Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wczoraj zainstalowałem Debiana (wersja najnowsza), chciałem zmienić środowisko graficzne na KDE, które wydaje mi się być ciekawszym od Gnome. Znalazłem gdzieś poradnik i wykonałem to za pomocą tych poleceń (wszystko w środowisku tekstowym - ctrl+alt+f1):
aptitude purge ~c gnome gnome-audio gdm gnome-session aptitude install kdm kde kde-i18n-pl
Wszystko ukończyło się bez większych problemów, jednak przy próbie uruchomienia wystąpił błąd. Pokazuje się menadżer logowania z KDE, wpisuje login, hasło i...
Co się dzieje dalej widzicie na poniższym screenie:
http://i50.tinypic.com/jre1xf.jpg
Szukałem trochę po błędzie wyświetlanym w tym okienku w google i znalazłem takie komendy:
sudo mkdir /var/tmp sudo chmod 777 /var/tmp sudo chmod o+t /var/tmp
Niestety wpisuje tak w trybie tekstowym, restartuje komputer i nic to nie pomaga. Jakieś pomysły?
Ostatnio edytowany przez omnomnom (2012-06-13 17:29:22)
Czy na koncie nowego użytkownika (utworzysz np. via adduser tester) występuje ten sam problem?
PS Fajnie jakbyś w postach na forum wstawiał miniaturki z linkami do pełnych grafik, a nie pełne grafiki.
Stawiam na brak wolnego miejsca na dysku, nie masz czasem wszystkiego na jednej partycji? Może pobrane i zainstalowane pakiety za dużo zajęły, wtedy zwykłe
aptitude clean
powinno pomóc.
@andreq,
aptitude clean
pomogło! Dzięki wielkie.
PS Fajnie jakbyś w postach na forum wstawiał miniaturki z linkami do pełnych grafik, a nie pełne grafiki.
Przepraszam, nie wiedziałem. Jutro poprawię to, bo dzisiaj już nie mam siły ;)
No to git. :) Dodam jeszcze tylko, że gnome dokładniej można usunąć via:
aptitude purge gnome~i ~sgnome~i
Strony: 1