Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie. Mam dwa LCD podpięte do radeona HD3650. Problem jest taki, że jak monitory się wygaszą (nie wyłączam kompa na noc jak wychodze z tyrki) to po wznowieniu wstaje tylko pierwszy z nich. Xrandr i inne szpeja do obsługi monitorów go widzą, jednak aby wstał to musze restartować xy. Ma ktoś jakies pomysły?
//edit: działam na otwartych sterach radeon (na oryginałach wydajność mam równą zero)
Ostatnio edytowany przez Lorenzo (2012-03-26 09:52:18)
kiedy sprawdzales zamkniete sterowniki ?
mozliwe ze masz jakies "smieci" w konfigach, najlepiej sie to sprawdza na nowym userze :], ( jak na nowym userze dziala to czyscisz configi z $HOME )
jest jeszcze opcja
oraz jest jeszcze pogrzebanie w
xset dpms
nie daje to mozliwosci zautomatyzowania "budzenia" czy wylaczania monitorow ale napewno daje mozliwosc zrobienia przycisku na panelu "obud drugi monitor".
Jak dla mnie jest to bug w sterownikach, no ale co ja tam wiem xd.
Wczoraj nie miałem problemu z pobudką. Dzisiaj już był, ale po odpaleniu grandr'a (nakładka na xrandra) zauważyłem, że mam inny layout monitorów (oba na sobie). Zmieniając rozdziałkę, uspiiony wstał i miałem obrazy sklonowane. Po tym kroku, ponowna konfiguracja na twinview zadziałała. Nie rozwiązuje to do końca problemu, ale już nie musze robić restartu Xów.
Na nowym userze spróbuje sprawdzić czy jest taki sam efekt, ale na to potrzeba czasu - komp z roboty....
Ostatnio edytowany przez Lorenzo (2012-03-28 11:44:02)
Strony: 1