Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Lotus obsługuje pocztę lokalnie ale poczta na świat ma iść przez qmaila. Qmail ma filtrować spam,wirusy itd.. W dns tej domeny mx wskazuje na mojego qmaila. Jak teraz ustawić qmaila aby forwardował do lotusa. Dodałem przez vpopmaila domenę. Dodałem też
/var/qmail/control/smtproutes
dodałem
domena.pl:ip lotusa
.
Niestety poczta zostaje na serwerze qmail nie przekazuje jej do lotusa. W lotusie jest ustawione aby pocztę wysyłał przez qmaila. Macie jakis pomysł?
Do qmail jest chyba autoforwarder który można globalnie dla każdego włączyć.
A logi qmail-send z nieudanego transportu do lotusa pies zjadł?
Przecież tam zazwyczaj pisze czarno na białym, co jest grane.
Poza tym, jak dodałeś domenę w vpopmailu, to ona wisi jako virtualna, obsługiwana przez ten serwer.
Jak chcesz obsługiwać domenę przez smtproutes, to nie dodajesz jej vpopmailem, tylko dopisujesz w 2 miejscach:
w rcpthost - żeby przyjmował pocztę i smtroutes - żeby przekazywał gdzie trzeba.
Jedna domena nie może być równocześnie obsługiwana jako wirtulana i routowana na inny SMTP.
Do qmail jest chyba autoforwarder który można globalnie dla każdego włączyć.
O tym akurat chyba pierwszy raz słyszę :)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-31 15:52:23)
domenę wywaliłem z
/var/qmail/control/virtualdomains
resztę zostawiłem i działa. Nie usuwałem z vpopmaila bo jest tez potrzebne konto do autoryzacji przy wysłaniu. Lotus używan tylko jednego konta do wysyłania. Mogłem podać inne ale wolałem żeby miało postać user@mojadomenalotusa.pl
pozdrawiam