Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-12 08:44:08

ernest - Nowy użytkownik

ernest
Nowy użytkownik

[Rozwiązany] LMDE Pulseaudio+audigy 2

Witam.
Na początek chciałbym przeprosić za to iż nie posiadam "czystego" Debka tylko w formie opakowanej i przygotowanej do pracy desktopowej czyli Linux Mint Debian Edition i jeszcze bezczelnie przychodzę do was po pomoc ;)
No ale do rzeczy.
Ostatnio w ramach testów zainstalowałem sobie LMDE. Na początku załapałem się jeszcze na wersję z ukochanym Gnome'm 2ką i update packiem 3. Dźwięk działał prawie out of the box. Po krótkim czasie ukazał się nowy update pack 4. Niestety jak wielu z was wie i pewno ubolewa nad tym faktem tak samo jak ja, że gnome 2 to nie to samo co gnome 3 no ale nvm ;)
Zassałem i zainstalowałem LMDE w wersji z cinnamonem i MATE'em w wersji 64 bit. No i tutaj kicha - brak dźwięku.
Oczywiście da się żyć bez pulseaudio i wtedy "jakoś" dźwięk działa lecz nie samą alsą człoek żyje ;)
Chciałbym wykorzystać możliwości tej karty a blaszak w sumie służy mi przede wszystkim do słuchania muzyki i oglądania filmów.
Chciałbym również uzyskać dźwięk 5.1 w sumie troszkę "fake" 5.0 gdyż sygnał leci po dwóch jackach do dwóch wzmacniaczy - jeden na lewy i prawy, drugi na central. Taki setup świetnie sprawdzał się na $hitdowsie gdzie rear-left i rear-right leciało tym samym kanałem co przednie i chciałbym teraz uzyskać podobny efekt.
Tak więc proszę o pomoc w konfiguracji karty Creative soundblaster audigy 2 (sb0090).

Kod:

$ cat /proc/asound/cards
 0 [Audigy         ]: Audigy - SB Audigy 1 [SB0090]
                      SB Audigy 1 [SB0090] (rev.3, serial:0x511102) at 0xb000, irq 20

$ cat /proc/asound/modules 
 0 snd_emu10k1
$ cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.24
$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
ALSA lib conf.c:1220:(parse_def) show is not a compound
ALSA lib conf.c:1686:(snd_config_load1) _toplevel_:24:26:Unexpected char
ALSA lib conf.c:3406:(config_file_open) /usr/share/alsa/pulse-alsa.conf may be old or corrupted: consider to remove or fix it
card 0: Audigy [SB Audigy 1 [SB0090]], device 0: emu10k1 [ADC Capture/Standard PCM Playback]
  Subdevices: 32/32
  Subdevice #0: subdevice #0
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
  Subdevice #7: subdevice #7
  Subdevice #8: subdevice #8
  Subdevice #9: subdevice #9
  Subdevice #10: subdevice #10
  Subdevice #11: subdevice #11
  Subdevice #12: subdevice #12
  Subdevice #13: subdevice #13
  Subdevice #14: subdevice #14
  Subdevice #15: subdevice #15
  Subdevice #16: subdevice #16
  Subdevice #17: subdevice #17
  Subdevice #18: subdevice #18
  Subdevice #19: subdevice #19
  Subdevice #20: subdevice #20
  Subdevice #21: subdevice #21
  Subdevice #22: subdevice #22
  Subdevice #23: subdevice #23
  Subdevice #24: subdevice #24
  Subdevice #25: subdevice #25
  Subdevice #26: subdevice #26
  Subdevice #27: subdevice #27
  Subdevice #28: subdevice #28
  Subdevice #29: subdevice #29
  Subdevice #30: subdevice #30
  Subdevice #31: subdevice #31
card 0: Audigy [SB Audigy 1 [SB0090]], device 2: emu10k1 efx [Multichannel Capture/PT Playback]
  Subdevices: 8/8
  Subdevice #1: subdevice #1
  Subdevice #2: subdevice #2
  Subdevice #3: subdevice #3
  Subdevice #4: subdevice #4
  Subdevice #5: subdevice #5
  Subdevice #6: subdevice #6
  Subdevice #7: subdevice #7
card 0: Audigy [SB Audigy 1 [SB0090]], device 3: emu10k1 [Multichannel Playback]
  Subdevices: 1/1
$ amixer 
ALSA lib conf.c:1220:(parse_def) show is not a compound
ALSA lib conf.c:1686:(snd_config_load1) _toplevel_:24:26:Unexpected char
ALSA lib conf.c:3406:(config_file_open) /usr/share/alsa/pulse-alsa.conf may be old or corrupted: consider to remove or fix it
Simple mixer control 'Master',0
  Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined penum
  Playback channels: Front Left - Front Right
  Limits: Playback 0 - 65536
  Mono:
  Front Left: Playback 26090 [40%] [on]
  Front Right: Playback 26090 [40%] [on]
Simple mixer control 'Capture',0
  Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined penum
  Capture channels: Front Left - Front Right
  Limits: Capture 0 - 65536
  Front Left: Capture 65536 [100%] [on]
  Front Right: Capture 65536 [100%] [on]

$ cat /etc/asound.conf 
pcm.pulse {
    type pulse
}
ctl.pulse {
    type pulse
}
pcm.!default {
    type pulse
}
ctl.!default {
    type pulse
}

Kod:

lspci
05:00.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 03)

