Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-02 14:56:22

remi - amputować akrobatów

remi
amputować akrobatów

[Solved] NetworkManager - konfiguracja WiFi: baza kluczy konta.

Witam serdecznie. Kilka dni temu zainstalowałem system Debian 6. W tym celu, wykorzystałem płytę LiveCD (przeznaczeniem był/jest typowy Desktop) oferującą środowisko GNOME2. Pojawił się jednak pewien problem z, nazwijmy to, autokonfiguracją Wifi. Do nawiązania połączenia internetowego, wykorzystywany jest ruter TP-LINK oraz mechanizm DHCP. Sytuacja wygląda w ten sposób, że po włączeniu się laptopa, program Network Manager nie konfiguruje automagicznie połączenia, pomimo zaznaczonej opcji łączenie automatycznie. Natomiast, pojawia się komunikat, który jest dla mnie stosunkowo jasny i klarowny. Poniżej znajduje się jego treść:

Kod:

Proszę wprowadzić hasło, aby odblokować bazę kluczy konta

Hasło używane do zalogowania się do komputera nie pasuje do hasła bazy kluczy konta.

Ciekawostką jest fakt, że hasła zarówno użytkownika oraz administratora (root) powodują pojawienie się informacji mówiącej o tym, że Hasło odblokowania jest niepoprawne. Rezultatem wybrania opcji anuluj jest komunikat dot. konieczności wprowadzenia klucza WPA-PSK, którego wpisanie skutkuje ponowną informacją dot. błędnego hasła. Wybranie opcji anuluj prowadzi do nawiązania połączenia. Wybór, dostępnej w menu programu NM, jednej z możliwości tj.: modyfikuj połączenia, kończy się w sposób wspomniany wcześniej - dopiero opcja anuluj umożliwia modyfikację połączenia.

Plik /etc/network/interfaces zawiera tylko:

Kod:

auto lo
iface lo inet loopback

Nie poddałem go edycji, ponieważ po instalacji i pierwszym uruchomieniu systemu, nawiązanie połączenia sprowadziło się jedynie do wpisania SSID oraz hasła/klucza przypisanego do sieci. Problem, który opisuję, po raz pierwszy pojawił się wczoraj, kiedy włączyłem laptopa, ale nie korzystałem z internetu. Ruter był wyłączony a kiedy NM poinformował mnie o konieczności wpisania klucza, po prostu wybrałem opcję anuluj. W podobnej sytuacji miałem okazję znaleźć się kilkukrotnie. Niemniej był, to okres korzystania z innej dystrybucji Linuksa. Jeżeli dobrze pamiętam, chodzi o system Fedora, na którym analogiczna sytuacja (jak ta, którą opisuję w tym wątku) nie miała, najmniejszego wpływu, na późniejszą autokonfigurację sieci.

Plik /var/log/syslog zawiera mnóstwo wpisów, które nie wskazują na problemy:

Kod:

wpa_supplicant[1458]: WPA: Group rekeying completed with mac adres [GTK=CCMP]
NetworkManager[1397]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  completed -> group handshake
NetworkManager[1397]: <info> (wlan0): supplicant connection state:  group handshake -> completed

Infromacje nt.  DHCPACK, czy DHCPREQUEST także zdają się wygladać prawidłowo. W tym miejscu, przedstawię kilka danych odnośnie wersji programów (czy typu urządzenia), związanych bezpośrednio z internetem - jego konfiguracją etc.: 

Kod:

ii  network-manager                0.8.1-6+squeeze1           
ii  network-manager-gnome          0.8.1-2
ii  wpasupplicant                  0.6.10-2.1

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter (rev 01)

Kończąc, chciałbym nadmienić, że to moje drugie podejście do systemu Debian. W poprzednim roku, miałem okazję korzystać z wersji wydanej pod nazwą Lenny, przez okres kilku miesięcy, ale w zupełnie innym celu aniżeli w tym przypadku. Istnieje możliwość przywrócenia autokonfiguracji połączenia? Wpisywanie klucza i hasła (nieprawidłowego według komunikatów systemu) za każdym razem jest, po prostu uciążliwe i bardzo niewygodne.

Ostatnio edytowany przez remi (2014-02-12 02:34:44)

Łam ZAsady! wYjąTkÓw jest wIęcej.

#2  2012-03-02 15:25:57

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: [Solved] NetworkManager - konfiguracja WiFi: baza kluczy konta.

Jak naczelny Network-Manager heater mogę polecić wymianę na Wicd, ktory przeważnie działa w Debianie znacznie przewidywalniej od NM  lub Wpa-gui - nakładkę graficzną na Wpa-Supplicanta, moim zdaniem najbardziej niezawodne rozwiązanie.

