Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Przepraszam za brak polskich znakow.
Mam skompilowana i zainstalowana najnowsza sambe4 z gita, problem polega na tym ze nie moge dolazyc komputera z Windows XP do domeny ktora na owej sambie stoi, ot pojawia sie monit o wpisanie uzytkownika i hasla, totez je wpisuje, a windows zwraca blad ze nieprawidlowa nazwa uzytkownika lub haslo, a Ja jestem przekonany ze wpisuje dobre, ale po kolei:
Po kompilacji i zainstalowaniu samby wpisalem:
/usr/local/samba/sbin/provision --realm=alpha.pdc.com --domain=alpha --adminpass=user550ADD12 --server-role=dc
Postanowilem ze komputer z XP ktory chce dolaczyc do domeny bedzie sie nazywal komp1 i stworzylem mu konto w linuksie
useradd komp1
Dodalem go do Samby
smbpasswd -m -a komp1
Stworzylem haslo dla uzytkownika zaufania
smbpasswd -a
restartuje Sambe wpisuje w XPku haslo zaufania gdy dostaje monit i ***, wyskakuje ze niepoprawna nazwa uzytkownika lub haslo.
Moj plik /usr/local/samba/etc/smb.conf
# Global parameters
[global] server role = domain controller workgroup = ALPHA realm = alpha.pdc.com netbios name = LOCALHOST passdb backend = samba4 [netlogon] path = /usr/local/samba/var/locks/sysvol/alpha.pdc.com/scripts read only = No [sysvol] path = /usr/local/samba/var/locks/sysvol read only = No [test] path = /home/smb/public read only = No
W logu /usr/local/samba/var/log.samba nic niepokojacego nie zauwazylem, jest tam tylko o automatyznej aktualizaji DNSow.
Slicznie prosze DUGowa ekipe o pomoc bo meze sie z tym juz dobre 3 dni, i naprawde nie mam pomyslu o moze byc nie tak.
Ostatnio edytowany przez sivadis (2012-05-19 17:32:44)
A nazwy kompów nie poinny kończyć się $
czyli komp1$?
smbpasswd -a -m <machine-name>$
(Strzelam)
Trafiony!
Tylko teraz podczas dolaczania xp do domeny wywala blad ze serwer RPC jest niedostepny
Samba w logach dalej milczy...
EDIT: Juz mu sie odwidzialo, teraz przy przylaczaniu xp do domeny wywala "odmowa dostepu."
Ostatnio edytowany przez sivadis (2012-05-19 19:27:51)
Przerabiam dokładnie to samo ale na sambie3... jak sobie poradziłeś?
Witam,
jkl napisał(-a):
Przerabiam dokładnie to samo ale na sambie3... jak sobie poradziłeś?
Samba 3 nie ma możliwości skonfigurowania domeny Active Directory..
Dopiero do wersji Samba 4 istnieje taka możliwość..
Witam,
Nie wiem po co dodajesz komputer z poziomu linuxa. Komputer do domeny dodaje się automatycznie po podaniu hasła i loginu administratora. Może tu jest błąd..
Strony: 1