Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Chciałem się poradzić w jaki sposób przenieść linuxa 2.4 na maszyne wirtualna vmware. Chodzi mi po głowie rsync ale nie mam doświadczenia w przenoszeniu większości systemu. Do tej pory z powodzeniem udawało się tylko katalogi typu /etc ale teraz trzeba przenieść większość systemu z uwagi na autorskie oprogramowanie zainstalowane na maszynie fizycznej. Oczywiście nie ma do niego źródeł, paczek ani dokumentacji a firma wykonująca oprogramowanie nie istnieje od kilku lat. Czy ktoś z forumowiczów miał podobne doświadczenia ?
Ja bym radził spróbować skontaktować się z bylymi właścicielami tej firmy, jak już nie sprzedają programu, to być może kod gdzieś opublikowali.
Jak chcesz kopiować na maszynę wirtualną, to napisz najpierw, jaki to rodzaj wirtualizacji ma być, Virtualbox, VMware, KVM, XEN, OpeVZ, czy co innego, i czy wirtualizacja pełna, czy parawirtualizacja (Xen i KVM obsługują oba tryby ).
Poza tym, czy ten program i były producent mają jakieś nazwy?
To by było na tyle
;-)
Jacekalex: autor pisał, że chodzi o vmware.
Faktycznie, muszę okulary przeczyścić ;)
Poza tym radziłbym zastanowć się nad KVM, zamiast Vmware, nie dlatego, żebym coś miał przeciw VMware, ale KVM jest w standardowym jaju, userspace jest w repo, także odpadają ewentualne koszty i potencjalne kłopoty przy aktualizacji systemu gospodarza.
W dodatku KVM może podnosić system z partycji fizycznej, rozszerzonej, lub pliku obrazu.
Jedna wada, wymaga procka z suportem
Intel VT or AMD-V
Stworzenie pliku obrazu można zrobić np przez dd, a najprościej podnośić system z tej partycji, na której się obecnie znajduje, powinno ruszyć.
Tu jest kilka przykładów konfiguracji i użycia KVM:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/KVM
http://wiki.debian.org/KVM
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-05 10:10:33)
Niestety nie mam uprawnień do zmiany oprogramowania maszyny wirtualnej dlatego muszę sobie poradzić z tym co mam :(
Dlatego chyba zrobię obraz za pomocą dd, jednak interesuje mnie druga opcja czyli podnieść system z partycji na której się obecnie znajduje czy autor ma tutaj na myśli bootowanie przez sieć coś w stylu PXE?
To spróbuj zbootować jakiś Live na maszynie wirtualnej i skopiuj przez sieć co trzeba, chyba dałoby nawet rady rsynciem, sposobów na backup przez sieć trochę jest.
NP w robocie kiedyś skopiowałem system z dysku na dysk przy pomocy dd i netcata, nawet poszło.
KVM zaproponowałem dlatego, że (z czego nie wszyscy sobie zdają sprawę) on po prostu jest w praktycznie każdym Linuxie.
Żadnej roboty z uruchomieniem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-06 17:21:24)
VMware ma specjalne narzedzie do tego. Nazywa się VMWare Conventer. Potrafi z fizycznej maszyny zrobić wirtualkę. Zaczął bym od tego a dopiero poźniej jakieś rozwiązania "firm trzecich" :)
Strony: 1