Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem ten występuje zarówno na openSuse jak i Debianie. Posiadam procesor Phenom II X4 955, a w linuxie wykrywany jest tylko jeden rdzeń. Nie wiem czy to jest spowodowane płytą główną (ASUS M4A88TD-V EVO/USB3), w której może trzeba włączyć/wyłączyć jakąś opcję czy czymś innym.
W jakim programie pokazuje tylko jeden rdzeń?
Pokaż dla pewności wynik z terminala:
grep -i core /proc/cpuinfo
Poza tym standardowo:
Jaka wersja Debiana i jaki kernel, czyli wyniki:
lsb_release -a cat /etc/debian_version uname -mrs
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-02 10:11:20)
Czy chodzi jedynie o wykrywanie jednego rdzenia, czy obserwujesz także inne nieprawidłowe zachowania?
Moja Toshiba miała (w sumie to nadal ma) zepsuty BIOS. Dopóki nie podałem odpowiedniej opcji ACPI podczas uruchamiania kernela, system wykrywał jeden rdzeń (zamiast dwóch), źle wykrywał kartę graficzną, marudził o USB i nie działało Wi-Fi. Być może Twój problem jest podobnej natury.
Jacekalex napisał(-a):
W jakim programie pokazuje tylko jeden rdzeń?
W terminalu sprawdzałem poprzez cat /proc/cpuinfo
Jacekalex napisał(-a):
Pokaż dla pewności wynik z terminala:
Kod:
grep -i core /proc/cpuinfo
core id: 0
cpu cores: 1
Jacekalex napisał(-a):
Poza tym standardowo:
Jaka wersja Debiana i jaki kernel, czyli wyniki:Kod:
lsb_release -a cat /etc/debian_version uname -mrsTo by było na tyle
;-)
Debian 7.0 (wheezy)
Co do instalacji to napiszę jeszcze, że bez komendy noapic nolapic instalacja nie idzie. Po wybraniu install, po chwili zawiesza się komputer i pozostaje mi przycisk RESET na obudowie.
@Minio, chodzi o wykrywanie jednego rdzenia. BIOS aktualizowałem niedawno do najnowszego, bo znajomy mówił, że to przez to mogło być.
A może w biosie ustawiony jest tylko jeden rdzeń? Spróbuj najłatwiej przywrócić domyślne ustawienia w biosie.
radziojedi napisał(-a):
A może w biosie ustawiony jest tylko jeden rdzeń? Spróbuj najłatwiej przywrócić domyślne ustawienia w biosie.
Nie ma takiej możliwości. Pod Windowsem wykrywane są 4 rdzenie, a poza tym, nie wydaje mi się, aby płyta umożliwiała mi ustawienie ilości rdzeni.
Spróbowałbym raczej inny kernel (np z Aptosida), bo może obecnie używany nie współgra z biosem.
Względnie, jak potrafisz, to skompiluj własny,wtedy sobie w konfigu kernela ustawisz co trzeba.
Własne jajo daje największe prawdopodobieństwo rowiązania problemu, choć oczywiście prawdopodobieństwo nie oznacza pewności.
Nie wiem, czy ten sterownik nie pasuje do twojego procka:
CONFIG_MK8: Select this for an AMD Opteron or Athlon64 Hammer-family processor. Enables use of some extended instructions, and passes appropriate optimization flags to GCC.
Choć z drugiej strony, kerneli w Debianie i OpenSUSE nie robią idioci, szansa jest tylko w wybraniu typu procesora w "Processor type and features", i być może kilku innych opcjach związanych z procesorem.
Kernele dystrybucyjne z natury rzeczy są dopasowane do wszystkiego, co produkowano w ciagu ostatnich 15 lat, i ja np w dstrybucnych miałem procesor Generic (uniwersalny driver), a w domowych mam ustawione Core2, i w moim odczuciu trochę lepiej to chodzi.
Ewentualnie tutaj był podobny numer z Xeonem Quad:
http://askubuntu.com/questions/116757/ubuntu-server … -instead-of-4
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-02 11:48:15)
Jacekalex napisał(-a):
Spróbowałbym raczej inny kernel (np z Aptosida), bo może obecnie używany nie współgra z biosem.
Względnie, jak potrafisz, to skompiluj własny,wtedy sobie w konfigu kernela ustawisz co trzeba.
Własne jajo daje największe prawdopodobieństwo rowiązania problemu, choć oczywiście prawdopodobieństwo nie oznacza pewności.
Takich rzeczy jeszcze nie potrafię. Na razie same podstawy.
Jacekalex napisał(-a):
Choć z drugiej strony, kerneli w Debianie i OpenSUSE nie robią idioci, szansa jest tylko w wybraniu typu procesora w "Processor type and features", i być może kilku innych opcjach związanych z procesorem.
Kernele dystrybucyjne z natury rzeczy są dopasowane do wszystkiego, co produkowano w ciagu ostatnich 15 lat, i ja np w dstrybucnych miałem procesor Generic (uniwersalny driver), a w domowych mam ustawione Core2, i w moim odczuciu trochę lepiej to chodzi.
