Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Uczę się programować w bashu i natknąłem się na pewne drobiazgi o których noie mogę doczytać w "Bash Guide...",
ani w google
Oto one:
1)Czy można zrealizować takie rozwinięcie pośrednie:
${$nazwa_zmiennej} (zapis intuicyjny),
tzn. wartość zmiennej która jest nazwą innej zmiennej z której wyciągnę wartość
2) Jak zapisać znak nowej linii tak żeby mógł on być znakeim podziału dla polecenie cut?
Pozdrawiam
Cholera jak Polak chce to potrafi! :)
Znalazłem odpowiedź na 2. Można powiedzieć że była cały czas w zasięgu ręki.
Próbowałem fromatowania printf'en, dziwacznych rozwinięć bash'a i innych cudów aż w końcu wpadłem na pomysł aby użyć "ansi-c quoting" (cytowanie w standardzie ansi-c). I działa :)
cut -d $'n' -f<numery wyrazów> <plik lub stdin>
Co do pierwszego to zmieniam pytanie:
Nie "jak", ale czy w ogóle możliwe jest takie zagnieżdzenie. Z tego co zdążyłem zauważyć to bash ma ogromne problemy z zagnieżdzaniem rozwinięć (expansions) z wyjątkiem rozwinięć arytmetycznych.
Pozdrawiam
Znalazłem dopoweidź na swoje pytanie.
Nie da się pod bashem zagnieżdzać rozwinięć i koniec.
Pozdrawiam
Znalazłem
${!zmienna} (nazywa się to indirect expansion) realizuje pośredią formę "adresowana" o którą pytałem w 1 podpunkcie. Nie jest to niestety zagnieżdzanie tylko dodatkowe rozwinięcie basha
Pozdrawiam i kończę
Fajny temat, nie ma co :)
Jak widać forum DUG jest bardzo pomocne.
Kolega etilen poprosił o pomoc w dwóch palących kwestiach. Natychmiast rzucono się, aby mu pomóc. Odpowiedź na 2-gie pytanie podał kolega etilen, zaś na pierwsze etilen i uzupełnił etilen.
PS. etilen, rób tak dalej, a będziesz wymiatał w linuxie. Wiem co mówię, bo to czego się sam doszukasz, to będziesz pamiętał bardzo długo. Pozdrawiam i życzę sukcesów na tym bezkresnym polu.
Dzięks
Nauczyłem się już jednego w linuksie stwierdzenie "tego nie da się zrobić" jest co najmniej nie na miejscu :). I za to cenię ten system.
Pozdrawiam
w linuxie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!