Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

W pewnej firmie postawiłem kiedyś serwer na Debianie. Maszyna 4 gb ram, procesor 2 rdzeniowy na sata itd. niezły serwer jak na tej wielkości firmę (6 komputerów) programy księgowe itd. Problem polega na tym że strasznie wolno to chodzi i nie mogę znaleźć przyczyny małej prędkości. Na serwerze jest samba, firebird i w jednym programie bazą danych zarządza BDE. Jak ogląda sięprocesy np. przez top to obciążenie procesora waha się granicach 1-2 % czyli nudzi się maszyna. Może miał ktoś podobną sytuację?

Podobno człowiek...;)

Jeśli wolno chodzi przy obciążeniu systemu rzędu >10% proca, to od razu sprawdzilbym inne jajo, jakieś aktualne, typu 3.2 lub 3.3.
Dopiero potem w ogóle zaglądał do logów systemowych.
Poza tym podejrzewam, że na tym serweerze jest Debian Squeeze, architektura blizej nieznana.
Może jest jakis problem z dyskiem twardym?
Np jeśli są tam objętościowo duże bazy SQL, to u siebie zauważyłem empirycznie, że wsyzstkie SQLe zdecydowanie nie lubią systemu plików ext4.
Kiedy serwer Mysql czy Postgresql trzyma bazy na ext3 czy reiserfs, chodzi 3 razy szybciej, niż w sytuacji, gdy baza jest zapisana na ext4.
To samo w Sqlite3, wystarczy sama flaga system-sqlite w Firefoxie (Gentoo), żeby lisek zaczał chodzić znacznie razy wolniej, niż normalnie.
To samo Liferea, czy np serwer Virtuoso z KDE.
Dlatego też radzę sprawę przedyskutować z dyskiem twardym i systemem plików.
Ext4 jest rewelacyjny na wszystko, co nie jest Sql'em, fatalny dla wszystkiego, co jest Sql'em. (u mnie).
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-03 09:05:08)

Członek DUG

Jacekalex napisał(-a):
Jeśli wolno chodzi przy obciążeniu systemu rzędu >10% proca, to od razu sprawdzilbym inne jajo, jakieś aktualne, typu 3.2 lub 3.3.
Dopiero potem w ogóle zaglądał do logów systemowych.
Poza tym podejrzewam, że na tym serweerze jest Debian Squeeze, architektura blizej nieznana.
Może jest jakis problem z dyskiem twardym?
Np jeśli są tam objętościowo duże bazy SQL, to u siebie zauważyłem empirycznie, że wsyzstkie SQLe zdecydowanie nie lubią systemu plików ext4.
Kiedy serwer Mysql czy Postgresql trzyma bazy na ext3 czy reiserfs, chodzi 3 razy szybciej, niż w sytuacji, gdy baza jest zapisana na ext4.
To samo w Sqlite3, wystarczy sama flaga system-sqlite w Firefoxie (Gentoo), żeby lisek zaczał chodzić znacznie razy wolniej, niż normalnie.
To samo Liferea, czy np serwer Virtuoso z KDE.
Dlatego też radzę sprawę przedyskutować z dyskiem twardym i systemem plików.
Ext4 jest rewelacyjny na wszystko, co nie jest Sql'em, fatalny dla wszystkiego, co jest Sql'em. (u mnie).
Pozdrawiam
;-)
Jest squeeze ale na ext3. także nie powinno to robić problemu. Na twardzielu też wszystko ok żadnych błędów w logach.
W firmie w której pracuje na stałe też mam squeeze na ext3 i o wiele więcej programów bazodanowych i końcówek i nigdy nie miałem z tym problemy. (serwery się nudzą)
W przypadku tamtego serwera problem występuje z tego co mi zgłaszano podczas zapisu danych np z 2-ch końcówek - powstaje krótkotrwały zwis. Potem wszystko wraca do normy i działa dalej.

Członek DUG

Statystyki serwera iostat, vmstat, sar
Możliwe, ze wąskim gardłem jest sieć, a nie serwer

Pan inż. Cyc

Z reguły serwer nie powinien chodzić, a grzecznie stać lub leżeć w racku :)

Pijak ;-P

I odezwał się Cyc, który za offtopy najchętniej jaja by urywał... ;-)
Jeśli serwer się nudzi to winna raczej infrastruktura sieciowa. 6 kompów, to pewnie tania sieć, na tanim (czyt. badziewnym) switchu.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2012-04-03 20:06:26)

Też człowiek :-)

A co pokazuje ?
hdparm -Tt /dev/dysk
EDIT:
Pokaż jeszcze
ifconfig lo
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2012-04-03 21:39:16)

Członek DUG

hdparm podkręcony osiągi dobre - prędkości ok.
Sieć - też biorę to pod uwagę - ale sieć nowa tyle że na jakimś tam switchu 16 portowym. Przejdęsięjutro do tej firmy i posprawdzam. Ale zdaje mi się że to coś od początku muliło tylko x czasu temu właściciel firmy mówił że jest ok. Ale teraz jak mają więcej pracy zaczyna ich to irytować.

Członek DUG
Oprócz tego wszystkiego, warto także by było sprawdzić aplikacje, które korzystają z sieci i baz danych, może coś jest w nich źle zaimplementowane lub skonfigurowane.