Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-16 16:13:51

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Jak zrobić WIFI przez podpięcie do portu lan routera antenki?

Witam.
Mam tu mały dylemat. Jest  modem, do modemu podpięty router z wbudowana bramką voip. Problem polega na tym że router jest jedno portowy (ma jedno wyjście RJ45 i dwa telefoniczne) nie posiada opcji WIFI. Co tu zrobić aby nie podłączać kolejnego trzeciego urządzenia do prądu, a wyczarować jakoś WIFI . Czy sa jakies mini urządzenia podpinane do portu lan ktore oferują takie cuda?
Druga opcja to ewentualnie kupic najprostszy router wifi, ktory bede włączał tylko wtedy gdy będzie wymagała tego sytuacja, ale jak tu to podłączyć abym nie miał zawrotu głowy z ciągłym przełączaniem kabla ze stacjonarnego kompa do tego routera?

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez korbol (2012-06-16 16:14:33)

Pozdrawiam

#2  2012-06-16 17:10:56

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Jak zrobić WIFI przez podpięcie do portu lan routera antenki?

Ad opcji drugiej: kupić router modemowy (z wejściem telefonicznym)?

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2012-06-16 17:35:15

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Modem kablowy musi pozostać ten co jest od dostawcy netu. Bramka voip z routerem + wifi to spory wydatek (wiem ze takei routery adsl sa tansze ale to musi być zwykły router nie adsl), nie wiem czy poniżej 400 zł się zejdzie, tak więc chciałbym wykorzystać to co mam jak się da.

Ostatnio edytowany przez korbol (2012-06-16 17:37:48)

Pozdrawiam

#4  2012-06-16 18:18:47

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Najtańszy router z tp-link'a to ~60-70PLN. Podpinasz go do wyjscia z bramki VoIP (rozumie że ona jest routerm), wg. schematu:

PSTN <= RJ11 => Modem <= RJ45 => Bramka VoIP/router <= Rj45 => switch w routerze z  WLAN

Router z WLAN konfigurujesz tak żeby nie miał połęczenia WAN, ewentualnie poprzez port WAN dostaje z obecnej bramy, ale ma pracować jako router a nie brama. Jeśli podpinasz obecny router do switcha to ustawiasz w routerze (tym ze switch'em) brak izolacji pomiedzy WLAM, a LAN. Nie zapomnij też wyłączyć w nim DHCP. Tak czy siak bez dodatkowego sprzetu się nie obejdzie, Zwykły port LAN nie zapewnia PoE żeby zasilić nastepne urządzenie.

#5  2012-06-17 16:25:45

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Modem, ktory mam to modem kablowy dochodzi do niego kabel koncentryczny, ale to i tak nie ma znaczenia. Czyli zmuszony jestem mieć 3 urządzenia :/ nonstop albo bawić w przepinanie kabla jak bed epotzrebaowal wifi:/ Przeklęte UPC.
Dzięki.

Pozdrawiam

#6  2012-07-01 13:51:04

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Właśnie zdałem sobie sprawę, że mój modem ma też wyjście usb. Może z tego USB da się jakoś wifi bardziej przystępnie zrobić?
Tu link do modemu http://obsluga-klienta.upc.pl/app/answers/detail/a_ … --opis-modemu

Powiedzmy ze bede to chciał zrobić nie pdolaczajac jednoczesnie rj45 i usb. Czyli bedzie zamiennie. Interesuje mnie już teraz tylko samo wifi zeby dzialalo jakkolwiek choć przez chwile:]

Ostatnio edytowany przez korbol (2012-07-01 13:53:31)

Pozdrawiam

#7  2012-07-01 14:05:28

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

nie zrobisz

#8  2012-07-01 14:08:16

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

ehhh, dzięx :]

Pozdrawiam

Stopka forum