Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wywalaj bibliotek avahi tylko sam avahi-daemon.
A jak dalej będzie chciał wywalić całe Gnome, to można go zostawić, i na kilka sposobów wyłączyć jego uruchamianie, żeby nie bruźdźił.
Chociaż ja wywalilem z Debiana avahi-daemon, resztę bibliotek avahi zostawiłem,
i wszystko działa, a mam Debiana Whezzy, a na nim Gnome3, Xfce4 i Cinnamona.
Także chyba coś kiepsko się zabierasz do usuwania avahi-daemona. ;)
Edyta:
Wystarczy wywalić ten skrypt:
/etc/network/if-up.d/avahi-daemon
żeby mieć jeden kłopot mniej na głowie.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-05 22:32:52)
@JacekAlex nie jestem doświadczonym uzytokownikiem linucha jak sam z reszta widzisz :P i panikuje jak X`y nie wstają :D a jak widze ze ktoś... coś... lub inna siła chce pozbawić mnie gnome-enviroment to zazwyczaj nie akceptuje :D /[/offtop]
============
EDIT :
OK, ifup / ifdown solved.
Problem pozostaje w paniclogu z exime, mimo ze go usunąłem dalej powstaje wiec gdzies jest przyczyna.
i mulący portmap, ktory wczesniej nie muił.
i news dnia : mam zainstalowanego Wicd`a, przynajmniej tyle jest napisane jak rebootuje lapka.
zaraz rozwiąże problem z avahi
============
EDIT :
avahi-daemon został usuniety. System zamyka się meeeega szybciej, i szybciej wstaje.
został ostatni problem :
wicd-client -n
Has notifications support True Loading... Connecting to daemon... Connected. /usr/share/wicd/gtk/gui.py:152: GtkWarning: gtk_toolbar_set_icon_size: assertion `icon_size != GTK_ICON_SIZE_INVALID' failed self.wTree = gtk.glade.XML(gladefile) Traceback (most recent call last): File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 1034, in <module> main(sys.argv) File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 91, in wrapper return func(*args, **kwargs) File "/usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py", line 1000, in main the_gui = gui.appGui(standalone=True) File "/usr/share/wicd/gtk/gui.py", line 180, in __init__ label_instruct.set_label(language['select_a_network']) KeyError: 'select_a_network'
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 23:14:34)
Portmapa możesz wyłaczyć, nie jest niezbędny do życia, u mnie w Debianie nie muli, w Gentoo w ogóle go nie instalowałem, bo potrzebuję działający system, a nie śmietnik.
I co to takiego
paniclogu z exime
jeśli masz na myśli Exima, to nie wiem, czy MTA jest tobie do czegoś potrzebne w formie serwera pocztowego, radzilbym sobie zainstalować i skonfigurować zamiast Exima ESMTP (znajdziesz w Synapticu), i cała poczta wysyłana przez twój system może spływać Ci na maila.
Do tego zrobić aliansy na twojego maila i ok.
System potrzebuje polecenia sendmail, ale to, co pełni honory MTA i obsługuje pocztę,
to już jest sprawa otwarta.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-05 23:20:10)
tak jak napisałem w Edycie, portmap już nie muli
:)
Ok uporałem się w połowie z siecią, poradziłem sobie jakoś to chodzi :). Ten błąd który wywala wicd podczas :
wicd-client -n
rozwiązuję tak :
python /usr/share/wicd/gtk/gui.py
Ale zielonego pojecia nei mam dlaczego :
wicd-client -n
nie działa :P.
====================
EDIT : sorry za podwójny post
Ostatnio edytowany przez seav (2012-04-05 23:48:29)
Zajrzyj do tego skryptu:
/usr/share/wicd/gtk/gui.py
Prawdopodobnie ma jakiś "czeski błąd", np zła ścieżka do interpretera pythona w pierwszej linijce.
Albo w ogóle nie ma go wskazanego.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 03:36:59)
NIestety nie wiem, czego tak jest, patrzyłem w tym skrypcie ale ścieżka jest jak najbardziej poprawna.
Chciałbym podziękować wszystkim którzy pomogli mi wczoraj dobrnąć do końca tego problemu :).
pozdrawiam
seav
seav napisał(-a):
Chciałbym podziękować wszystkim którzy pomogli mi wczoraj dobrnąć do końca tego problemu :).
Ale to nie koniec. :P Powinno działać normalnie, zwłaszcza w stable. Może pythona przeinstaluj:
aptitude reinstall python~i
a niech tam najwyżej przeinstaluje salome i openfoam`a :P - tez korzystaja z pythona
seav napisał(-a):
a niech tam najwyżej przeinstaluje salome i openfoam`a :P - tez korzystaja z pythona
Nie rozumiem. Jaki to ma związek?
openfoam i salome, instalują z tego co widziałem dodatkowe pakiety do pythona z ktorych korzystają, może się nie uszkodzą lub coś podobnego, sam troche nie rozumiem reinstalacji w lunixie wiec mnie ponosi troche fantazja ;)
W przypadku normalnego systemu reinstalacja generalnie nie powinna pomóc… Każdy plik należy do konkretnego pakietu, wszystko jest na swoim miejscu itd. Ale Ty mieszasz różne repozytoria, dodajesz jakieś zewnętrzne pakiety, instalujesz oprogramowanie ręcznie co pewnie nadpisuje już istniejące w systemie biblioteki. Tego lepiej unikać, a jak już tak robisz i coś przez to uwalisz, to potem ciężko dojść co jest nie tak.
Co do reinstalacji pythona, poszła bezproblemowo niestety dalej gui wicd`a nie uruchamia się z polecenia
wicd-client -n
Naprawdę chce Ci się kombinować tydzień z walniętym Wicd'em?
Weź sobie odpal wpa-gui - i w nim wyklikasz wszystkie sieci bez problemu, a jak koniecznie potrzebujesz, żeby wstawała jakakolwiek przy starcie (w wpa-gui trzeba odpalić ręcznie) to się ewentualnie pokombinuje nad jakimś skryptem i gotowe.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-06 14:37:32)
Już nie. Gui Wicd`a moge odpalać przez pythona to zaden problem, nie korzystam az tak czesto z wifi.
Jeszcze raz dzięki za pomoc ;))