Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jakiś czas temu moja córka zalała lapka herbatą.
Oczywiście zdechł na miejscu.(płyta pokryta gęstą lepką mazią) :)
Wysłałem go do pewnego serwisu i naprawili alee..
Nie udało im się naprawić do końca układu zasilania i dzwonili mi dziś jak sprawa wygląda.
Jedynym mankamentem jest brak ładowania baterii.
Normalnie lapek działa zarówno na zasilaniu sieciowym jak i na baterii tylko nie ładuje jej.
Czy można w jakiś "ręczny" sposób ją naładować ?
Ogólnie słyszałem o zewnętrznych ładowarkach do laptopów, ale jak to wygląda i za ile, to nie mam pojęcia.
Mnie by nawet satysfakcjonowało ładowanie coś w stylu akumulatora samochodowego.
Odpowiedni "prostownik" sobie sam mogę zrobić ale musiał bym mieć jakieś wytyczne na co zwrócić szczególną uwagę.
@ilin:
Oddaj lapka do normalnego serwisu, bo brak ładowania baterii jest usterką powszechną na tyle, że SERWIS powinien z nią sobie poradzić.
Zobacz sam do BIOS sekcja => power czy cos nie jest poprzestawiane. Odpowiadam troche "z boku" ale juz mi sie zdarzylo "rozruszac" podobny problem (coca-cola) ;)
Naturalnie, moze to nie miec zadnego zwiazku z Twoim problemem i jak mowi pasqdnik szanujacy sie serwis (homologowany) powinien rozwiazac usterke chyba, ze obwod elektroniczny jest martwy.
Powodzenia.
Widzę, że są ale to jest skórka za wyprawkę - połowa netbooka :/
nie zrobisz prostownika do ładowania baterii w laptopie
one sa ładowane procesorowo zdaje się
oddaj do innego serwisu, musi się to dac naprawić
Tylko za jaką cene :) Drugiego laptopa ?
Bez baterii można żyć w najgorszym wypadku.
YYYYY czegoś nie rozumiem, przeważnie ładowanie to kawałek tranzystora, rezystora, kondensatora i bardzo wymieszany system "sprawdzania naładowania" i "przełanczania" zasialnia z baterii na kabel (w starszych lapkach często tylko jakiś scalak). Serwis powinien bez problemu dać sobie radę, jak nie oni to inny bardziej na lapciaki nastawiony. Koszt godzinopracy + element
------------editka-------------
jak nowsza bateria to ładowarka impulsowa do akumulatorków powinna dać radę, zwykły prostownik raczej się już nie sprawdzi, sprawdź typ baterii. Gorsza sprawa z wejściem/wyjściem na baterii - tu pewnie znajdziesz opis na necie :P
Ostatnio edytowany przez Paciocha (2012-03-03 11:41:22)
Jak nie zaniesiesz do serwisu, to się nie dowiesz ile to będzie kosztować.
Właśnie rozmawiałem z serwisem
(12:23:15) Laptopy: jeżeli koleżanka telefonicznie informowała, że nie da się tego zrobic to oznacza, że jedyną opcją jest wymiana płyty głównej. elementy układu ładowania są niedostępne- nieosiągalne
(12:23:21)ilin: rozumiem
(12:23:41) ilin: orientacyjny koszt ?
(12:24:11) Laptopy: płyta na chwilę obecną jest również niedostępna
A inny serwis ? Co to za laptop? Sprawdzali może na innej baterii ?
Laptop jest jeszcze w serwisie w Poznaniu.
Ożywili tę płytę główną po zalaniu.
Jak widać nie mają części do naprawienia tej usterki.
Laptop to Toshiba L 40 17R