Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2012-03-04 13:28:02

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Gnash - jeśli działa to dlaczego nie odtwarza wszystkiego?

Problem jest raczej filozoficzny :)
Nie lubię aplikacji zamkniętych, dlatego jeśli tylko jest możliwość to przełączam się na otwarte programy. Podobnie w przypadku Flasha, biorąc też pod uwagę głosy, że wkrótce Flash przestanie być rozwijany dla platformy Linux. Z racji tego, że ostatnio wyszła nowa wersja Gnasha, czyli otwartego odpowiednika Flasha, chciałem go przetestować i muszę powiedzieć że działa spoko, reklamy na przeglądarkach i YouTube działają ok, ale reszta jakiś odtwarzaczy nie  i tu zaczyna się problem. Jeśli to ma działać to powinno wszędzie, więc skoro odtwarzają sie filmiki na Youtube to czemu nie na innych playerach w innych serwisach? Czym to się różni, że Gnash już sobie nie radzi? Czy chodzi o nowszą wersję Flasha czy o to jak są te Playery skonstruowane. Przykład niech stanowi lokalna strona informacyjna, z którą Gnash sobie nie radzi.
http://tv-ns.pl/
Teraz bardziej techniczne pytanie, jak można sprawdzić czy Gnash obsłuży dany filmik czy player umieszczony na danej www? Czy to chodzi tylko o wersję używanego Flasha?
Jeszcze jedno pytanie, czy zna ktoś może jakiś roadmap dla rozwoju Gnasha? Bo na ich stronie albo tego nie ma, albo jestem ślepy i nie umiem się tego doszukać.

#2  2012-03-04 13:43:10

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Gnash - jeśli działa to dlaczego nie odtwarza wszystkiego?

Gansh nie obsługuje na razie formatu flash-10, tylko maks flash-9.
A całkiem sporo rzeczy jest na wersję 10.

GNU Gnash

GNU Gnash is the GNU Flash movie player — Flash is an animation file format pioneered by Macromedia which continues to be supported by their successor company, Adobe. Flash has been extended to include audio and video content, and programs written in ActionScript, an ECMAScript-compatible language. Gnash is based on GameSWF, and supports most SWF v7 features and some SWF v8 and v9.

SWF v10 is not supported by GNU Gnash.

Sznurek: http://www.gnu.org/software/gnash/

Nawiasem pisząc, jak przed następnym podobnym pytaniem trochę pomyślisz, i poczytasz w oficjalnej dokumentacji, to korona Ci z głowy nie spadnie.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-04 14:29:08)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2012-03-04 13:57:46

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Ogólnie Gnash jest ciekawy, ale daleko mu do ideałów

Osobiście polecam LightSpark - ogólnie jest gorszy, ale działa mniej więcej tak:
- Trzeba obsłużyć plik Flash'a
- Nie jestem w stanie go obsłużyć
- Gnash, jesteś w stanie go obsłużyć?
- Nie, ja też nie jestem w stanie
- To wypierdzielę errora na całe okienko flash'a

Koniec :P

Fervi

#4  2012-03-05 09:23:18

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

@Jacekalex
Trochę się nie zrozumieliśmy :)
Wiem, że Gnash nie obsługuje formatu flash-10, mogłem to przeczytać chociażby kompilując najnowsza wersję. Nie mogę się za to doszukać co już wspominałem, na ich stronie jakiegoś roadmapu kiedy można się spodziewać obsługi Flasha 10. Ktoś wie?
Chodzi mi bardziej o to, jak sprawdzić na danej stronie jaką wersję Flasha dany filmik wymaga? Czy można to jakoś sprawdzić np w kodzie strony?

#5  2012-03-05 09:40:05

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Gnash prawdopodobnie nie łapie częsci niepodzianek z plików flash, począwszy od Action Sciriptu, skończywszy na js.
Pliki na necie są tego czasami pelne, przy okazji zwabienia kogoś na stronę, skrypty js wyciągają czasami tyle info o użyszkodniku, ile zdołają.
A i ciasteczka LSO są fajnym sposobem śledzenia pacjenta, który flash wspiera, a Gnash nie.
I dlatego w Gnashu nie wszystko będzie działać, to jest jasne jak słońce.

Działa to na tej samej zasadzie, co Pidgin czy Ekg w sieci Gadu, dlaczego nie wyswietlają reklam? - bo nie obsługują javascriptu.
A dlaczego używanie ich w sieci GG narusza regulamin GG?
-  bo GG żyje z reklam.

To by było na tyle
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-05 09:42:16)

#6  2012-03-05 10:20:25

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

TODO? http://wiki.gnashdev.org/Todo (jednakże ostatnia wzmianka z 2010 roku... http://wiki.gnashdev.org/w/index.php?title=Todo&action=history)

Dlaczego Gnash nie działa? Dokładnie z tego samego powodu co Wine czy Mono - nie wszystko jest zaimplementowane. I na dodatek nie ma zbyt wielu rąk do pracy...

Swoją drogą... Jest gdzieś dostępna pełna i prosta dokumentacja owych wersji flasha? Bodaj jest to SWF vXX oraz/lub/i ActionScript... Warto by spojrzeć co to za zło...

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#7  2012-03-05 11:10:32

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Pliki flashowe mozżna generować z poziomu php -przy okazji jest niezły (tak mi się zdaje) opis funkcji i API flasha.

Na heise byl kiedyś opis exploita umieszczonego we flashu (w dziale: "miejsce zbrodni - internet)", na h-online jest po angielsku.
Sznurek: http://www.h-online.com/security/features/CSI-Inter … -1057907.html

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-03-06 03:03:33)

#8  2012-03-05 22:39:17

vnu007dl - Użytkownik

vnu007dl
Użytkownik

Hmm co do Wine to jest trochę inaczej bo Wine się raczej dość szybko rozwija, a Gnash to chyba raz do roku jest aktualizacja i znaim zrobią obsługę danej wersji Flasha to to już będą kolejne i tak dalej. Wine można też nieraz skonfigurować pod dany program tak żeby zadziałał, gdyby to było możliwe z Gnashem, żeby go skofigurować do paru stronek które mnie interesują to już dawno bym wywalił tego Flasha od Adobe ...Może jak zaczną rozwijać do na Linuksa to zjadzie się więcej chętnych do rozwoju Gnasha.

#9  2012-03-05 22:59:11

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Nie wiem czy czytałeś mój #3 post - może on ci dodać dodatkową warstwę Flash'a

Fervi

Stopka forum