Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam karte radiowa na chipescie rtl8180. Chcialem ja uruchomic za pomoca sterownikow Linuksowych wedlug opisu http://dug.net.pl/texty/rtl8180l.php
Wczeniej musialem zainstalowac paczki kernel-header bo niemoglem zrobic make po rozpakowaniu sterownikow.
Nastepnie zainstalowalem steorwniki; zaladowalem moduly w modconf'ie
Polecenie iwconfig bezproblemu wykrywalo karte, nastepnie wpisuje ifconfig wlan0 up, iwconfig wlan0 mode Managed i iwlist wlan0 scan i teraz zaczyna sie klopot po iwconfig wlan0 essid moja_siec pojawiaja sie komunikaty, jedne po drugich ktore niemoza przerwa ctr +c:
Association sending failed authentication request stopping scan
i tak bez przerwy? Dlazcego tak sie dzieje?
uzywasz w sieci kluczy WEP?
jesli znasz mac madanjnika mozesz odrazu sprubowac sie polaczyc....
dodatkowo czy kompilowales kernela, bo sprawa jest taka ze wypadalo by go przekoplowac nastepnie przekompilowac sterowniki i powinno dzialac bo w/w blad moze wlasnie z teog faktu wynikac
Nie kompilowalem kernela, mam "standardowe" z debiana sarge i386; dziwne bo kiedys podobnie instalowalem swoja karte i niebylo problemu.
uzywasz w sieci kluczy WEP?
jesli znasz mac madanjnika mozesz odrazu sprubowac sie polaczyc....
Niezabradzo sie znam na sieciach i niewiem o co chodzi, zazwyczaj w innych dystrybucjach wystaczalo to magiczne "iwlist wlan0 scan && iwconfig wlan0 essid moja_siec && dhcpcd wlan0"
Watpie zebym musial przekompilowal jadro bo jak juz wspomnialem to raz na tym kernelu udalo mi sie zainstalowac swoja karte.
chodzi mi o cos takiego z windowsa sprawdz z jakim maciem sie polaczyles nastepnie dajesz polecenie
iwconfig wlan0 ap xx:xx:xx:xx:xx:xx
zamist tych xx:.... podajesz ten mac z windowsa
jesli polaczenie sie uda to po wydaniu polecenia iwocinfig bedziesz widzial mac w sesji ap
POmoglo ale na chwile - mialem kilka dni neta cos spiepszylem :> i musialem jeszcze raz instalowal Debiana.
Tym razem sprawa wyglada nieco inaczej.
Teraz jak np pisze dhcpcd wlan0 to dostaje cos takiego:
rtl8180: Bringing up iface rtl8180: Card sucesfully reset IEEE 802.11: Associating with iapt3 (moj essid) IEEE 802.11: Stopping scan IEEE 802.11: Sending authentication request IEEE 802.11: Recieved authentication response IEEE 802.11: Sending association request IEEE 802.11: Recieved association response Joining the BSS dhcpcd.exe: interface wlan0 has been configured with old IP + 192.168.0.182.
Po iwconfig wlan0 essid costam i iwconfig wlan0 ap xx:xx:xx:xx:xx tez dostaje podobny wynik do wczesniejszego:
IEEE 802.11: Associating with iapt3 (moj essid) IEEE 802.11: Stopping scan IEEE 802.11: Sending authentication request IEEE 802.11: Recieved authentication response IEEE 802.11: Sending association request IEEE 802.11: Recieved association response Joining the BSS
Zauwazylem ze po iwlist wlan0 scan nizej essid pisze ze Mode to Master, wczesniej pisalem iwconfig wlan0 mode Managed to zmienilem na Master i rowniez nie moge sie polaczyc z netem...
rtl8180: Bringing up iface rtl8180: Card sucesfully reset rtl8180: Creating BSS on ch 11 rtl8180: Enabling beacon TX
I tak mi sie wyswietla po np dhcpcd wlan0 czy iwconfig wlan0 essid costam itd....
Pomozcie bo niewytrzymam dlugo bez neta pod Linuksem ;)
Problem pewnie jest zwiazany z kernelem i sterownikami a nie siecia. Wiec watpie zeby wynik polecenia iwconfig cos pomogl, zainstalowalem slackware 10.2 i nie bylo zadnych problemow z polaczeniem sie do intenetu.(na tych samych sterownikach rtl8180).
Wiec zostaje chyba tylko kompilacja kernela?
kompilacja kernela nie jest taka sraszna jak ja malujom, podejzewam ze przycznom niedzialania moze byc zaznaczone w twoim kernelu Symmetric multi-processing support co zeczywiscie powoduje cuda jak sie korzyssta z wifi :]