Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Dzisiaj mnie gentoo wita z takim pozdrowieniem:
└─> su su: Uwierzytelnienie nie powiodło się
Nawet nie wpisałem hasła i tak się dzieje z TTY mówi mi, że login jest nieprawidłowy. Log z strace: http://wklej.org/id/736599/.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Ostatnio edytowany przez torrentow (2012-04-21 17:36:17)
Z sudo to samo?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-21 14:33:41)
Miałem to samo. Zaaktualizowałem kilka konfigów po aktualizacji systemu i wszystko działa prawidłowo.
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2012-04-21 14:32:03)
Witam,
sudo niestety nie posiadam.
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Proponuję sprawdzić konfigurację PAMa. /etc/pam.d/su lub "shadow" lub "other" lub coś innego... Sam nie wiem... Albo stworzyć własną dla "su":
auth required pam_unix.so auth required pam_warn.so account required pam_unix.so account required pam_warn.so password required pam_deny.so password required pam_warn.so session required pam_unix.so session required pam_warn.so
Jesteś w grupie wheel?
Witam,
Tak to jest jak ktoś zostawi budowanie świata na noc a rano prąd zabiorą ;). Dzięki jarski185
Pozdrawiam,
Towarzysz Torrentow
Nie wiem, jak masz to Gentoo postawione, ale Gentoo domyślnie nie nadpisuje plików konfiguracyjnych, trzeba je uaktualnić recznie komendami etc-update albo dispatch-conf.
I należy to zrobić po aktualizacji.
Chyba, ze to świeża instalka, ale myślałem, że Gentoo masz już kawał czasu...