Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam! mam taką sprawę! Mianowicie mam katalog w którym codziennie tworzą mi się katalogi z datą
ale tylko RRMMDD ( np 120514 ). I potrzebuję stworzyć skrypcik który usunie zawsze wszystko co starsze niż 10 dni
ale odnosząc się do nazwy katalogu. Czyli jeżeli mam katalogi do 120514 to po wykonaniu tego skryptu
usuną się wszystkie poniżej 04 maja. Był bym wdzięczny za jakąś podpowiedź. Pozdrawiam.
find /var/log/* -type d -mtime +10 | xargs rm -f;
No tak wszystko fajnie! Tylko że tak jak napisałem "starsze niż 10 dni ale odnosząc się do nazwy katalogu" który jest datą ( format zawsze RRMMDD )
Bo np dnia 14 maja 2012 roku utworzyłem katalog 120514 oraz katalog 120118 - po wykonaniu skryptu od Jacekalex'a obydwa zostaną. A powinien zostać
tylko 120514 bo 120118 jest ze stycznia ( jest starszy niż 10 dni od dzisiaj ). Ale mimo to dzięki za podpowiedź!:) zastanawiam się może da się go przerobić żeby
działał tak jak chcę.
find /var/log/* -type f -mtime +10 | egrep -vi 'emerge|elog'| xargs rm -f;
grep nie gryzie ;)
A find też ma conieco opcji, które moga się przydać.
RTFM:
man find
I raczej wystarczą...
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-14 17:23:49)
Strony: 1