Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Potrzebowałem czegoś prostego do statystyk i wykresów co się dzieje na maszyniea. Wylosowałem munin, gdyż nie mogę wiele zainstalować na serwerze php, mysql odpada :(
Zainstalowałem to na testowych maszynach debian i ubuntu i niestety mam dwa problemy. Serwer ma 8 procesorów po 2 rdzenie i głównym celem jest monitorowanie tomcat i apache ( dodam że cały serwer chodzi na VMwamer ESX).
Po instalacji większość ruszyło i rysuje się ładnie. Niestety nic nie widać na apache_accesses, pomimo prawidłowej konfiguracji i odblokowania modułów stat na apache. Wykresy są czyste.
Druga sprawa to monitorowanie obciążenia na wielu procesorach i przedstawianie tego na jednym wykresie, czy Ma ktoś z Państwa taki plugin? obecnie monitoruje mi jeden procesor. Trzecia i ostatnia sprawa to monitorowanie tomcat, a mam ich aż 4 u siebie czy da się ten moduł tomcat przystosować do czterech różnych tomcat działających na AJP nie na portach 8080 czy 8443?
Będę szalenie zobowiązany za informację i poradę
Do Apacha weź Awstats albo Webalizer.
Natomiast munina musisz skonfigurować, i najwyżej poszukać w logach,co mu nie pasi.
Tu jest przepis na debugowanie wtyczek:
http://munin-monitoring.org/wiki/Debugging_Munin_plugins
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-05-03 16:55:38)