~/.pulse/daemon.conf 
; default-sample-format = s16le
; default-sample-rate = 44100
; default-sample-channels = 6

$ dpkg -l | grep alsa
ii  alsa-base                                     1.0.23+dfsg-4                   ALSA driver configuration files
ii  alsa-utils                                    1.0.25-1                        Utilities for configuring and using ALSA
ii  gstreamer0.10-alsa                            0.10.36-1                       GStreamer plugin for ALSA
$ dpkg -l | grep pulse
ii  gstreamer0.10-pulseaudio                      0.10.31-1                       GStreamer plugin for PulseAudio
ii  libpulse-mainloop-glib0                       1.1-3                           PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0                                     1.1-3                           PulseAudio client libraries
ii  pulseaudio                                    1.1-3                           PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-esound-compat                      1.1-3                           PulseAudio ESD compatibility layer
ii  pulseaudio-module-gconf                       1.1-3                           GConf module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-x11                         1.1-3                           X11 module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-zeroconf                    1.1-3                           Zeroconf module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-utils                              1.1-3                           Command line tools for the PulseAudio sound server
ii  vlc-plugin-pulse                              1:2.0.0-0.1                     PulseAudio plugin for VLC

Proszę wybaczyć moją skromną wiedzę.
Bardzo proszę o pomoc.

Edit:

Ah.. Gstreamer i "jakiś" tam dźwięk jest.. ale powiedzmy że nie do końca 5.1..
Dodatkowo MATE ma jeszcze tego buga > http://forums.mate-desktop.org/viewtopic.php?f=4&t=74 i to też mnie zmyliło ;)
Mimo wszystko czekam na jakiegoś zbawcę co pomoże w boju ;)

Ostatnio edytowany przez ernest (2012-06-14 17:19:54)

#2  2012-04-12 10:42:02

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: [Rozwiązany] LMDE Pulseaudio+audigy 2

Jako największy hater Pulseaudio, powiadam (a raczej napiszę, co następuje) ;)

Ja radziłbym usunąć Pusleaudio i pozostać na samej Alsie, bądź zdecydować się na Jack-audio.

Pulse co prawda ma kilka pożytecznych rzeczy, jak podbicie głośności mikrofonu, czy kontrola per-aplikacja działające out-of-the =-box (można wyklikać), ale jeszcze nie zdażyło się w mojej karierze, żeby zadziałał prawidłowo na Ubuntu, Debianie czy Gentoo.
Zawsze są z nim u mnie mniejsze lub większe kłopoty, począwszy od braku miksowania, braku obsługi flasha, niemożności skierowania skype na inną kartę dźwiękową, skończywszy na podejrzanym uszkodzeniu plików w /dev - ostatnio.

Dlatego na codzień używam samej alsy, a jak potrzebuję mega zawansowanego filtrowania i kombinowania z dźwiękiem, to wtedy jack-audio, z całym pakietem narzędzi dla studia muzycznego.
Jest trochę zabawy z konfiguracją narzędzi do jacka -ale efekty są kapitalne.

Całkiem podstawowy konfig do miksowania dźwięku w Alsie  (do zapisania jako /etc/asound.conf ) wygląda tak:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/asound-dmix.conf
Gdzie pcm "hw:0,0" wskazuje na numer karty dźwiękowej.

U mnie chodzi trochę zmodyfikowany do parametrów mojej karty dźwiękowej.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-06-14 18:08:50)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-06-14 17:13:33

ernest - Nowy użytkownik

ernest
Nowy użytkownik

Po 1-wsze primo : bardzo dziękuję za szybką odpowiedź - jak tylko przeczytałem pozbyłem się jednak pulseaudio na rzecz jack'a.
Po 2-gie secundo : Po nowej instalacji i updacie pulseaudio zauważyłem znaczny spadek zużycia cpu (czyżby coś poprawili?) oraz znalazłem dokładnie to o co mi chodziło:

/etc/pulse/system.pa

Kod:

### Automatically load driver modules depending on the hardware available
.ifexists module-udev-detect.so
#load-module module-udev-detect < komentujemy "#" ;]
.else
### Use the static hardware detection module (for systems that lack udev/hal support)
#load-module module-detect < tak samo
.endif

/etc/pulse/default.pa

Kod:

# Definition of standard sink
load-module module-alsa-sink sink_name=standard device=hw:0 channels=6 channel_map=front-left,front-center,front-right,rear-left,rear-right,subwoofer

# Remapping Function
load-module module-remap-sink sink_name=remapped_sound master=standard channels=6 master_channel_map=front-left,front-center,front-right,front-left,front-right,front-center channel_map=front-left,front-center,front-right,rear-left,rear-right,subwoofer

# Setting Default to your new re-mapped sink
# (should match the "sink_name" in line 2)
set-default-sink remapped_sound

Po 3-cie trieto : Przepraszam że tak późno odpisuję. Wszystkim którzy mają problem z pulseaudio powiem iż zgadzam się z przedmówcą - Pulseaudio to zuo! Jeżeli nie działa out-of-the-box radzę pozbyć się tego szatana.

Reasumując: Proszę o zamknięcie tematu oraz oznaczenie go jako solved ;)
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam.

#4  2012-06-14 17:15:32

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

ernest napisał(-a):

Reasumując: Proszę o zamknięcie tematu oraz oznaczenie go jako solved ;)

Na DUG-u nie zamykamy wątków, oznaczyć natomiast możesz sam edytując pierwszą wiadomość i zmieniając w niej tytuł. :)

Stopka forum