Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam bardzo serdecznie.. Kernel zainstalowany poprawnie, kompilowany poprzez make-kpkg a nastepnie dpkg -i.. Mam problem, poniewaz initrd nie ma w katalogu /boot wiec postanowilem uzyc mkinitramfs i tutaj zaczal sie problem:
xxx:/# mkinitramfs -o boot/initrd.img-3.3.5-vs2.3.3.3-xxx /lib/modules/3.3.5-vs2.3.3.3-xxx /rootfs: No such file or directory mkinitramfs: for root /rootfs missing /rootfs /sys/block/ entry mkinitramfs: workaround is MODULES=most mkinitramfs: Error please report the bug xxx:/#
Walczylem z tym caly dzien, prosze o pomoc.
S3baso napisał(-a):
Witam bardzo serdecznie.. Kernel zainstalowany poprawnie, kompilowany poprzez make-kpkg a nastepnie dpkg -i.. Mam problem, poniewaz initrd nie ma w katalogu /boot wiec postanowilem uzyc mkinitramfs i tutaj zaczal sie problem:
Kod:
xxx:/# mkinitramfs -o boot/initrd.img-3.3.5-vs2.3.3.3-xxx /lib/modules/3.3.5-vs2.3.3.3-xxx /rootfs: No such file or directory mkinitramfs: for root /rootfs missing /rootfs /sys/block/ entry mkinitramfs: workaround is MODULES=most mkinitramfs: Error please report the bug xxx:/#Walczylem z tym caly dzien, prosze o pomoc.
popraw polecenie powinno być:
mkinitramfs -o /boot/initrd.img-3.3.5-vs2.3.3.3-xxx /lib/modules/3.3.5-vs2.3.3.3-xxx
Bardzo chciałbym, żeby to pomogło, lecz niestety to samo : C odpalalem to i tak z głownego folderu wiec czy boot czy /boot nie ma znaczenia...
testowy:/# mkinitramfs -o /boot/initrd.img-3.3.5-vs2.3.3.3-test /lib/modules/3.3.5-vs2.3.3.3-test /rootfs: No such file or directory mkinitramfs: for root /rootfs missing /rootfs /sys/block/ entry mkinitramfs: workaround is MODULES=most mkinitramfs: Error please report the bug testowy:/#
A wykonujesz polecenie jako root?
Ehh. A po co nabijasz posty, skoro nie wiesz o co chodzi... A widzisz tą piękną krateczkę obok komend na lewo? .....
Witam,
Zapodaj /etc/fstab.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Jaka wersja Debiana? Czy na dystrybucyjnym kernelu z repozytorium Debiana działa?
Próbowałeś sugerowanego obejścia?
workaround is MODULES=most
Chodzi o to żeby w pliku /etc/initramfs-tools/initramfs.conf zmienić:
MODULES=dep
na:
MODULES=most
I wygenerować jeszcze raz:
update-initramfs -d -k 3.3.5-vs2.3.3.3-xxx update-initramfs -c -k 3.3.5-vs2.3.3.3-xxx
Ok. Tamten problem zażegnany, lecz teraz podczas bootowania pojawia się:
/bin/sh can't access tty job control turned off
Nie wiem o co z tym chodzi, config kernela jest użyty ze starego, który prawidłowo działa na tej maszynie.
Mój fstab:
# /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 # /dev/hda1 / ext3 defaults 1 1 UUID=30bc3e1e-ff45-4990-ab21-e7039b683265 / ext3 default$ # /dev/hda2 none swap sw 0 0 UUID=59dcd97c-a508-4616-99b2-414817b385e8 none swap sw $
Ostatnio edytowany przez S3baso (2012-05-14 19:24:33)
Chyba zapomniałeś odpowiedzieć na zadane pytania i napisać jak rozwiązałeś tamten problem.
Ah, to prawda, wersja debiana to
vs3:~# cat /etc/debian_version wheezy/sid vs3:~#
A serwer normalnie działa i na standardowym kernelu i na tym co mam teraz (z repozytorium debiana) czyli :
vs3:~# uname -r 2.6.32-5-vserver-amd64 vs3:~#
Problem rozwiązałem dość nietypowo, bo z desperacji, poprzez reinstall całego systemu
Ostatnio edytowany przez S3baso (2012-05-14 19:59:18)
a poco ci initrd
jak kompilujesz to co ci szkodzi wkompilowac sysytem plikow na stale.
