Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-04-03 21:53:38

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Bridge na wlan i eth

Witam na Debianie mam coś ala router.
Z interfejs wlan0 w chwili obecnej jest moim WAN (połączony z AP, adresacja prywatna). Na tym Debianie robię NAT i udostępniam w swoim domu. Chciałbym zrobić to jednak bez NAT-owania u mnie czyli żebym "router" z Debianem był "transparenty". Chodzi o połączenie dwóch segmentów sieci w jeden.

Czy jest możliwe zrobienie bridge dla interfejsu WIFI (wlan0) i lokalnego ethernet (eth0)?

Coś tam poczytałem o ebtables ale nie wiem czy do dobry kierunek :) jeśli ktoś już robił coś takiego będę wdzięczny za podpowiedzi :)

#2  2012-04-04 09:37:41

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: Bridge na wlan i eth

Spróbuj z bridge-utils. Co do ebtables to jest filtr i działa to na warstwie łącza danych i protokołu ethernet (przepuszczanie czy blokowanie ramek).

Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-04-04 15:46:42)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#3  2012-04-04 17:49:26

life - Użytkownik

life
Użytkownik

Z tego co dobrze czytam (http://wiki.debian.org/BridgeNetworkConnections) to właśnie zwykły bridge może nie zadziałać z interfejsem bezprzewodowym.
No nic będę musiał pokombinować z tego HOWTO :)

#4  2012-04-04 20:22:05

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

No bridge  musisz i tak zrobić, a później dzięki ebtables coś pozmieniać w ruchu, który będzie przechodził przez most do ap. Jestem ciekaw jak to Tobie wyjdzie, bo sam nie mam takiej możliwości, więc czekam z niecierpliwością na doniesienia z pola walki ;) :)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

Stopka forum