Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hi ludziska. Mam wreszcie cyfraka, a ponieważ jestem z tego noga to proszę o podpowiedź:
- jakie oprogramowanie
- co do jądra
W sumie oprogramowanie jekieś specjalistyczne jest zbedne - wystarczy żeby system sczytał mi kartę pamięci jako dodatkowy dysk. A zdjęcia to już sobie obrobię w Photoshopie (na Linuxie oczywiście)
Ech, ale sie ciesze :) :) :)
Moze sie przyda
http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/38
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet-2002/01.2002/512.php3
http://debian.wonder.pl/index.php/DebianSargeAparatCanonA60
http://www.debianusers.pl/article.php?aid=60
http://www.mandrake.pl/index.php?s=2a7cbaa764ed7c3e … p;#entry42422
Bodzio czekamy na fotki :)
wielkie dzięki - pierwsza będzie królika :)
hm. może by rozważyć zakup takiego sprzętu? robią się tak jakby tańsze, a ja prezesem orlenu czy innej rafinerii gdańskiej nie jestem...
mam pytanie: czy w ogóle w tych cyfrakach idzie regulować przesłonę, czas otwarcia migawki, czy można ręcznie ustawiać ostrość? czy też czeba zawżdy zdawać się na automat?
Kupiłem sobie "Premiera" firmy Benefit. Zdjęcie grzybka widziałeś.
Teraz właściwości:
Matryca: 3,2 Mpx
zoom: 3 x optyczny, 2 x cyfrowy
migawka: od 1/15 s do 1/1000 - automat
czułość ISO: 100, 200, 400 - automat lub ręcznie
lampa błyskowa: automat, błysk wymuszony(zawsze), przedbłysk(redukcja czerwonych oczu), lampa wyłączona
funkacja makro: od 10 cm
ostrość: automat
pamięć wbudowana: 8 MB
karta CD: 250MB (to już ja) - max do 500 MB
możliwość nagrywania sekwencji video do 45 min. na karcie 250
funkcje ręczne: balans bieli, nasycenie, współczynnik gamma
celownik optyczny
ekran LCD 1,5"
cena: dostałem za zainstalowanie debiana (ale od gościa co tym handluje) + pomoc
cena rynkowa :) 750 zł
w sumie jestem bardzo zadowolony. Z instalacją na linuxie nie było problemu
"640 kB ramu wystarczy każdemu" < bill g. ;)
też dobrze
...i nie można ręcznie? Bodzio, a np. próbowałeś fotografować słońce (migawka min) albo księżyc (migawka max)?
gicior, w zupełności starczy
lampa błyskowa: automat, błysk wymuszony(zawsze)
straszna lipa. ale można dostać aparat, w którym da się to badziewie wyłączyć... zdjęcia z lampą zwykle wychodzą kiepsko, ludziom gęby się dziwnie błyszczą - chociaż są trzeźwi.nie mówiąc o tym, że jak robisz foto sprawozdań kumpla z lampą to potem tylko białe kartki wychodzą :(
przedbłysk(redukcja czerwonych oczu)
to się akurat przydaje
uuueee....
o! z tym to się jeszcze nie bawiłem
cena: dostałem za zainstalowanie debiana (...) Z instalacją na linuxie nie było problemu
lol :)
Kupiłem sobie "Premiera" firmy Benefit. Zdjęcie grzybka widziałeś.
Teraz właściwości:
lampa błyskowa: automat, błysk wymuszony(zawsze), przedbłysk(redukcja czerwonych oczu), lampa wyłączona
pamięć wbudowana: 8 MB
karta CD: 250MB (to już ja) - max do 500 MB
możliwość nagrywania sekwencji video do 45 min. na karcie 250
celownik optyczny
ekran LCD 1,5"
cena: dostałem za zainstalowanie debiana (ale od gościa co tym handluje) + pomoc
cena rynkowa :) 750 zł
w sumie jestem bardzo zadowolony. Z instalacją na linuxie nie było problemu
Jednym słowem APARAT BOMBA!!! A grzybek ładny. Po co kupować aparat za tysiące złotych skoro można mieć dobrej marki sprzęt o wiele taniej. A oprogramowanie najlepeij od producenta. Albo z linków w/w. Ja używam NIKONA, starszy bo starszy ale chodzi lux i nie ma problemu z nim.
Mi sie marzy Canon PowerShot A85 albo A95
panowie, nie róbta jaj. cyfraki ql, cyfraki super. czy w jakiejś rozsądnej cenie da radę dostać aparat, w którym czas otwarcia migawki byłby dłuższy od 1 sekundy, żeby można było ręcznie regulować ostrość? gdzie tam, same idiotenkamery. pewnie że to się przydaje w szkole czy na imprezach, gdzie człowiek nie ma czasu (albo nie jest w stanie, hehe) ustawiać tych wszystkich pierdolników przy aparacie i przymierzać się pół minuty do zdjęcia, dobierać właściwego kąta, oświetlenia itd. ale jak pojedziesz np. na wycieczkę do innego miasta albo chcesz po prostu zrobić ładne foto, to cyfraczek cienko pierdzi, się okazuje... z tego co widzę to chyba lepiej po prostu zainwestować w teleobiektyw, rybie oko, polaryzator, statyw i wężyk wyzwalający do starego ruskiego zenita :P
Rychu popieram, mam starego dobrego Zenita. Cyfrakiem robie sobie ładne tapetki, a Zenitem ładne zdjęcia.
Ostatnio jak wlazłem na Rysy to zrobiłem zdjęcie szczytu, dzwonie do żony i pytam czy wie jak szcyt wygląda ?
A jak wygląda pada pytanie ?
- kamieni nie widać
- dlaczego ?
- tyle ludzi !!
ja jestem noga z fotografii, ale powiem tak, jak sie kupi aparacik porzadny, to ma sie motywacje zeby cos pokombinowac, zdjecia wychodza w pyte nawet na automacie, a zrobienie na manualu dobrej foty daje duza satysfakcje :) jak narazie jestem tylko przerazony cenami obiektowow...dzisiaj np robilem sobie foteczki z obiektywem kumpla, kotry zaplacil za niego prawie 10 tys zl... (sam obiektyw!!!!!!!!) wiecie ile wina byloby za taka kase?? (sorry ale ja jeszcze studiuje :D )