Initrd był mi potrzebny, ponieważ instalacja go dziwnym trafem nie wygenerowała, teraz po reinstalacji całego systemu i kompilacji na świeżym, kompilacja przebiegła bezproblemowo lecz pojawił się problem jak już wspomniałem z:
/bin/sh can't access tty job control turned off
Proszę oto screen:
jak widać problem dotyczy złego dysku, podaję jeszcze raz /etc/fstab:
# /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 #/dev/hda1 / ext3 defaults 1 1 UUID=30bc3e1e-ff45-4990-ab21-e7039b683265 / ext3 default$ #/dev/hda2 none swap sw 0 0 UUID=59dcd97c-a508-4616-99b2-414817b385e8 none swap sw $
Ostatnio edytowany przez S3baso (2012-05-14 20:08:59)
I konfig kernela bierzesz z 2.6.32? To sporo wydań, czasem w takich przypadkach konfig po prostu się rozjeżdża.
To prawda, pytał mnie podczas make-kpkg widocznie były braki w starym, ale jak widać problem dotyczy czego innego, a więc jaki pomysł. Kompilować na nowym ?
Nie wiem czy czego innego, bo nie wiadomo co tam pozaznaczałeś. ;) To jest kilkanaście wydań, opcje się zmieniają, niektóre domyślne wtedy mogą powodować problemy obecnie. Osobiście gdybym miał kompilować na dystrybucyjnym, to wziąłbym konfig z odpowiadającej kompilowanemu wersji. Przede wszystkim sprawdź czy initrd jest podane w konfigu GRUB-a dla tego kernela, a jeśli jest, to IMO ponowna kompilacja.
initrd oczywiście teraz już jest, kompilacja leci od nowa tym razem na moim configu, jeżeli się uda to dobrze, a jeżeli nie to masz racje, wezmę config z odpowiadającego 3.3.5 a jak nie to chociaż 3.2 i sprawdzimy co wtedy.
Ostatnio edytowany przez S3baso (2012-05-14 20:18:07)
A propos fstaba: rzeczywiście masz w nim znaki „$” na końcach linii, czy to tylko tutaj się tak wkleiło? Nie żeby to miało bezpośrednio związek z widocznym na screenie problemem… Nie ma, na tym etapie fstab nie jest jeszcze brany pod uwagę.
znaki na końcach linii, faktycznie są. Nie wiem czemu tak jest, również nie wiem czy to tak ma być. Usunąć je ? Chociaż skoro ten kernel działa, a usunięcie tetego z tamtym kernelem nic nie zmieni, to po co to robić.
Ostatnio edytowany przez S3baso (2012-05-14 20:25:00)
Ich nie powinno tam być. W czym to sprawdzasz? Może edytor coś dodał/dodaje? W wyniku zwyczajnego:
cat /etc/fstab
też są?
vs3:~# cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 #/dev/hda1 / ext3 defaults 1 1 UUID=30bc3e1e-ff45-4990-ab21-e7039b683265 / ext3 defaults 1 1 #/dev/hda2 none swap sw 0 0 UUID=59dcd97c-a508-4616-99b2-414817b385e8 none swap sw 0 0 vs3:~#
Edytor nano to dodaje, więc wszystko jasne. To nie będzie to.
S3baso napisał(-a):
To nie będzie to.
No wiem. To tak przy okazji tylko, bo dziwnie wyglądało. ;)
Dla wszystkich, którzy szukają odpowiedzi. To było jasne i proste. Instalujemy sobie aptem kernel podobny np. ja
make-kpkg clean make clean apt-get install linux-image-3.2.0-2-amd64 apt-get install linux-headers-3.2.0-2-amd64 cp /boot/config-`uname -r` ./.config make menuconfig fakeroot make-kpkg --initrd --append-to-version=-sebaso kernel_image kernel_headers
Pozdrawiam.
S3baso napisał(-a):
Dla wszystkich, którzy szukają odpowiedzi. To było jasne i proste. Instalujemy sobie aptem kernel podobny np. ja
Kod:
make-kpkg clean make clean apt-get install linux-image-3.2.0-2-amd64 apt-get install linux-headers-3.2.0-2-amd64 cp /boot/config-`uname -r` ./.config make menuconfig fakeroot make-kpkg --initrd --append-to-version=-sebaso kernel_image kernel_headersPozdrawiam.
Gdybyś najpierw trochę poczytał oficjalnej dokumentacji, a potem kompilował , to tego wątku w ogóle by nie było.
Poza tym można używać initrd we wlasnym jaju, ale osobiście radziłbym wbudować co trzeba w jajo, i w ogóle zrezygnować z initrd.
ls /boot | grep `uname -r` config-3.3.5-gr1 System.map-3.3.5-gr1 vmlinuz-3.3.5-gr1
Initrd ani śladu, a wsio działa, bez problemu ;)