Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Chcę napisać Pingwinkowe Poradniki o odzyskiwaniu danych, znam 2 programy do tego (zasadniczo to jeden) - Photorec i Testdisk. A czego wy używacie pod Pingwiniastym?
Fervi
Ja odzyskuję dane przy pomocy cp z kopii zapasowej, ale to chyba nie jest metoda, która pasuje do Twojego założenia.
extundelete (ext*) i ext3grep (ext3).
O odzyskiwaniu z reiserfs masz conieco w FAQ&HOWTO - ale nie pmiętam czy na obecnym, czy starym Dugu ;P
Edyta:
obecnym
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-20 14:57:29)
To ja dodam: recoverdm do odzysku z uszkodzonych sektorów, dvdisaster do "walki" z CD/DVD, recover od odzysku z ext2.
Testdisk rządzi :-)
fervi jeśli napiszesz dokładny poradnik do tych programów Photorec i Testdisk jestem za. :)
ba10 napisał(-a):
fervi jeśli napiszesz dokładny poradnik do tych programów Photorec i Testdisk jestem za. :)
Wiki programu nie wystarczy?
Jak ostatnio tam zaglądalem, to Testdisk byl opisany pismem obrazkowym, zgodnie ze standardem {Windows|Ubuntu|MacOSX}
Sznurek: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step
Chcę po prostu usunąć dane z Pendrive i opisać jak je odzyskać - na tej zasadzie :P Bo nie wiem czy coś jest ciekawego do opisania poza tym
Fervi
Jacekalex napisał(-a):
ba10 napisał(-a):
Wiki programu nie wystarczy?
Jak ostatnio tam zaglądalem, to Testdisk byl opisany pismem obrazkowym, zgodnie ze standardem {Windows|Ubuntu|MacOSX}
Sznurek: http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step
@Jacekalex
Nie zapytany, nie odpowiadaj, do Ciebie się nie zwracałem.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-06-21 15:59:33)
Recuva
Photorec
Testdisk
fervi napisał(-a):
Chcę po prostu usunąć dane z Pendrive i opisać jak je odzyskać - na tej zasadzie :P Bo nie wiem czy coś jest ciekawego do opisania poza tym
Fervi
Pewnie, że jest, większość ludzi (w tym i ja) nie zaprząta sobie głowy takimi programami dopóki coś się nie stanie a wtedy panika. Fajnie, jak byś to tak w jednym miejscu zebrał. Ja jestem za. Może ktoś ma jakieś informacje o możliwości odzyskiwania plików z udziałów NFS?? To byłoby przydatne.
NFS? NTFS?
Przypuszczam, że Testdisk to odczytuje, ale to musisz wylookać
Fervi
dd /dev/sda /dev/urandom
i wszystko odzyskane :D
fervi napisał(-a):
NFS? NTFS?
Skoro mowa o „udziałach”, to zdecydowanie NFS (Network File System).
Z samej jego natury, zapewne narzędzie do odzyskiwania danych należy uruchomić na komputerze świadczącym udział, a nie komputerze-gościu.
Najlepszym zabezpieczeniem przed utratą danych jest oczywiście kopia zapasowa ( swoje kopie synchronizuje na dwóch maszynach ).
Jak już mi się trafi dysk sformatowany ( pomyłkowo ) przez użytkownika Windows, używam oprogramowania Ontrack EasyRecovery™ http://www.easyrecovery.pl/opis.html .
Program jest komercyjny na Windows , jestem szczęśliwym posiadaczem pełnej wersji z czasopisma Komputer Expert...