządku. Jeśli chodzi o xterm to można spróbować uruchomić go z opcją -lc.

3. "Spolszczyłem" sobie teraz system (z krzakami!), czego nienawidzę. :)

4. Sprawdzałem ustawienia pl_PL.UTF-8 poprzednio i nic nie pomogło. Tym bardziej nie powinno pomóc po przestawieniu systemu na ISO, gdy system od początku działał w UTF. Nawet gdyby zip zadziałał u mnie jak piszesz, to i tak wszystkie poprzednie archiwa musiałbym przerobić na ISO.

Co do "usunięcia" spolszczenia to można spróbować dodać linijkę "LANG=en_EN" w .bashrc.

Przy pl_PL.UTF-8 zip i unzip nie działają prawidłowo. Przy latin2 już tak. Jeśli jest tak jak piszesz to rzeczywiście szkoda zachodu.

5. Szczerze powiem, nie rozumiem Twoich zmian. Moja wiedza podpowiadała mi, że Twoje propozycje nic nie dadzą, a jedynie "wykrzaczę" system, co też się stało.

Moje pytanie brzmi - jakim cudem włączenie u Ciebie ISO usprawniło ZIP i UnZIP, a nie wyłożyło systemu, który powinien być ustawiony na UTF-8 od początku?

Wprowadzone zmiany zawsze można dość prosto cofnąć ;)
Nie uważam, że system musi koniecznie być ustawiony na UTF-8. Jest wiele programów, którym to kodowanie sprawia problem.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez pioki (2012-07-03 22:05:36)

#23  2012-07-04 00:20:10

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

pioki napisał(-a):

Jest wiele programów, którym to kodowanie sprawia problem.

Z ciekawości: możesz podać ich nazwy?

#24  2012-07-04 00:54:17

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

@pioki

Wielkie dzięki za Twe wyjaśnienia kilku drobnych, ale ważnych rzeczy z zakresu konfigurowania do określonych opcji językowych.

Jak napisałeś - "szkoda zachodu" - naprawdę wszystko mam w UTF-8, włącznie z nazwami plików, na dodatek w symbiozie z Windows XP żony (w VBox), która jest równie istotna (i symbioza, i żona! ;) ) co mój system (stworzyłem WWW dla Jej państwowej firmy :) i sprawuję nad nim opiekę techniczną).

Jeśli mowa o konsolach, to korzystam z nich nagminnie w dziesiątkach skryptów. Musiałbym je poprawiać nie tylko dodając -lc, ale również poprzez if, aby kiedyś w przyszłości zadziałały dla obu standardów - ISO i UTF.

Swoją drogą dawno już nie zaglądałem w zakamarki językowe systemu, "od zawsze" mam UTF i tego się trzymam. UTF-8 jest standardem "na dzisiaj i na jutro", więc Zip i UnZip powinny go implementować bez przykrych niespodzianek. Niestety, życie sobie, "powinno być" sobie. :)

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

Minio napisał(-a):

pioki napisał(-a):

Hi,

Nedit, kurde, nedit! :)

Czytałem, testowałem, używałem. Nawet nauczyłem się go jako tako programować i... musiałem wypieprzyć za okno. :( Jednoznakowy!

Swoją drogą prawie żaden z linuxowych edytorów (nie mylić z procesorami tekstu) nie umywa się do ich okienkowych pobratymców, vide Notepad++.

Znalazłem w końcu Gedit, który ma makro. Niestety w "patchu" (wtyczce), czyli nie jest jego integralną częścią. Bez solidnego makra,  każdy edytor jest tylko kupą (no, czegoś tam...). A takich w Linuxie pełno.

Pozdrawiam

#25  2012-07-04 06:41:37

pioki - Użytkownik

pioki
Użytkownik

Minio napisał(-a):

pioki napisał(-a):

Mi przykładowo przy utf-8 nieprawidłowo wyświetlają się polskie znaki w takich programach jak np. ekg, scid. Podejrzewam, że gdybym używał jakiejś większej liczby programów to znalazłbym więcej takich kwiatków. A przy latin2 to i pliki tekstowe zajmują mniej miejsca na dysku ;).

Z drugiej strony są programy, które usilnie starają się narzucić kodowanie utf-8, np. jak gqview.

Pozdrawiam.

Stopka forum