Właśnie odpaliłem z płyty Mandrive 2011, otworzyłem terminal, wklepałem cat /proc/cpuinfo i cztery rdzenie zostały wykryte. Następnie wykonałem eksperyment, dopisałem do bootowania Mandrivy noapic oraz nolapic i... tylko jeden rdzeń jest wykrywany. Teraz moje pytanie, jak zrobić żeby tak jakby wyłączyć noapic oraz nolapic?
HQ19 napisał(-a):
Teraz moje pytanie, jak zrobić żeby tak jakby wyłączyć noapic oraz nolapic?
noapic wyłącza APIC, a nolapic wyłącza LAPIC. Zatem aby „wyłączyć” noapic i nolapic, należy ich nie włączać… Czyli nie wyłączać APIC i LAPIC.
Dobra, to napiszę tak. Jak przy instalacji użyłem noapic oraz nolapic, to jak to teraz zmienić?
Pokaż:
cat /proc/cmdline
Zobaczymy najpierw czy masz je dodane do argumentów kernela.
Wynik z cmdline
root=/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HD103SJ_S246J9FB307327-part10 nolapic resume=/dev/disk/by-id/ata-SAMSUNG_HD103SJ_S246J9FB307327-part9 splash=silent quiet vga=0x31a
OK, siedzi. Zakładając, że używasz domyślnego GRUB-a 2, argumenty dla kernela możesz dodawać/usuwać analogicznie jak tutaj opisałem dla KMS: dug.net.pl/tekst/191. Oczywiście tam chodziło o argument „nomodeset”, a tutaj o „nolapic”, ale zasada jest dokładnie ta sama.
Jeśli używasz innego bootloadera, to daj znać.
A jak można sprawdzić jakiego GRUB-a używam? :) Ja zapomniałem, że mam openSuse teraz wgrany :/
Ostatnio edytowany przez HQ19 (2012-04-02 20:35:20)
dpkg -l |grep grub
Domyślnie w Wheezym instalowany jest GRUB 2, zatem gdybyś instalował co innego, to pewnie byś wiedział. :)
HQ19 napisał(-a):
Ja zapomniałem, że mam openSuse teraz wgrany :/
Właśnie coś mi podejrzanie ten wynik poprzedniego polecenia wyglądał. ;)
Rozumiem, że aktualnie nie masz Debiana i chcesz usunąć „nolapic” w openSUSE?
Tak chcę usunąć nolapić. Rozpędziłem się i zapomniałem dodać, że korzystam aktualnie z openSuse. Jednak w niedalekiej przyszłości zamierzam zmienić na Debiana (jeśli jest sens).
Szczerze mówiąc nigdy nie używałem openSUSE, zatem nie wiem jak to jest w nim rozwiązane.
Pokaż wynik polecenia:
cat /etc/default/grub
Może jest tak samo jak w Debianie po prostu. :)
Niestety w katalogu default nie ma gruba :/ Poszukam w takim razie na googlach.
A w Yaście - przy pakietach nie ma czasem podglądu zawartości (lista plików), jak klikniesz na paczkę z grubem?
Ja ze cztery latka temu mialem przez tydzień (aż tyle wytrzymałem :D) OpenSUSE 10.3 i tam było coś takiego.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-02 22:46:46)
Grub znajduje się tam gdzie powinien /boot/grub i Suse nie jest wyjątkiem, chyba że ktoś sobie inaczej zainstalowł.
yast2 -l
też powinno zadziałać.
Lub poszukać poprzez find w /
find / -name grub
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-04-03 09:44:56)
ba10: ale nie chodzi o to gdzie jest sam GRUB, tylko o to jak się edytuje jego konfig zgodnie z zasadami danej dystrybucji. W Debianie też można edytować /boot/grub/grub.cfg, ale jest to bez sensu, ponieważ ten plik generowany jest na podstawie innych i wprowadzone tam zmiany i tak zostaną nadpisane.
Aj to przepraszam. :)
Ale Opensuse nie jest wyjątkiem. Do tego jest graficzna nakładka yasta i tam można konfigurować opcje bootowania. Przynajmniej kiedyś tak było ;)
ba10 napisał(-a):
Do tego jest graficzna nakładka yasta i tam można konfigurować opcje bootowania.
O widzisz, o to właśnie chodziło. :) Zatem pewnie wystarczy usunąć „nolapic” z poziomu tej nakładki.
ArnVaker napisał(-a):
ba10 napisał(-a):
Do tego jest graficzna nakładka yasta i tam można konfigurować opcje bootowania.
O widzisz, o to właśnie chodziło. :) Zatem pewnie wystarczy usunąć „nolapic” z poziomu tej nakładki.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-04-03 10:11:03)
Niestety, ale otwierając yasta, a później przechodząc do konfiguracji programu rozruchowego (tak jak na zdjęciu) niestety nie ma w tej linii wpisu nolapic
Edit: Dzięki wielkie Panowie za pomoc. Udało mi się rozwiązać problem. Plik, który trzeba było wyedytować to menu.lst, znajdujący się w /boot/grub.
Ostatnio edytowany przez HQ19 (2012-04-03 17:05:30)