Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-20 20:30:50

stachu12 - Nowy użytkownik

stachu12
Nowy użytkownik

serwer debian

Witam. Jako nowy użytkownik chce się ze wszystkimi przywitać: "Cześć wszystkim"
Jestem początkującym trochę się znającym na linuxie użytkownikiem.
Potrzebuje zrobić domowy serwer który rozdzieli internet 10Mb/s na 6 komputerów po 1Mb/s skrętka i resztę zostawić na Wifi.
Aktualnie sytuacja wygląda tak modem->router->switch. Cały internet jest teraz aktualnie przez Wifi, a switch jest do połączenia telewizji ze sobą, ale w okresie maj/czerwiec będzie trzeba zrobić podział tak jak napisałem wyżej.
Moje pytania:
1. Jaka polecacie wersje Debiana na taki serwer, najnowsza czy może jakaś starsza??
2. Na serwer przeznaczył bym stary komputer: MSI 745 Ultra; Athlon 1,2 Ghz;2x128Mb ram; GeForce 4 MX; jakieś 2 karty sieciowe do tego ponieważ w płycie nie ma zintegrowanej; dysk 40Gb, ale myślałem nad drugim dyskiem  żeby zrobić na wszelki wypadek w Raid1.
Zostawić ten sprzęt czy szukać czegoś słabszego??
3. Podajcie jakieś linki do poczytania na ten temat. Czytałem całkiem fajnie opracowany post, ale jest trochę stary i niektóre rzeczy są nieaktywne
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic672654.html
4. Liczę na waszą pomoc. Więcej się nauczę od was/z internetu niż w szkole ;)

Pozdrawiam
Mirek

#2  2012-03-21 10:15:24

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: serwer debian

Na serwer to stabilną, poczytaj ten podręcznik  oraz Artykuły ,FAQ  na naszym portalu, jest tam naprawdę bardzo dużo wiedzy. No i zacznij coś już robić i w razie problemów pisz konkretne posty w konkretnych działach.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2012-03-21 10:18:33)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

Stopka forum