Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Ogłoszenie parafialne:
dzisiejsza aktualizacja testinga zawiera konflikt pomiędzy ifupdown a netbase. Aptitude zaproponuje najpierw usunięcie ifupdown, a potem netbase i 10 innych pakietów. Mniej szkodliwa jest pierwsza z tych alternatyw, ale i tak może ona przyczynić się do późniejszych problemów z siecią.
Rozwiązania:
1.
aptitude -t sid install ifupdown
2. Poczekać kilka dni z aktualizacją netbase (można wrzucić na hold)
A ja sem aktualizował. Nic kopia bezpieczeństwa rsync na innej partycji ...
Może wystarczy ręcznie ifupdown z sida zainstalować.
root@debian:/home/ilin# dpkg -l | grep ifupdown ii ifupdown 0.7~rc3 high level tools to configure network interfaces root@debian:/home/ilin# dpkg -l |grep netbase ii netbase 5.0 Basic TCP/IP networking system root@debian:/home/ilin# apt-cache policy netbase netbase: Zainstalowana: 5.0 Kandydująca: 5.0 Tabela wersji: *** 5.0 0 990 http://ftp.pl.debian.org/debian/ wheezy/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status root@debian:/home/ilin# apt-cache policy ifupdown ifupdown: Zainstalowana: 0.7~rc3 Kandydująca: 0.7~rc3 Tabela wersji: *** 0.7~rc3 0 100 /var/lib/dpkg/status 0.7~alpha5+really0.6.16 0 990 http://ftp.pl.debian.org/debian/ wheezy/main amd64 Package
W ifupdown są skrypty ifup oraz ifdown, które są uruchamiane przez /etc/init.d/networking i czytają ustawienia w /etc/network/. Program ifconfig, podstawowy do konfigurowania sieci w Linuksie, jest w pakiecie net-tools, więc jeżeli ktoś przypadkiem sobie usunie ifupdown w trakcie aktualizacji, to nadal będzie mógł skonfigurować sieć, aby naprawić sobie system.
Albo można sobie tak skonfigurować Debiana, żeby ifupdown w ogóle nie był potrzebny ;) .
No właśnie. Rjebot i sieć nie wstała. ifconfiga brak i przywracanie systemu z kopii bezpieczeństwa ....
Zaktualizowałem w ciemno (nie ma to jak wcześnie rano, kiedy człowiek zaspany). Wywaliło samego ifupdowna, reszty pakietów nie wywalił. Po reboocie na szczęście wszystko śmiga.
Ostatnio edytowany przez krasnij (2012-05-19 11:59:22)
Wystarczy poczekać. W sid było podobnie. Dzień po netbase była aktualizacja ifupdown.
Mi po aktualizacji wyleciał ifupdown. Problem da się obejść poprzez wydanie polecenia
dhclient eth0
z roota - połączenie z internetem wtedy działa. Niestety po każdym restarcie trzeba wpisywać to od nowa.
Tazik a jak w sieci nie masz serwera dhcp? bo ja nie mam :)
Witam,
Towarzyszu Yampress, wystarczy mik zrobić za pomocą ifconfiga :)
ifconfig eth0 192.1.7.13 netmask 255.255.255.0 up
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Yampress napisał(-a):
Tazik a jak w sieci nie masz serwera dhcp? bo ja nie mam :)
Przyznaję się że nie mam nawet pojęcia czym jest serwer DHCP, to zupełnie nie moja działka. Obejście tego problemu znalazłem gdzieś w necie. Co prawda nie do końca chodziło o ifupdown, ale skoro u mnie zadziałało, to się podzieliłem tą wiedzą :)
# aptitude safe-upgrade -s Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: coreutils debconf gpicview ifupdown libgif4 libgmp10 libmpfr4 libogg0 libvorbis0a libvorbisenc2 libxslt1.1 lsb-base lsb-release netbase ntp ntpdate roxterm-common roxterm-gtk2 xserver-common xserver-xorg-core xserver-xorg-input-evdev xserver-xorg-video-vesa Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: debconf-i18n libgl1-mesa-dri lockfile-progs openssh-client xdg-utils xfonts-base 22 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 11,6 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 312 kB. Kontynuować? [Y/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
SOA#1 :)
@Arni ta ostatnia dzisiejsza aktualizacja załatwia wszystko. Już jest ok. Chwała developerom.
Strony: 1