Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie ;)
Z nudów dopieszczam sobie fluxboxa, środowisko awaryjne do używanego ostatnio nader często G3 z GS.
Jak na doskonale przemyślany i wykonany WM przystało, flux działa pięknie. Klawisze funkcyjne działają out of the box, poza lekką modyfikacją bindingów klawiszy głośności.
Jednakże klawisze takie jak wywołanie blokowania ekranu (Fn + F2) czy wyłączenie tabletu wymagają dorobienia własnego bindingu i tu mam mały problem. Nie potrafię zmusić fluxa do obsługi klawisza Fn.
xev podaje mi o nim takie dane:
KeyPress event, serial 31, synthetic NO, window 0x1c00001, root 0xb2, subw 0x0, time 16375477, (1013,-165), root:(1014,302), state 0x10, keycode 151 (keysym 0x1008ff2b, XF86WakeUp), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XmbLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False KeyRelease event, serial 31, synthetic NO, window 0x1c00001, root 0xb2, subw 0x0, time 16375489, (1013,-165), root:(1014,302), state 0x10, keycode 151 (keysym 0x1008ff2b, XF86WakeUp), same_screen YES, XLookupString gives 0 bytes: XFilterEvent returns: False
Jednakże ani podanie keycodu 151 ani XF86WakeUp nie pomaga.
Przykładowy wpis z użyciem tego klawisza wygląda tak:
XF86WakeUp F2 :Exec gnome-screensaver-command --lock
Sprzęt to Lenovo ThinkPad T61
Z góry dzięki.
Ostatnio edytowany przez enether (2012-05-05 22:39:11)
Klawisz funkcyjny działa na poziomie sprzętu i jego wciśnięcie nigdy nie dochodzi do oprogramowania (w tym wypadku — X, a dalej do Fluxboksa). Czy samo wciśnięcie klawisza funkcyjnego przy aktywnym okienku xev powoduje jakąś reakcję? Nie powinno.
Dopiero klawisz funkcyjny wciśnięty z jakimś innym klawiszem powoduje wysłanie do programu (X, Fluxboksa) odpowiedniego kodu klawisza. Jak rozumiem, ten fragment z xev który wkleiłeś pojawia się po wciśnięciu zarówno klawisza funkcyjnego, jak i F2. Jeśli mam rację, to wpis z ~/.fluxbox/keys, który podałeś, zostałby wywołany przy jednoczesnym wciśnięciu klawisza funkcyjnego i F2 (razem produkują XF86WakeUp) oraz F2 — co jest niemożliwe, przynajmniej nie bez zmodyfikowania układu klawiatury.
Słowem — podpisanie akcji pod samo XF86WakeUp powinno działać. Dopisz sobie tam najpierw jakiegoś xterma czy coś innego, żeby zobaczyć, czy mam rację.
Bingo, miałeś rację. Nie sprawdzałem co w xev'ie dają kombinacje, badałem tylko kod podstawowego klawisza. I tak, wywołany pojedynczo działa.
Kombinacje okazuje sie mają własne oznaczenia, w wypadku Fn + F2 jest to XF86ScreenSaver
Teraz pójdzie z górki. Dzięki za pomoc ;)
Szanowny kolego :)
Po pierwsze primo: klawisze volup, voldown, mute w t61 nie działają na poziomie biosu - nie generują zdarzeń acpi. Są obsługiwane na poziomie softowym.
Możesz wywalić sobie pliki: /etc/acpi/events/thinkpad-volume-* oraz /etc/acpi/events/thinkpad-mute, a także /etc/acpi/vol* i /etc/acpi/mutebtn.sh
Co z tym zrobić?
mkdir -p /usr/local/share/kbd/keymaps vim /usr/local/share/kbd/keymaps/personal.map loadkeys /usr/local/share/kbd/keymaps/personal.map
reszta w google:p
albo pytaj:)
Po drugie primo Fn+F2 działa (że tego nie widzisz to inna sprawa), Skrobnij sobie odpowiedni skrypt w /etc/acpi/ i będzie spoko
Po trzecie primo - wiem co znaczy primo:)
PS:
Minio to czym piszesz to proteza a nie działające klawisze funkcyjne. We wszystkich ibm/thinkpadach klawisze funkcyjne są obsługiwane na poziomie acpi a a nie aplikacji. Miedzy innymi dlatego jest zgrzyt z klawiszami głośności bo to jedyne klawisze, które nie są obsługiwane na poziomie acpi (pierwszy taki model thinkpada jaki miałem w rękach)
Strony: 1