Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej
Kupiłem płytę BD z filmem i chciałem ją odtworzyć, już mniejsza o to jak udało mi się ja zgrać, ale problem dotyczy odtwarzania obrazu w rozdzielczości 1920x1080. Mimo, że mam w systemie mplayer2 to obraz mi się tnie, chyba że puszczę go przez vdapu, ale wtedy pojawia się inny problem. NIE MAM OBRAZU PRZEZ VDAPU. Jeśli odpalę plik w smpalyer to mam dźwięk, a w czystym mplayerze mam też sam dźwięk i nie pokazuje się w ogóle okno z obrazem, a konsola pokazuje to co poniżej.
arek@KubuntuPC:~/Videos/1920_BITWA_WARSZAWSKA$ mplayer -vo vdapu t02_1920_BITWA_WARSZAWSKA.mkv MPlayer2 UNKNOWN (C) 2000-2011 MPlayer Team Playing t02_1920_BITWA_WARSZAWSKA.mkv. [mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC), -vid 0 [mkv] Track ID 2: audio (A_DTS) "3/2+1", -aid 0, -alang pol [mkv] Track ID 3: subtitles (S_HDMV/PGS), -sid 0, -slang pol [mkv] Track ID 5: subtitles (S_HDMV/PGS), -sid 1, -slang pol [mkv] Will play video track 1. Detected file format: Matroska VIDEO: [avc1] 1920x1080 24bpp 25.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) Load subtitles in . Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device. ========================================================================== Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 1536.0 kbit/100.00% (ratio: 192000->192000) Selected audio codec: [ffdca] afm: ffmpeg (FFmpeg DTS) ========================================================================== [AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Video: no video Starting playback...
Gdzie szukać problemu?
Jedynie przez VDAPU mogę to obejrzeć, nigdy nie miałem takiego problemu. Przeinstalowałem dla pewności mplayera2 i stery od grafiki, pousuwałem pliki konfiguracyjne z /home ale nic to nie dało.
Nie wie ktoś czy VLC może jakoś pracować z VDAPU? Bo jak próbuję strumieniować film bezpośrednio z płyty BD poprzez makemkv to też się tnie.
Vlc-2.*. obsluguje vaapi i odtwarza format bluray (podobno).
Vaapi - to zunifikowany standard akceleracji, przy Nvidii wspópracuje z vdpau.
Zainstaluj sobie libva, a potem mały test, który u mnie daje taki wynik:
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib64/va/drivers/nvidia_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.3
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-30 08:51:36)
VDPAU, a nie VDAPU. Gdybyś napisał tak raz, to pomyślałbym, że literówka. Ale skoro dajesz tak wszędzie, nawet w poleceniu…
@ArnVaker
No tak mea kulpa, faktycznie literówka, ale i tak nie rozwiązuje to problemu. Bo próbowałem jeszcze innych kombinacji z VDPAU, kopiowanych z jakiś poradników i też nie działało, ale wtedy wyskakiwał inny błąd, tylko teraz jestem w pracy i nie mam jak tego pokazać, będę dopiero jutro po południu. Poza tym nawet jeśli bym się walnął w składni mplayera to i tak w smplayerze się wybiera z listy wyjście wideo i nie da się pomylić.
@Jacekalex
Dzięki za info, sprawdzę, czy to działa to vaapi, nie wiedziałem że to jest implementacja VDPAU dla VLC
Vlc-2.*. obsluguje vaapi i odtwarza format bluray (podobno).
Tak VLC z serii 2.0. obsługuje BD ale bez menu. Problem jest tylko z tymi kluczami, nie mogę dojść do tego jak to zrobić żeby odtwarzać film bezpośrednio z płyty (bo wiem, że tak się da) bez jakiś wynalazków w stylu makemkv, czy ripowaniu 25GB na HDD.
No teraz już bez literówki
darek@KubuntuPC:~/Videos/1920_BITWA_WARSZAWSKA$ mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau t03_1920_BITWA_WARSZAWSKA.mkv MPlayer2 UNKNOWN (C) 2000-2011 MPlayer Team Playing t03_1920_BITWA_WARSZAWSKA.mkv. [mkv] Track ID 1: video (V_MPEG4/ISO/AVC), -vid 0 [mkv] Track ID 2: audio (A_PCM/INT/LIT) "2/0", -aid 0, -alang pol [mkv] Track ID 3: audio (A_PCM/INT/LIT) "2/0", -aid 1, -alang pol [mkv] Track ID 4: subtitles (S_HDMV/PGS), -sid 0, -slang pol [mkv] Track ID 6: subtitles (S_HDMV/PGS), -sid 1, -slang pol [mkv] Will play video track 1. Detected file format: Matroska VIDEO: [avc1] 1920x1080 24bpp 25.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) Load subtitles in . Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1 Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device. ========================================================================== Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 1536.0 kbit/100.00% (ratio: 192000->192000) Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM) ========================================================================== [AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample) Video: no video Starting playback...
Najbardziej niepokoi mnie ta linia:
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1 Error opening/initializing the selected video_out (-vo) device.
Jak sterowniki Nvidii instalowałeś? Jeśli z repo, to libvdpau_nvidia.so jest w pakiecie nvidia-vdpau-driver. Jeśli skryptem Nvidii, to powinien się „sam” zainstalować, nie trzeba nic dodatkowo robić. Sprawdź czy w ogóle masz go w systemie:
updatedb && locate libvdpau_nvidia.so
Poza tym jaka gałąź oraz architektura Debiana, jaka wersja sterowników i jaka karta graficzna?
W smplayerze w konfiguracji też ustawiasz na jakim sterze ma chodzić...
Gałąź dzewa Debiana to Kubuntu 11.10 i nie mam pakietu nvidia-vdpau-driver, ale kolega mnie naprowadził na temat. Zainstalowałem inny pakiet do Nvidi w repo i już śmiga u mnie HD zarówno na VLV, mplayerze , czy smplayerze :)
pozdrawiam i dziękuję za pomoc
Kubuntu to nie gałąź Debiana, tylko Ubuntu z KDE. Tam sterowniki są pewnie inaczej pakietowane niż w Debianie. Ubuntu oczywiście bazuje na Debianie, ale nie korzysta bezpośrednio z jego binarnych repozytoriów i jak widać część rzeczy jednak się różni. Repozytoriów Debiana i Ubuntu nie należy mieszać, a niektóre rozwiązania będą dla nich inne. Na przyszłość lepiej od razu napisać wyraźnie, że nie chodzi o Debiana, a o inny system.
Strony: 1