Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, mam maluteńkie pytanko: jak dodałem domenę z wpisem typu A na moje ip serwera, oraz teraz chciałbym tych którzy jej używają przekierować w iptables wg. mojej zasady, to jak mam zrobić żeby umiał wyczytać kiedy ktoś się z niej łączy ? bo np. w traceroute nie widze tego serwera DynDNS i nie wiem jaki adres przekierować i jak to zrobić?
pomocniczy schemat działania:
Zainteresuj się konfiguracją Apacha, można to zrobić zarówno modulem rewrite, jak i np samą kontorolą dostępu wskazując drugi serwer jako stronę błędu 403.
Za każdym razem 5-15 minut ciężkiej pracy ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-15 08:06:24)
tak, wiem o tym, bo jest to wykorzystywane w skryptach php, tylko że mój ruch nie będzie usługą http, i wtedy takie coś nie działa, mam na myśli sytuację np. kiedy przekieruje ale np. port serwera glosowego, i co wtedy?
Iptables też potrafi przekierowywać, i rozpoznawać podstawowe protokoły, a jak dokompilujesz do niego (kernela i iptables) łatkę layer7, to będzie potrafił rozpoznawać większość protokołów nieszyfrowanych.
Poza tym na normalnych serwerach DNS masz też rekordy SRVdla poszczególnych usług, takich jak voip czy xmpp.
A te rekordy wskazują na hosta i port usługi.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-15 10:18:10)