Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
może zadam głupie pytanie, ale zastanawiam się nad akcją RETURN w iptables. Dokumentacja mówi o tym, iż opcja ta wraca pakiet do łańcucha, który go wysłał.
może na przykładzie. przeszukuję sieć odnośnie ipset i w wielu przykładach w łańcuchu mam RETURN.
ipset -N MAC_ALLOW macipmap --from 192.168.0.2 --to 192.168.12.255 ipset -A MAC_ALLOW 192.168.1.100,00:12:21:31:41:51 iptables -P FORWARD DROP iptables -N MAC_ALLOW iptables -A INPUT -i ! WAN -m state --state NEW -j MAC_ALLOW iptables -A FORWARD -o WAN -m state --state NEW -j MAC_ALLOW iptables -A MAC_ALLOW -m set --set MAC_ALLOW src -j RETURN iptables -A MAC_ALLOW -j DROP
czyli podążając za dokumentacją do łańcucha MAC_ALLOW pakiety wrzucił łańcuch FORWARD gdzie trafia on na RETURN i z powrotem wraca do FORWARD ale już za tą regółkę. w forwardzie trafi na DROP, jak mówi polityka.
I tu moje pytanie. czy w takim przypadku pakiet zostanie zDROPowany? w tej chwili nie mam za bardzo jak to sprawdzić (hospital) więc stąd moje pytanie do Was.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio edytowany przez Nicram (2012-03-31 18:14:04)
Dziwnie to wykombinowałeś.
Ja dałbym domyślnie
iptables -P FORWARD DROP
Potem
iptables -I FORWARD -m set --set MAC_ALLOW src -j ACCEPT
i gotowe.
W rezultacie, jeśli mac i ip się zgadzają z MAC_ALLOW - jest net, || nie ma neta, czyli dokładnie to, co zazwyczaj chce się uzyskać stosując ipset macipmap.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-31 22:27:08)
Jacekalex napisał(-a):
Dziwnie to wykombinowałeś.
Ja dałbym domyślnieKod:
iptables -P FORWARD DROPPotem
Kod:
iptables -I FORWARD -m set --set MAC_ALLOW src -j ACCEPTi gotowe.
Tak, zgadzam się z Tobą całkowicie, z tym, że moim przykładowym założeniem jest RETURN. Nie to, że się przy tym upieram, tylko chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem samą politykę przepływania pakietów przez łańcuchy.
Możesz debugować firewalla przez moduł TRACE w tablicy raw.
np:
iptables -t raw -A PREROUTING -p tcp --destination 192.168.0.0/24 --dport 80 -j TRACE iptables -t raw -A OUTPUT -p tcp --destination 192.168.0.0/24 --dport 80 -j TRACE
Wtedy w messages będziesz miał pokazane pakiety razem z oznaczeniem tablicy przez którą przechodzą.
Sznurek: http://serverfault.com/questions/78240/debugging-rules-in-iptables
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-04-01 09:50:24)