Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzień dobry. Mam problem z routerem RV082. Mianowicie chodzi o opcję one to one NAT. Na routerze mam wystawione na zewnętrzne IP 3 urządzenia, serwer, bramkę VOIP oraz podgląd z kamer. Przez jakiś czas wszystko działało normalnie, jednak ostatnio bez żadnej ingerencji urządzenia przestały być widoczne z zewnątrz. Żadne urządzenie nie odpowiadało na PING, nie było też oczywiście dostepu przez HTTP.
Po kliknięciu w panelu konfiguracji routera,przycisku UPDATE (bez żadnych zmian w NATowaniu, po prostu update i SAVE) w zakładce One-to-One NAT wszystko ruszało, i zaczynało działać, jednak po jakiejś godzinie znowu przestawało być widoczne z zewnątrz.
Sytuacja powtarza się notorycznie, urządzenia przestają być widoczne, kliknięcie UPDATE, SAVe i działa.
P.S
z tego co własnie sprawdziłem samo kliknięcie SAVE bez żadnych zmian w ustawieniach NATOWANIA powoduje, że wszystko zaczyna być widoczne na zewnątrz.
Ma może ktoś pomysł o co chodzi z tym? i gdzie można spodziewać się blędu???
P.S
W firmie posiadamy drugi router Linksys RV082, działający w oddzielnej sieci, na nim nie ma takiego problemu mimo, że tez NATowane sa urządzenia.
Nie napisałeś, czy uaktualniałeś firmware. Od tego warto zacząć.