Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zrzucenie DNSów do pliku - jak to uczynić? Szerzej?
1. Mamy DNSa... Np. 10.23.0.33
2. Chcemy zrzucić do pliku wszystkie DNSy które trzyma... Oczywiście nie mamy szczególnego dostępu do niego... Ot jakiś serwer DNS z sieci lokalnej...
3. Ale mało tego... Chciałbym jeszcze by te hosty z DNSa docelowo zapisane były w pliku /etc/hosts.... (tzn. w dowolnym pliku systemu pliku byle w formacie tego pliku)
Próbowałem "host -l" oraz "nslookup" (tego na Windowsie próbowałem...), ale bez sukcesów... Nic nie zrobiłem/umiałem.
Przykład: 8.8.8.8 czyli DNS googla. Dopuszczam możliwość że tak to się nie da, bo zabezpieczają DNSy przed takim czymś, ale jak rozpoznać że serwer nie pozwala na to... Bo nie działały mi oba narzędzia... Ale może nie potrafię ich użyć jeszcze?
Ostatnio edytowany przez NIC (2012-04-20 23:09:54)
Spróbuj użyć tego:
http://members.home.nl/p.a.rombouts/pdnsd/index.html
W przeciwieństwie do Dnsmasqa i Dnscache - z pakietu Djbdns, (oba zapamiętują w ramie), ten podobno zapisuje na dysku wszystko, co pozbiera, i trzyma tak długo, jak pisze w w polu czasu ważnosci rekordu DNS.
portage napisał(-a):
A proxy DNS server with permanent caching (the cache contents are written to hard disk on exit) that is designed to cope with unreachable or down DNS servers (for example in dial-in networking).
Prawdopodobnie da się z niego potem wydłubać zawartość cache.
Poza tym do kombinowania z rekordami DNS najlepszy jest dig.
Rzuć okiem na:
man dig
Niestety zdecydowana większość serwerów ma zablokowany transfer całych stref po tcp (ze względów bezpieczeństwa), a w pojedynczym zapytaniu UDP zmieści się tylko 1 rekord ze strefy.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-21 14:12:05)