Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! Mam mały problem! Wszystko mi działa w proftp tylko niewiem jak go udostępnić w internecie działa mi tylko w sieci lokalnej!Chodzi mi głównie o adres swojego ftp!bo ja łącze się wpisując tylko ftp://adres_IP następnie podaje hasło i login i można korzystać!Tak samo użytkownicy z mojej sieciAle poza siecią już się tak nieda! przez IP.Jaki będzie mój adres ftp?Może ktoś byłby w stanie mi pomóc był bym bardzo wdzięczny!
jak sprawdzić swój zewnętrzny IP???
na swojim kompie w lanie zaistalowałem proftp i wież chciałbym udostępnić swoje pliki na świat w lanie spoko ale poza niechodzi
ok to muisz na serwerze przekoerwac polaczenia ftp o ile na serwerze nie masz juz postawionegoftp'a
dopisz do firewall'a refulki
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 21 -i ppp0 -j DNAT --to x.x.x.x iptables -t nat -A PREROUTING -p udp --dport 21 -i ppp0 -j DNAT --to x.x.x.x
gdzie pppp0 zmien na swooj interfejs na ktorym masz zewnetrzne IP na serwerze
x.x.x.x tu wpisz swoje IP lokalne
wież po puszczeniu ifconfig eth0 Link encap:Ethernet HWaddr xx:xx:xx:xx:xx:xx
inet addr:192.x.x.x Bcast:192.x.x.x Mask:255.255.255.0
EtherTalk Phase 2 addr:65280/148
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:41356 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:22647 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0
RX bytes:16513341 (15.7 MiB) TX bytes:2821856 (2.6 MiB)
no i niebardzo wiem
A wież może jaki poleceniem otworzyć dany port?? np 20. I jak można sprawdzić jeszcze ten numer zewnętrzny?
A wież może jaki poleceniem otworzyć dany port?? np 20.
iptables -A INPUT -p tcp --dport 20 -j ACCEPT
I jak można sprawdzić jeszcze ten numer zewnętrzny?
www.dug.net.pl
na samym środku
Na poczatek proponuje Ci troche poczytac
http://dug.net.pl/texty/Iptables_by_Atom_Zero.pdf
http://dug.net.pl/texty/masq.php
http://dug.net.pl/texty/ethernet.php
doatkowo jeszcze zapoznac sie zpoleceniem ifconfig
U mnie po świeżo zainstalowanym debianie z maskaradą wrzucam
apt-get install proftpd
i wszystko chodzi jak trzeba (wewnątrz sieci i poza nią też)
Dzięki wielkie za linki i podpowiedzi!ale mam pytanie czy zew ip sieci uzyskam po wpisaniu komendy traceroute itd??po wpisaniu ftp://83.X.X.X wyskakuje mi błąd serwera!o ile to jest zew. IP wpisując traceroute i adres hosta do stałem komunikat m.in z tym adresem!tylko czemu wyskakuje mi błąd po wpisaniu!prosze o pomoc! może musze jeszcze odhaszować port 20 tylko w którym to jest pliku?Otwrłem port 20 jak mi radziłeś przez iptables ale podczas skanowania go niewyświetla!
tal tpo 83.x.x.x to jest zewnetrzne IP a wec tak po pierwsze na serwerze
daj polecenie
ifconfig
i zobacz przy jakim interfejsie jest to IP 83.x.x.x
nastepnie w pliku z firewwalem tym od udostepniania internetu przed regulami MASQARDY dopisz cos takiego
iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 21 -i ppp0 -j DNAT --to x.x.x.x iptables -t nat -A PREROUTING -p udp --dport 21 -i ppp0 -j DNAT --to x.x.x.x iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 20 -i ppp0 -j DNAT --to x.x.x.x iptables -t nat -A PREROUTING -p udp --dport 20 -i ppp0 -j DNAT --to x.x.x.x iptables -A INPUT -i ppp0 -p tcp --dport 21 -j ACCEPT iptables -A INPUT -i ppp0 -p tcp --dport 20 -j ACCEPT
gdzie aamias tego ppp0 wpisujesz nawe swojego interfejsu z ip zewnetrznym, zamiast x.x.x.x wpisujesz ip loklnke kompa
przeladowywujesz firewalla i sprawdzasz
i napisz jeszcze jakii blad Ci wyskakuje?