Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-05-17 23:40:42

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

Nepomuk w Wheezy

Witam. Zainstalowałem wczoraj testinga amd64 i ciągle jakieś problemy. Niby to samo a jednak nie to samo. Otóż przy restarcie systemu dostaję informację, że nepomuk potrzebuje do działanie virtuoso i należy doinstalować wtyczkę soprano. W repo wheezy nic z nazwą virtuoso nie występuje natomiast soprano mam poinstalowane wszystkie pakiety oprócz "-dev". I ciągle nic. Zrobiłem na virtualy x86 i od razu poszło więc zakładam, że to przypadłość amd64. Chcę to albo uruchomić albo całkowicie zablokować ale graficznie nie mogę, bo program nie startuje do końca i nie pojawia się okno konfiguracji. być może ktoś z forumowiczów wie jak rozwiązać problem, znaczy może jeśli nie naprawić to przynajmniej zablokować w jakiś inny sposób bo odinstalować się nie da ;(

#2  2012-05-17 23:55:32

mrmarkos - Członek DUG

mrmarkos
Członek DUG

Re: Nepomuk w Wheezy

Też miałem ten problem.  Tu potrzebny jest pakiet virtuoso-minimal, który to jest aktualnie w Squeeze i Sid, a we Wheezy nie ma.

#3  2012-05-18 07:41:30

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Spróbuj wyłączyć tego nepomuka w ustawieniach kde.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#4  2012-05-19 21:59:11

skullman - Użytkownik

skullman
Użytkownik

@ililn, to co jest w ustawieniach KDE to jest dokładnie to samo co pojawia się po kliknięciu ppm na ikonkę w traju oraz jest opisane w kilkunastu poradnikach w sieci, tylko że jak coś nie działa w traju to i nie działa w ustawieniach. Ale spoko, jakoś się przemogłem i zaistalowałem paczki z sida. Generalnie pomogło choć nie w ten sposób chciałem ten problem rozwiązać.

Stopka forum