Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
apt-get install mplayer2
Nie wiem gdzie się zainstalował do menu srart jak, to można tak nazwać nie dodał się skrót i filmy dalej się się otwierają w totemie. Oraz przy okazji zapytam się jak zainstalowac kodeki do popularnych formatów oraz rmvb do rmvb widziałem post na forum i zaraz to obadam tylko najpierw muszę uruchomić mplayera.
Oraz jak w pisuje w konsoli mplayer to wyskakuje mi coś takiego i nie wiem co z tym zrobić tam chyba jest coś związane z konfguracją ale nie wiem jak to skonfigurować.
root@debian:/home/tajwan# mplayer MPlayer2 UNKNOWN (C) 2000-2011 MPlayer Team Usage: mplayer [options] [url|path/]filename Basic options: (complete list in the man page) -vo <drv> select video output driver ('-vo help' for a list) -ao <drv> select audio output driver ('-ao help' for a list) vcd://<trackno> play (S)VCD (Super Video CD) track (raw device, no mount) dvd://<titleno> play DVD title from device instead of plain file -alang/-slang select DVD audio/subtitle language (by 2-char country code) -ss <position> seek to given (seconds or hh:mm:ss) position -nosound do not play sound -fs fullscreen playback (or -vm, -zoom, details in the man page) -x <x> -y <y> set display resolution (for use with -vm or -zoom) -sub <file> specify subtitle file to use (also see -subfps, -subdelay) -playlist <file> specify playlist file -vid x -aid y select video (x) and audio (y) stream to play -fps x -srate y change video (x fps) and audio (y Hz) rate -pp <quality> enable postprocessing filter (details in the man page) -framedrop enable frame dropping (for slow machines) Basic keys: (complete list in the man page, also check input.conf) <- or -> seek backward/forward 10 seconds down or up seek backward/forward 1 minute pgdown or pgup seek backward/forward 10 minutes < or > step backward/forward in playlist p or SPACE pause movie (press any key to continue) q or ESC stop playing and quit program + or - adjust audio delay by +/- 0.1 second o cycle OSD mode: none / seekbar / seekbar + timer * or / increase or decrease PCM volume x or z adjust subtitle delay by +/- 0.1 second r or t adjust subtitle position up/down, also see -vf expand double click toggle fullscreen right click pause (press again to continue) * * * SEE THE MAN PAGE FOR DETAILS, FURTHER (ADVANCED) OPTIONS AND KEYS * * *
niestety nic mi to nie dało
root@debian:/home/tajwan# whereis mplayer2 mplayer2: root@debian:/home/tajwan#
Instalowałeś z repo multimedia czy z oficjalnego repo Debiana? Ten z repo Debiana instaluje się normalnie jako /usr/bin/mplayer.
$ dpkg -S /usr/bin/mplayer mplayer2: /usr/bin/mplayer
PS On nie ma żadnego domyślnego GUI, zatem polecam użycie jakiejś nakładki, np. smplayer.
z repo debiana instalowałem
W takim razie jak wyżej. :)
Zainstaluj nakladkę na niego jak radzi ArnVaker
Mozesz tez w konsoli odtwarzać.
mplayer /home/sciezka film.avi
znalzałem to w tym katalogu co podałeś ale nie uruchamia się klikam i nie chce się uruchomić
W ten sposób go nie uruchomisz — ten odtwarzacz domyślnie nie ma interfejsu graficznego (GUI). Możesz uruchamiać filmy z wiersza poleceń tak jak podał ilin albo doinstalować jakiś interfejs graficzny jak np. wspomniany wcześniej smplayer.
apt-get install smplayer smplayer-translations smplayer-themes
jak wpisałem w konsoli to zadziałało ale nie mam obrazu na pełnym monitorze tylko kwadrat na środku spróje ten smplayer
root@debian:/home/tajwan# mplayer '/home/tajwan/Desktop/Luizjana.avi' MPlayer2 UNKNOWN (C) 2000-2011 MPlayer Team mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Playing /home/tajwan/Desktop/Luizjana.avi. Detected file format: AVI format (libavformat) [mpeg4 @ 0xb6789c40]Invalid and inefficient vfw-avi packed B frames detected [lavf] stream 0: video (mpeg4), -vid 0 [lavf] stream 1: audio (mp3), -aid 0 VIDEO: [MP4V] 576x368 12bpp 25.000 fps 0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s) Clip info: encoder: VirtualDubMod 1.5.10.2 (build 2540/release) Load subtitles in /home/tajwan/Desktop/ Failed to open VDPAU backend libvdpau_nvidia.so: cannot open shared object file: No such file or directory [vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1 [VO_XV] It seems there is no Xvideo support for your video card available. [VO_XV] Run 'xvinfo' to verify its Xv support and read [VO_XV] DOCS/HTML/en/video.html#xv! [VO_XV] See 'mplayer -vo help' for other (non-xv) video out drivers. [VO_XV] Try -vo x11. [ass] auto-open ========================================================================== Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family Selected video codec: [ffodivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-4) ========================================================================== ========================================================================== Requested audio codec family [mpg123] (afm=mpg123) not available. Enable it at compilation. Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, floatle, 128.4 kbit/4.18% (ratio: 16052->384000) Selected audio codec: [ffmp3float] afm: ffmpeg (FFmpeg MPEG layer-3 audio) ========================================================================== [AO OSS] audio_setup: Can't open audio device /dev/dsp: No such file or directory AO: [alsa] 48000Hz 2ch floatle (4 bytes per sample) Starting playback... [mpeg4 @ 0xb6789c40]Invalid and inefficient vfw-avi packed B frames detected Movie-Aspect is 1.57:1 - prescaling to correct movie aspect. VO: [x11] 576x368 => 576x368 Planar YV12 [swscaler @ 0xb6090480]using unscaled yuv420p -> rgb555le special converter A: 27.4 V: 27.4 A-V: -0.002 ct: 0.005 0/ 0 27% 29% 1.4% 25 0 Exiting... (Quit)
Za pomocą smplayera po prostu jest wygodniej. :) Ustawiasz potem w systemie żeby pliki z filmami itp. otwierane były za pomocą smplayera, a on już sam wywołuje mplayera/mplayera2 z odpowiednimi opcjami.
