Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Chce sobie podbindowac "drugie strzalki" pod klawisze
j , k , l , i
czyli inaczej mowiac poruszanie sie w stylu vima w calym systemie :] ( w "iksach")
jak cos pisze w "nie vim" i chce sie poruszac to odruchowo naciskam juz wyzej wspomniane klawisze ( literki ).
samo mapowanie klawiszy nie jest trudne
albo xmodmap
albo samemu stworzyc .xmodmaprc
albo pogmerac w /etc/kbd/remap
ale sek w tym ze tam widzialem opcje tylko na zamiane "a na b" albo " alt na ctrl"
cos takiego mnie nie interesuje :]
oczywistym jest ze wspomnianych klawiszy potrzebuje do pisania :] , wiec potrzeby jest jakis modyfikator,
umyslalem sobie ze dobrym klawisze do tego bylby "super" czyli numerek 29 :] ( showkey ).
czyli tak po krotce jak podbindowac ( i gdzie to zrobic )
<super> + i daje <starzalka w gore>
<super> + k daje <--- || ---- w dol >
<super> + j daje < --- || ---- w lewo >
<super> + l daje <---- || ---- w prawo>
i gdzie w debianie jest odpowiednik keymap.map ( wszystkie info na necie wskazywaly /usr/lib/kbd/keymap albo /usr/share/kbd/keymap ) ale tam tego nie ma :] ( find nie znajduje , plik sie musi jakos inaczej nazywac )
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-03-31 14:22:03)
http://dug.net.pl/tekst/151/wprowadzanie_znakow_nie … _klawiaturze/
To powinno pomóc.
EDIT: Troszkę się pospieszyłem.. Nie wiem czy tak można 'emulować' działanie strzałek ale może naprowadzi Ciebie na jakieś rozwiązanie.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2012-03-27 22:22:27)
@k4misiek xmodmap odpada bo nie obsluguje sekwencji klawiszy ( kilku wcisnietych na raz ) , jest taki "alt gr" ale dzialane tego klawisza jest sekwencyjne a nie "na raz", wiec odpada.
@lx widzialem ta opcje i nie bralem jej pod uwage :] , z prostej przyczyny, wymaga rekompilacji :],
jednak rzucajac teraz okiem na te zrodelka zobaczylem cos co mnie zainteresowalo , sprawdze czy gotowe kody klawiszy ( sekwensji ) nie pokrywaja sie przypadkowo z moimi wymaganiami, wtedy moglbym dodac je pewnie dodac do remap
sie mecz skonczy to popacze
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-03-28 20:55:20)
gindek napisał(-a):
z prostej przyczyny, wymaga rekompilacji :]
W takim razie się nie zrozumieliśmy. Ja myślałem o podpięciu owego klawisza super jako "drugiego alta" (ISO_Level3_Shift), co pozwala podpiąć pod dowolną kombinację super+* np. dodatkowe klawisze strzałek. To nie wymaga rekompilacji. A o co chodziło? :)
lx napisał(-a):
gindek napisał(-a):
z prostej przyczyny, wymaga rekompilacji :]
W takim razie się nie zrozumieliśmy. Ja myślałem o podpięciu owego klawisza super jako "drugiego alta" (ISO_Level3_Shift), co pozwala podpiąć pod dowolną kombinację super+* np. dodatkowe klawisze strzałek. To nie wymaga rekompilacji. A o co chodziło? :)
oo i tu jest pies pogrzebany jak wykonac tą czynnosc
" dowolną kombinację super+* np. dodatkowe klawisze strzałe"
samo podbindowanie alt na "super" to w remap zrobie, nie w tym rzecz,
"super" mozna sobie normalnie uzywac ma on swoj kod, nie widze patrzeby podpinania go jako alt.
Tylko nie wiem jak "dowolna kombinacje" podpiac jako strzalka
:D
wiem
xte albo xdotool symuluja nacisniecie klawisza
skladania
xte -x klaiwsz
albo
xdotool key klawisz
zdefiniuje globalne skroty z kombinacji klawiszy, a jako akcje bede wywolywal jeden z powyzszych programow z paramterem odpowiednim
i np. dla
super + j dam sobie xdotool key left_arrow ( mam nadzieje ze jest taka zmienna xd ), trzeba to teraz przetestowac :]
dzx za zainteresowanie
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-03-29 22:02:16)
Z tym ISO to faktycznie namieszałem, sorry.
Pokaże Ci moje ustawienia, to pewnie dojdziesz do tego w czym rzecz. Nie wiem czy są w 100% po bożemu, bo grzebałem w tym wieki temu, ale działa ;)
$ xmodmap -pm xmodmap: up to 4 keys per modifier, (keycodes in parentheses): shift Shift_L (0x32), Shift_R (0x3e) lock Caps_Lock (0x42) control Control_L (0x25), Control_R (0x69) mod1 Alt_L (0x40), Meta_L (0xcd) mod2 Num_Lock (0x4d) mod3 mod4 Multi_key (0x85), Mode_switch (0x86), Super_L (0xce), Hyper_L (0xcf) mod5 ISO_Level3_Shift (0x5c), Mode_switch (0xcb) $ grep -e "e E" -e "Mode_switch" ~/.Xmodmap keycode 26 = e E eacute Eacute eogonek Eogonek keycode 134 = Mode_switch Super_R Mode_switch Super_R Mode_switch Super_R
Tym sposobem e daje "e", alt+e daje "ę", a win+e "é". Gdy podstawię za "eacute" "Down", to win+e daje efekt wciśnięcia strzałki w dół.
oooo o_0
dzx !
:*
trafialo mnie przez moment showkey pokazuje cos innego niz xev
i tak oto udalo mi sie podbindowac j pod enter :] oraz t pod "strzalka w dol" XD
nooo ale xev pokazuje juz dobre wartosci :] i wszystko dziala
btw nie widzialem ze mozna tam podac kilka wartosci po "enter"
prawde mowiac odpalilem najpierw przyklad jakis, jeden drugi .. trzeci ( mi examples z manuala ) i nie ma nigdzie pokazane ze mozna uzywac kilku wartosc :] zawsze jest 'zamien literke A na B czy alt na ctrl "( ale fakt przy keysym jest opisane, tylko trzeba bylo to wczesniej przeczytac :] ).
wrzucam dla potomnych
keycode 113 = Left Mode_switch Super_L keycode 43 = h H Left keycode 116 = Down Mode_switch Super_L keycode 44 = j J Down keycode 111 = Up Mode_switch Super_L keycode 45 = k K Up keycode 112 = Right Mode_switch Super_L keycode 46 = l L Right
cyferki to kody klawiszy
wazne zeby zostawic pierwotne znaczenie klawisza :] bo xmodmap nie "dopisuje" do tablicy znakow tylko podmienia okreslone wartosci
( ja sie dalem na to zlapac przypisujac do enter literke "j" )
Ostatnio edytowany przez gindek (2012-03-30 20:08:14)
Strony: 1