Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-06-17 18:48:41

  gnejusz pompejusz - Użytkownik

gnejusz pompejusz
Użytkownik
Zarejestrowany: 2005-09-14

książka kucharska w latex-sasiadujące bloki

Witam,

chciałem przygotować szablon do zebranych własnych przepisów.

Kod:

\documentclass[11pt,a4paper]{book}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{polski}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{graphicx}
\author{B i M}
\title{książka}

\begin{document}

\maketitle
\tableofcontents
\chapter{Mięsne}
\section{Makaron}
\paragraph{}

\medskip

\begin{flushleft}
\begin{minipage}{5cm}
\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), 
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki, 
\item 4 jajka, 
\item pęczek natki pietruszki, 
\item sól, 
\item pieprz.
\end{itemize}
\end{minipage}
\end{flushleft}
\begin{flushright}
\begin{minipage}{5cm}
\includegraphics[width=5cm]{003_b.jpg} 
\end{minipage}
\end{flushright}
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Sery zetrzyj na tańce lub rozdrobnij je widelcem. Połącz ser biały z pozostałymi serami, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Wszystko wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Formę do pieczenia natrzyj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Wyłóż na nią ciasto francuskie i obłóż je przygotowanym wcześniej farszem. Z resztek ciasta możesz przygotować brzegi naszej tarty, a także ozdobić nim nasz wypiek. Wierzch posmaruj żółtkiem, nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż na około 30 minut do nagrzanego do $180^{\circ}$C piekarnika
\end{document}

Chciałem, żeby lista składników sąsiadowała z obrazkiem. ale teraz jest inaczej(obrazek jest po prawej ale poniżej składników).
Znalazłem kilka przykładów, w których powinno być jakbym chciał.

Czy ma ktoś pomysł, jak to zrobić?


A poza tym uważam, że Debian jest najlepszy.
ludolfina.pl

Offline

 

#2  2012-06-18 12:48:13

  Torque - Użytkownik

Torque
Użytkownik
Skąd: Dolna Posada
Zarejestrowany: 2012-01-21

Re: książka kucharska w latex-sasiadujące bloki

Zainteresuj się pakietem wrapfig.

W preambule:

Kod:

\usepackage{wrapfig}

Używa się mniej-więcej tak:

Kod:

\begin{wrapfigure}{r}{20mm}
 \includegraphics[width=18mm]{obrazek.jpg}
 \caption{Obrazek}
\end{wrapfigure}

Nie pamiętem w tej chwili szczegółów, ale wszystko znajdziesz w dokumentacji pakietu.


"A to, panie, w studnię napaskudzi, a to za dziewką goni, straszy, grozi, że dupczył będzie. Kradnie, panie, chudobę i spyżę. [...] We stogu lulkę palił, kurwi syn, z dymem puścił wszystko siano..."

Offline

 

#3  2012-06-20 14:04:02

  gnejusz pompejusz - Użytkownik

gnejusz pompejusz
Użytkownik
Zarejestrowany: 2005-09-14

Re: książka kucharska w latex-sasiadujące bloki

Hmm... planowałem zrobić to blokami.
Jednak kiedy korzystam z tego pakietu, to obrazek ląduje poniżej tekstu.

Kod:

\begin{center}
{\Large makaron ser pieczerki}
\end{center}

\begin{wrapfigure}{R}{0.4\textwidth}
\begin{center}
 \includegraphics{003_b.jpg}
 \caption{Obrazek}
\end{center}
\end{wrapfigure}

\begin{flushleft}
\begin{minipage}{0.4\textwidth}
\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), 
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki, 
\item 4 jajka, 
\item pęczek natki pietruszki, 
\item sól, 
\item pieprz.
\end{itemize}
\end{minipage}
\end{flushleft}

A poza tym uważam, że Debian jest najlepszy.
ludolfina.pl

Offline

 

#4  2012-06-20 20:55:14

  Torque - Użytkownik

Torque
Użytkownik
Skąd: Dolna Posada
Zarejestrowany: 2012-01-21

Re: książka kucharska w latex-sasiadujące bloki

Niepotrzebne CI są środowiska wokół wypunktowanej listy.

Nie wiem jaki dokładnie efekt chcesz osiągnąć, ale spróbuj moze tak:

Kod:

\begin{wrapfigure}{r}{0.4\textwidth}
\begin{center}
 \includegraphics{003_b.jpg}
 \caption{Obrazek}
\end{center}
\end{wrapfigure}

\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), 
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki, 
\item 4 jajka, 
\item pęczek natki pietruszki, 
\item sól, 
\item pieprz.
\end{itemize}

Ostatnio edytowany przez Torque (2012-06-20 20:55:51)


"A to, panie, w studnię napaskudzi, a to za dziewką goni, straszy, grozi, że dupczył będzie. Kradnie, panie, chudobę i spyżę. [...] We stogu lulkę palił, kurwi syn, z dymem puścił wszystko siano..."

Offline

 

#5  2012-06-20 21:52:50

  gnejusz pompejusz - Użytkownik

gnejusz pompejusz
Użytkownik
Zarejestrowany: 2005-09-14

Re: książka kucharska w latex-sasiadujące bloki

Zasadniczo żeby obrazek był po prawej stronie listy. A poniżej listy i obrazka akapit na pełną szerokość. Teraz też obrazek ląduje poniżej wszystkiego na oddzielnej stronie.


A poza tym uważam, że Debian jest najlepszy.
ludolfina.pl

Offline

 

#6  2012-06-20 22:22:29

  Torque - Użytkownik

Torque
Użytkownik
Skąd: Dolna Posada
Zarejestrowany: 2012-01-21

Re: książka kucharska w latex-sasiadujące bloki

Skompilowałem sobie z ciekawości Twój dokument o poniższej zawartości:

Kod:

\documentclass[11pt,a4paper]{book}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{polski}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage{graphicx}
\usepackage{wrapfig}
\author{B i M}
\title{książka}

\begin{document}
 
\maketitle
\tableofcontents
\chapter{Mięsne}
\section{Makaron}
\paragraph{}

\medskip

\begin{center}
{\Large makaron ser pieczerki}
\end{center}

\begin{wrapfigure}{r}{0.4\textwidth}
\begin{center}
 \includegraphics{003_b.jpg}
 \caption{Obrazek}
\end{center}
\end{wrapfigure}

\textit{\textbf{Składniki:}}
\begin{itemize}
\item 1 opakowanie ciasta francuskiego,
\item 250 g białego sera,
\item 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie), 
\item 2 duże, ugotowane ziemniaki, 
\item 4 jajka, 
\item pęczek natki pietruszki, 
\item sól, 
\item pieprz.
\end{itemize}

\end{document}

U mnie w otrzymanym pdf-ie grafika pojawia się po prawej stronie listy.

Czy na pewno usunąłeś otoczenia \begin{flushleft} i \begin{minipage}?


"A to, panie, w studnię napaskudzi, a to za dziewką goni, straszy, grozi, że dupczył będzie. Kradnie, panie, chudobę i spyżę. [...] We stogu lulkę palił, kurwi syn, z dymem puścił wszystko siano..."

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
To nie jest tylko forum, to nasza mała ojczyzna ;-)