tajwan napisał(-a):
jak wpisałem w konsoli to zadziałało ale nie mam obrazu na pełnym monitorze tylko kwadrat na środku spróje ten smplayer
To już kwestia ustawienia wyjścia video.
Mozesz dopisac sobie do ~/.mplayer/config
zoom=1
Lub uzyć innego wyjścia video ustawiając w configu albo bezpośrednio z wiersza poleceń
mplayer '/home/tajwan/Desktop/Luizjana.avi' -vo xv
lub -vo gl lub -vo gl2
kurde tu tak szybo lecą pomocne odpowiedzi, że nie nadążam z pisaniem w cześniej zrobiłem ten smplayer i działa bez probemu powiedzcie mi jeszcze czy będa tam działamy filmy w formacie RMVB
Sprawdź najpierw. :) Jak coś nie będzie działać, to wtedy będziemy myśleć…
chchiałem otworzyć fim i wyskoczył mi taki błąd w smplayer jest to film avi. z osobnymi napisami
/usr/bin/mplayer -noquiet -nofs -nomouseinput -sub-fuzziness 1 -identify -slave -vo x11 -ao alsa -zoom -nokeepaspect -framedrop -nodr -double -input nodefault-bindings:conf=/dev/null -stop-xscreensaver -wid 46137687 -monitorpixelaspect 1 -ass -embeddedfonts -ass-line-spacing 0 -ass-font-scale 1 -ass-styles /home/tajwan/.config/smplayer/styles.ass -fontconfig -font Arial -subfont-autoscale 0 -subfont-osd-scale 20 -subfont-text-scale 20 -subcp ISO-8859-1 -subpos 100 -volume 100 -cache 1000 -osdlevel 0 -prefer-ipv4 -vf-add screenshot -slices -af scaletempo,equalizer=0:0:0:0:0:0:0:0:0:0 -softvol -softvol-max 110 smb://tajwan/p/san/sanctum.2011.r5.line.xvid-bida.avi MPlayer2 UNKNOWN (C) 2000-2011 MPlayer Team mplayer: could not connect to socket mplayer: No such file or directory Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control. Terminal type `unknown' is not defined. Playing smb://tajwan/p/san/sanctum.2011.r5.line.xvid-bida.avi. MPlayer interrupted by signal 6 in module: open_stream ID_SIGNAL=6 - MPlayer crashed. This shouldn't happen. It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read DOCS/HTML/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.
aha film otwieram przez sieć z obok kompa
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-03-05 21:47:01)
W czym innym działa to przez sieć? Jeśli skopiujesz plik na swojego kompa, to też nie działa?
tajwan napisał(-a):
Nie wiem gdzie się zainstalował do menu srart jak, to można tak nazwać nie dodał się skrót i filmy dalej się się otwierają w totemie.
Do tej pory nikt nie poruszył tego wątku, więc ja zapytam:
jakiego środowiska graficznego używasz? Konfiguracja „menu start” oraz dowiązywanie konkretnych programów do określonych typów plików jest cechą środowiska graficznego, więc bez tej informacji trudno będzie Tobie pomóc.
tajwan napisał(-a):
Oraz przy okazji zapytam się jak zainstalowac kodeki do popularnych formatów oraz rmvb do rmvb
Ja akurat nie mam żadnego pliku rmvb pod ręką, ale wydaje mi się że kiedyś je uruchamiałem na Linuksie i nie miałem z ich odtwarzaniem najmniejszych problemów. Kodeki są w pakiecie libavcodec i pochodnych, które znajdują się w zależnościach mplayera, więc powinieneś je mieć zainstalowane.
ArnVaker ściągłem na dysk i działa w smplayer bez problemu czyli wychodzi na to, że trzeba na dysk ściągnąć tylko, że nie mam polskich liter w napisach do filmu jest na to jakas rada używam gnome i smplayer
W ustawieniach SMPlayera w zakładce „Napisy” wybierz domyślne kodowanie: „Słowiański/Środkowoeuropejski - Windows (CP1250)”.
Co do napisów ustaw kodowanie na cp1250
Co do rmvb to zainstaluj pakiet w32codecs
Nie wiem czy jeszcze jest potrzebny do rmvb ale nie zawadzi go mieć.
ale gdzie te kodowanie mam ustawić i jak ?
Ale z czym konkretnie masz problem? Ustaw dokładnie tak jak napisałem wyżej.
EDIT: Ustawienia są w Opcje => Ustawienia.
działa
Postawiłem teraz nowy system i zainstalowałem
apt-get install smplayer
i wszystko jest ok tylko dźwieku nie mam w filmach a w totemie jest dźwięk
Ostatnio edytowany przez tajwan (2012-11-29 03:07:57)
Opcje->Ustawienia>Główne>Audio sprawdź czy masz wybrany dobry sterownik wyjścia audio.
extra super dzięki działa