Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dobrodziejstwo pod tytułem automatyczne montowanie urządzeń mi się nagle automontowanie zepsuło. Wygląda na to, że winna jest temu sesja consolekit-nieaktywna.
Session1: unix-user = '1000' realname = '(null)' seat = 'Seat2' session-type = '' active = FALSE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '/dev/tty1' remote-host-name = '' is-local = FALSE on-since = '2012-06-17T19:58:34.957395Z' login-session-id = '1'
Nie kojarze tego z zadną aktualizacją bo dopiero dziś to zobaczyłem. consolekit, dbus startują razem z systemem exec ck-launch-session dbus-launch mam dopisane w .xinitrc.
Zgodnie z tym: https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-858965.html potrzebne jest gvfs ale coś mi się wydaje, że nie miałem tego pakietu wcześniej i działało. Proszę o rozwianie wątpliwości.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-06-22 10:39:44)
Podbijam. Może ktoś ma jakiś pomysł.
Pokaż:
grep ck_connector /etc/pam.d/*
I nie musisz nic podbijać.
/etc/pam.d/system-login:-session optional pam_ck_connector.so nox1
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-06-20 20:37:22)
jarski185 napisał(-a):
Kod:
/etc/pam.d/system-login:-session optional pam_ck_connector.so nox11
Jak myślisz, jaki skutek daje nox11 w tym wpisie?
Albo nie chodziło o to, albo rzecz nie tylko w tym wpisie bo po usunięciu nox11 nadal nie działa montowanie automatyczne.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-06-21 08:10:34)
U mnie usunięcie noX11 rozwiązało kwestię nieaktywnej sesji consolekit.
Samo montowanie musisz wyjaśnić z udiskiem, i być może grupami systemowymi.
Możliwe też, że masz coś skompilowane bez takiej czy innej flagi.
Pokaż lepiej:
qlist -ICvUq udisk consolekit dbus pam policykit
i wynik:
groups
z konta użyszkodnika.
I sprawdź, czy wreszcie sesja consolekit jest aktywna na konsoli graficznej.
dev-libs/dbus-glib-0.98 sys-apps/dbus-1.6.0 X sys-auth/consolekit-0.4.5_p20120320 acl kernel_linux pam policykit sys-auth/pambase-20120417-r1 consolekit cracklib sha512 sys-fs/udisks-1.0.4-r2 nls sys-libs/pam-1.1.5 berkdb cracklib elibc_glibc nls virtual/pam-0 x11-libs/qt-dbus-4.8.2 exceptions
we flagach w zasadzie nie zmieniałem nic od postawienia systemu i działało.
grupy takie:
wheel audio cdrom video usb users portage jarski185 poweroffers
a sesja CK wygląda teraz tak:
Session3: unix-user = '1000' realname = '(null)' seat = 'Seat1' session-type = '' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '/dev/tty1' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2012-06-21T06:05:15.822733Z' login-session-id = '2' Session2: unix-user = '1000' realname = '(null)' seat = 'Seat1' session-type = '' active = FALSE x11-display = '' x11-display-device = '' display-device = '/dev/tty1' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2012-06-21T06:05:14.745412Z' login-session-id = '2' idle-since-hint = '2012-06-21T06:05:44.681894Z'
Sesja Consolekit Session3 (w środowisku graficznym) jest aktywna.
Czyli pierwszy problem rozwiązany.
Teraz radziłbym powpinać trochę pendraka, i zobaczyć w logach, co ma na ten temat udev i udisk do powiedzenia.
Albo zamontować coś klikiem w nautilusie.
Jeśli zacznie pyszczeć o uprawnieniach, albo odmowie dostępu, to będzie jasna odpowiedź.
Poza tym nie jesteś w grupach disk oraz floppy.
Radziłbym dopisać się do tych grup, i przelogować, żeby zadziałało.
U mnie groups:
tty disk lp floppy uucp audio cdrom dialout video games cdrw usb users plugdev lpadmin portage kvm wireshark locate tcpdump vboxusers
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-21 14:45:46)
Dodałem się do obu grup ale bez widocznej poprawy.
Udało mi się znależć takie cuś po podłączeniu pena:
Jun 21 15:34:55 kompasek udevd[9840]: inotify_add_watch(6, /dev/sdd, 10) failed: No such file or directory
przeemergowałem sobie udeva i teraz tego błędu nie ma ale nadal nie montuje:(
=================================================================
Okazało się, że to po aktualizacji udisks i polkita się zepsiuło. Pomogło rozwiązanie stąd: http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-7058298.html
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-06-22 10:34:22)
Kolejna aktualizacja i znowu się rozsypało...
-pkaction |grep udisks
Error getting authority: Error initializing authority: Error calling StartServiceByName for org.freedesktop.PolicyKit1: GDBus.Error:org.freedesktop.DBus.Error.Spawn.ExecFailed: Cannot launch daemon, file not found or permissions invalid
[ebuild R ] sys-fs/udisks-1.98.0
[ebuild R ] sys-auth/polkit-0.106-r5
[ebuild R ] sys-apps/dbus-1.6.2
Ja mam tak:
exec ck-launch-session dbus-launch --sh-syntax --exit-with-session xfce4-session
i wszystko działa, z tym samym dbusem.
Dzięki za poradę ale jak mam sesję ck aktywną. Tu chodzi raczej o ten błąd.
====================================
Nadal z tym walczę. Udało mi się jeszcze znaleźć coś takiego:
(udisks:2753): udisks-WARNING **: Couldn't enumerate devices: Message did not receive a reply (timeout by message bus)
Radzą na to aby:
Just run this as root:
Kod:
# usermod -d /var/lib/polkit-1 polkitd
ale nie pomaga.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-07-02 08:37:07)
Strony: 1