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-03-02 15:41:01

remi
amputować akrobatów

Cześć, czyli mam odinstalować NM i zainstalować Wicd? Dostrzegłem teraz, że opcja "dostępne dla wszystkich użytkowników" jest niedostępna, więc nie jest zaznaczona. Ciekawe informacje znalazłem czytając ArchWiki. Zainteresowały mnie zwłaszcza zagadnienia zawarte w Tips and tricks, ale nie mam pojęcia, którego rozwiązania ewentualnie spróbować. Narazie chciałbym uniknąć instalacji Wicd. Konfiguracja sieci, zaraz po instalacji Debiana sprowadziła się tylko i wyłącznie do wpisania ssid i klucza sieci w NM. Trochę to wszystko dziwne...

#4  2012-03-02 15:41:03

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

To nie jest błąd NetworkManagera, a gnome-keyring. Dowód:

Kod:

$ grep -i -R 'bazę kluczy konta' * 2>/dev/null
gnome-keyring-3.2.2/po/pl.po:msgstr "Proszę wprowadzić hasło, aby odblokować bazę kluczy konta"

Nie mam najmniejszego pojęcia o gnome-keyring. Niemniej w języku angielskim ten komunikat brzmi Enter password to unlock your login keyring. Po jego wpisaniu w wyszukiwarkę internetową wyskakuje np. ta strona: http://karuppuswamy.com/wordpress/2010/06/18/enter- … pt-in-ubuntu/. Może się przyda.

#5  2012-03-02 15:56:10

remi
amputować akrobatów

Minio dziękuję za naprowadzenie na dobry trop. Gnome-keyring mam zainstalowane, co powinno umożliwić mi wybranie, czy też zaznaczenie opcji "dostępne dla wszystkich". Pakiet libpam-gnome-keyring, który automatycznie odblokowuje klucze używane za pomocą hasła użytkownika także jest zainstalowany. W tym momencie zmieniłem hasło uzytkownika via passwd. Zmieniłem również nazwę pliku login.keyring z katalogu ~/.gnome2/.

Mam prośbę: mógłby mi podać ktoś dokładne polecenie oraz nazwę dla programu startowego dot. Certyfikatów i kluczy (o ile pamiętam)? Mam na myśli wpis znajdujący się w System => Preferencje => Programy startowe (pod koniec listy). Dzięki serdeczne!

EDIT
Wygląda na to, że działa. Po restarcie, połączenie internetowe było już skonfigurowane/nawiązane. Nie mam pojęcia, które kroki pomogły w rozwiązaniu tego problemu: zmiana nazwy pliku login.keyring, usunięcie "Certyfikatów i kluczy" z programów startowych czy też zmiana hasła użytkownika. Niemniej mogłem już zaznaczyć opcję "dostępne dla wszystkich" w NM. Prośba jest nadal aktualna! Proszę o ten wpis. Zastanawiam się czy te zmiany dot. kluczy, certyfikatów mogą mieć jakiś wpływ na bezpieczeństwo.

Ostatnio edytowany przez remi (2013-01-31 20:02:08)

#6  2012-03-05 14:58:25

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

remi napisał(-a):

Prośba jest nadal aktualna! Proszę o ten wpis.

Domyślne ustawienia w katalogu domowym użytkownika tworzone są dynamicznie przy pierwszym zalogowaniu, pierwszym uruchomieniu danego programu itp. Możesz założyć w systemie nowego użytkownika i tam będziesz miał standardowe ustawienia, także sam będziesz mógł sprawdzić.

#7  2012-03-05 21:45:01

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

ArnVaker napisał(-a):

Domyślne ustawienia w katalogu domowym użytkownika tworzone są dynamicznie przy pierwszym zalogowaniu, pierwszym uruchomieniu danego programu itp.

Chyba że akurat program jest napisany tak, że jeśli nie znajdzie pliku konfiguracyjnego w katalogu użytkownika, to zamiast go utworzyć, czyta globalny plik konfiguracyjny w /etc/ ;) . Zdaje się że większość podstawowych narzędzi GNU tak działa.

Zapewne gnome-keyring nie należy do tej kategorii, ale dodaję tak w kwestii uzupełnienia.

#8  2012-03-05 21:50:12

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Mnie nie chodziło o to, że każdy program tworzy konfig w katalogu domowym użytkownika. Napisałem skąd się biorą te, które tam są.

#9  2012-03-06 21:23:45

remi
amputować akrobatów

Arn napisał(-a):

Możesz założyć w systemie nowego użytkownika i tam będziesz miał standardowe ustawienia, także sam będziesz mógł sprawdzić.

albo uruchomić system z płyty LiveCD...? Pozdrawiam! ;-)

#10  2012-03-06 21:29:21

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

remi napisał(-a):

albo uruchomić system z płyty LiveCD...? Pozdrawiam! ;-)

Niby tak, ale jednak nie do końca — na live może nie być akurat tych aplikacji (to tak ogólnie, nie do tego konkretnego przypadku). :) Zresztą na nowym użytkowniku szybciej… Wystarczy jedno polecenie (choćby najprostsze adduser tester) + przelogowanie się.

Stopka forum